Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Közös lélekkel Isten színe előtt

Magyarország - Az idei imahéten a „keresztény imanyolcad” bevezetésének 100. évfordulóját ünneplik. Tegnaptól, hagyományosan egy hétig, a Krisztus-hívők egységéért imádkoznak a magyar templomokban is.

A Megbékélés Társaságának egyik megalapítója, Paul Wattson vezette be az imanyolcadot a keresztény egységért, amelyet először 1908. január 18. és 25. között ünnepeltek. Azóta az anglikán lelkész kezdeményezéséhez az ortodox, a protestáns (evangélikus, református), majd a katolikus egyház is csatlakozott. Az idei imahétre választott ige Pál thesszalonikiekhez írt első leveléből való – „…szüntelen imádkozzatok…" –, amelyben az apostol arra „bátorítja a közösséget, hogy élje meg Isten adta egységét Krisztusban".

– Az imádságban nincsenek korlátok, a jó Istent mindnyájan közösen szólongatjuk. Ha fohászainkban egy-egy lépéssel közelítünk az Atyához, azzal egymáshoz is közelebb kerülünk – hangsúlyozta Szabó Gyula mezőörsi plébános, aki az elmúlt vasárnap – az imahét hivatalos nyitónapján – igemagyarázattal szerepelt a Magyar Televízió egyházi műsorában. – Ha imádkozunk, szeretettel gondolunk, Isten áldását kérjük egymásra. Fontos lenne, hogy tudatosan szánjunk erre időt, mert ettől magunk is épülünk.

Béres László beledi evangélikus lelkész érdeklődésünkre először az egyik helybeli katolikus véleményét idézte, aki szerint jó, hogy januárban szervezték az elődök ezt az ünnepi alkalmat, mert így az egész évet végigkísérheti az ökumenikus imahét üzenete.

– Az imádság többet jelent mindenféle „egyeztető", „egyezkedő" párbeszédnél. Ezek a hagyományos imaalkalmak, találkozások nemcsak az egyházak közötti egységet, hanem elsősorban azt a lehetőséget erősítik, miként katolikusok, evangélikusok, reformátusok imánkkal együtt odaállunk Isten színe elé – vélekedett a lelkész.

Az imahét fontosságát Lentulai Attila, a pápai református egyházmegye esperese abban az „Istentől áldott pillanatban" látja, amikor a Krisztus-hívők egymás kezét fogva közösen mondják ki: „Mi Atyánk!"
– Számomra az ökumenikus imahét csodája abban rejlik, hogy nem „fentről", a püspöktől, a pápától, hanem „alulról", a hívektől indult kezdeményezés. Olyan párbeszéd, amelyet egy hangon folytatunk Urunkkal, közös kincsünkből, a Bibliából választott ige szellemében. Az eltelt száz év bizonyítja: szándékunk kedves Isten előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi pótlék: többet, többen és korábban

Győr-Moson-Sopron - Központosítják a családipótlék-kifizetőhelyeket. Az államkincstár biztonságot és… Tovább olvasom