Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Közös fészekben Győr érdekében

A Győri Fészek és a megyeszékhely vezetése között voltak viták az elmúlt években. Ám
A Győri Fészek és a megyeszékhely vezetése között voltak viták az elmúlt években. Ám most úgy tűnik, csak a közös nagy cél érdekében vitatkoztak a felek. Tegnap este a Club Carat étteremben Balogh József  polgármester és Jancsó Péter, a Győri Fészek meghatározó tagja, a Graboplast elnök-vezérigazgatója a közös terveken alapuló, a városnak, a környéknek, de az egész régiónak lehetőséget teremtő jövőre koccinthatott. Győr gazdasági és szellemi elitje ismét jelen volt a találkozón.

Két tojás, két kis fészek várta Balogh Józsefet, Győr polgármesterét és Eredics Imre alpolgármestert tegnap este a Club Caratban, a Győri Fészek szellemi műhely törzshelyén. Mónus Ágnes, a Fészek szóvivője elmondta, ezek a tojások jelképek, akárcsak a kis fészkek. Keljenek ki, teljesedjenek ki, hiszen a tojás az élet, a fejlődés jelképe. Győr pedig sokat fejlődhet a jövőben!

Az összejövetel témája Győr, a Versenyképességi Pólus volt. A feladat, a lehetőség úgy tűnik, összekovácsolta a megyeszékhely értelmiségét, gazdasági szakembereit és politikusait. Balogh József és Jancsó Péter, akiknek korábbi vitáiról a Kisalföld pont egy esztendővel ezelőtt számolt be, most barátsággal koccintott egymással. Ezzel a gesztussal is megerősítve, a jó cél érdekében érdemes az összefogás, és csakis a viták kereszttüzében alakulhat ki a mindenki számára hasznos jövő. 
Az összejövetel Győr polgármesterének visszaemlékezésével indult: „Emlékszem, hogy 1989-ben született egy ötlet. Dr. Havasi Dezső, aki tagja a Fészeknek, ott volt mint meghatározó személy. Ipari parkot akartunk létesíteni a városban. Aztán egy évre rá, 1990 nyarán aláírtunk egy alapítói okiratot az Universitas – Győr Alapítványét dr. Szekeres Tamással, aki szintén a Győri Fészek tagja. 

A győri egyetem megalakítása volt a célunk. Mindkét esetben éreztük, valami újat kell kitalálni. Ötleteink voltak. Rosszak és jók egyaránt. Ám az a két döntés alapos és jó döntésnek bizonyult. Ma már betelt az ipari park, és az egyetem is létrejött. Most  ismét eljött az idő, hogy új lehetőségeket keressünk. A Versenyképességi Pólus ilyen lehetőség." S hogy mikortól datálódik az a koncepció, amely a Versenyképességi Pólus gondolati magvát jelenti? Győr polgármestere erről a következőket mondta: „2000 környékén az első komoly koncepcióval, amely Győr jövőjéről szólt, a Graboplastban találkoztam. Ott mondta el nekünk Jancsó Péter, ő mit gondol a következő évekről. Mellbevágó volt, de el kell ismerni, hogy volt benne rendszer! Ha a  pólusterv sikeres lesz, és miért ne lenne az, akkor a hiteles történethez hozzá fog tartozni ez az ötlet. Én innen származtatom az egészet, mert az a beszélgetés aztán további gondolatokat, terveket szült."

A polgármesteri összefoglaló után Eredics Imre, Győr alpolgármestere mint a Versenyképességi Pólus projektvezetője  ismertette a jelenlévőkkel az eddig megtett utat, és azt is, ami a városra vár 2007-ig az első pénzek lekéréséig, majd tovább a program befejeződéséig, 2013-ig. Érdekes, hogy a jelenlévők közül is sokan azt hitték a Versenyképességi Pólus konkrét tervek sokasága. Eredics Imre kifejtette, a konkrét tervek helyett az Európai Unió sokkal inkább preferálja azokat a koncepciókat, melyekhez a későbbiekben is tudnak konkrét ügyek csatlakozni.

Az alpolgármester fontosnak tartotta tisztázni, nem kap a program automatikusan 100 milliárd forintot. Ez az összeg csupán lehetőség. Jó pályázatokkal, jó programokkal lekérhető. Ám szükséges a helyi erők bevonása is. Sőt az, hogy a régió nagyvárosait bevonják a projektbe, s Győr szinte megküzdjön a régióközpont-szerepért, ne csak egyszerűen ráragasszák azt! A Versenyképességi Pólus stratégiai fázisa lezárult, most a programalkotás van soron.

Március 31-ig kell ezt befejezni. Ezt követi majd a kulcsprojektek kidolgozása december 31-ig. Ezek elfogadása teszi lehetővé, hogy 2007. január elsejétől elkezdődjék a program. Egyébként már most kész tervek vannak 30 milliárd forintnyi konkrét beruházás elindítására. Ezek lehetnek majd a Start-projektek 2007-től – mondta el Eredics Imre. (A részletes projektről lapunk már többször beszámolt, de A Pénz Beszél mellékletben is visszatérünk még rá, hogy átlátható legyen olvasóinknak. Előzmények a www.kisalfold.hu weboldalon.)  A projekt sok-sok szervező, tervező embernek munkát adhat majd a külön erre a célra létrehozott kft.-ben. Már működik egy fő tanácsadó, irányító testület is. A polgármester a „gazdája" ennek a grémiumnak. A Kisalföld kérdésére Balogh József elmondta, a testület tagjai olyan emberek, akik képesek kapcsolataikkal, szakértelmükkel átlátni, segíteni a munkát.

A tagok a polgármesteren kívül, akik a jövő irányát a sok  javaslat alapján kijelölik a Versenyképességi Pólus témakörben:  dr. Szekeres Tamás, dr. Rechnitzer János (Széchenyi-egyetem, rektor, ill. kari dékán), Pintér István (Rába-vezérigazgató), Jancsó Péter (Graboplast-vezérigazgató) és Thomas Faustmann (Audi Hungaria Motor Kft., ügyvezető igazgató.)

Jancsó Péter a sok témát érintő beszélgetést a következő gondolatokkal zárta: „Győr történelmi helyzet előtt áll, melyre talán  700 év alatt nem volt eddig példa. Felépített a város egy világos rendszert. Innováció, gazdaságfejlesztés, tudásközpont. Úgy gondolom, mindenkinek dolga, hogy segítse ezt a jó tervet. Sok a közelgő határidő, sok munka vár még ránk, és azt hiszem, a Győri Fészek, ahogyan eddig is szívesen segít majd."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontás után nő ki Városrét

Eddig több tízezer négyzetméternyi épületet bontott el az Engel Group, hogy a Rába-gyár volt győri,… Tovább olvasom