Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Közös akarattal újult meg a temető barokk kápolnája

Rábapatona - A közelmúltban szentelték újra a temető barokk kápolnáját. A település ékköveként emlegetett épületet civil adományokból és az önkormányzat hozzájárulásával újították fel.
Az egyik gerendába vésett évszám tanúsága szerint 1856-ban újították fel utoljára a rábapatonai temető barokk kápolnájának tetőzetét. Az elmúlt másfél évszázad alatt a település ékköveként emlegetett épület állapota megromlott. Többek között: falai elvizesedtek, az idei viharok nagyon megtépázták az amúgy is meggyengült tetőszerkezetet. Érdeklődésünkre Jutasi Kálmán polgármester elmondta: amikor lelkes helybeli civilek – az önkormányzattal karöltve – tavasszal számba vették a tennivalókat, felmerült a kérdés, lesz-e elegendő összefogás és forrás, hogy az egyre sürgetőbb felújítás megvalósulhasson.

– Adománygyűjtő felhívással fordultunk a lakossághoz, hogy az állagmegóvás szempontjából legfontosabbat, a tetőrekonstrukciót elindíthassuk. A munka során örömmel tapasztalhattuk, hogy egyre élőbbé vált az összefogás és szinte mindenki szívügyének érezte a kápolna sorsát – hangsúlyozta lapunknak az egyik szervező, Burján Imre, a Rábamenti Kulturális Egyesület titkára. – Ki-ki ahogy tudott, segített. Vállalkozók, mesteremberek szakértelmükkel, önzetlen munkájukkal, magánszemélyek pedig az anyagköltségre felajánlott pénzadományukkal járultak hozzá, hogy a tetőzet cseréje ne a végállomása, hanem a kezdete legyen a felújításnak.

A barokk kápolnával együtt az épület környéke is megszépült, térkővel és új padokkal gazdagodott. Fotó: Bertleff András
A barokk kápolnával együtt az épület környéke is megszépült, térkővel és új padokkal gazdagodott. Fotó: Bertleff András

Így a teljesen új tetőszerkezet, új cserép mellett a kápolna új lambériás mennyezettel is gazdagodott, a falak további vizesedésének megállítására műanyag szigetelőcsíkot helyeztek el a talajszint közelében. Újravakolták, kívül-belül újrafestették a falakat, a régiek helyett új nyílászárókat kapott az épület, oltárképeinek szúette keretei is teljesen megújultak.

Ki-ki ahogy tudott, segített: „A munka során egyre élőbbé vált az összefogás."

Felújítás összefogásból

A kápolna felújítása közel másfél millió forintba került, amelyből 615 ezer forint a faluközösség egy részének – 250 család – adománya, 365 ezer forint pedig az önkormányzat hozzájárulása volt. Mintegy 300 ezer forintot tett ki a rábapatonai iparosok munka- és alapanyag-felajánlása, 150 ezer forintot a Rábamenti Kulturális Egyesület, 50 ezer forintot pedig a Jószív Temetkezési Vállalat adott.


Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. december 19. 11:18
    „No már csak a fodrász hiányzik, aki barokk frizurát remekel a hullák fejére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matekverseny 1400 kisdiákkal

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban 1994-ben létrehozták a Holenda… Tovább olvasom