Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Közoktatási szakértés a régióban

A megyében elsőként, és az országban is az elsők között Győrött nyílik meg a regionális közoktatási szakértői iroda.
Vállalkozásban ellenőrzik az oktatási intézményeket. A tanfelügyelői rendszer tizenkilenc éve szűnt meg Magyarországon, az oktatási intézmények szakmai munkáját azonban változatlanul figyelemmel kísérik, csak éppen közoktatási szakértők teszik ezt. Győr-Moson-Sopron megyében Győrött megnyílt az első és mindjárt regionális munkára, feladatra vállalkozó közoktatási szakértő iroda.

A szűk hazán kívül Vas és Zala megyékben is szakértenek majd az iroda által foglalkoztatott szakemberek, várhatóan ötvenen, hatvanan. Nem kevesen közülük ismert és közismert, az oktatásban tekintélynek örvendő intézményvezető. Az iroda magánkezdeményezésre jött létre és magánszemély működteti: Strausz Lajosné, aki augusztus végéig a győri önkormányzat oktatási irodájának főtanácsosaként dolgozott s mellékállásban teljesített szakértői megbízásokat.

A tanfelügyelői rendszer tizenkilenc éve szűnt meg Magyarországon, az oktatási intézmények szakmai munkáját azonban változatlanul figyelemmel kísérik, csak éppen közoktatási szakértők teszik ezt. A miniszteriális feladat közoktatási szakértőkhöz került, a szakértői munkához azonban változatlanul a költségvetés nyújtja az anyagiakat. Az oktatási tárca pályázatot írt ki annak idején, s ennek alapján lehetett valaki országos közoktatási szakértő.

A közoktatási szakértők országos egyesületet alakítottak, később létrehozták ennek megyei tagozatait. Strausz Lajosné lett a megyei szakértői tagozat elnöke, három éve pedig, amikor létrehozták azt, a Nyugat-dunántúli Regionális Közoktatási Szakértői Egyesület elnökévé választották.

Hogy mivel foglalkozik majd a győri iroda? Az általa foglalkoztatott szakértők a törvény által előírt időben és módon elvégzik az oktatási intézmények ellenőrzését, természetesen az önkormányzatok felkérésére. Az önkormányzatok érdeke, hogy az általuk működtetett oktatási intézményekben a törvényeknek megfelelő munkát végezzék, ezt segíti a közoktatási szakértők ellenőrzéseikkel időről időre, rávilágítva, mennyiben felelnek meg az iskolák a tanügyi igazgatási és egyéb feladatuknak. Ellenőrzik a szakértők a szakmai, a nevelési és a pedagógiai munkát, és még lehetne sorolni.

A közoktatási szakértői feladatok elvégeztetéséhez az önkormányzatok eddig pályázat útján jutottak. A tervek szerint a jövőben a tanulónként és évenként a költségvetésből juttatott hétszázhúsz forint önkormányzatoknál maradó keretéből fizethetik ezt. A most megnyíló győri közoktatási szakértői iroda segíteni szeretne az önkormányzatoknak, mindenekelőtt a kistelepülések ö nkormányzatainak pályázatok elkészítéséhez, a kistérségben lévő intézmények, így iskolák és óvodák együttműködésében. A szakértők segíthetnek az iskolai átszervezésekben. Ám csak javaslatokat adhatnak, a döntés mindenkor az önkormányzatoké.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek Győr fejlődéséért

A város közgyűlése decemberben tárgyalja Győr stratégiai tervét, amelynek sorána lakosság véleményét… Tovább olvasom