Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Közmunka már lenne, közmunkás lesz-e elég?

Háromszáz jelentkezőnek kínál februártól közmunkát a Kisalföldi Erdőgazdaság: "Vannak félelmeink, eddig is nehezen tudtunk megfelelő munkaerőt felvenni" – mondták.


Az önkormányzatok mellett a vízügy 600 dolgozót igényelt, a Mosoni-Duna-rehabilitációra is közmunkásokat alkalmaznának: kérdés, lesz-e elég.

A megyei településvezetők korábban arra panaszkodtak: alig találni (alkalmas) embereket közmunkára (Kisalföld, 2011. július 30.). Tavaly több mint 260 ezer embert vontak be országosan a közfoglalkoztatásba, ebből mintegy 180–190 ezren négy órában dolgoztak.

Idén – amikor a tavalyi 64 milliárd forinttal szemben 132 milliárd forint áll rendelkezésre a Start-munkaprogram keretében – több mint 200 ezer embert szeretnének bevonni, többségüket 6 vagy 8 órás foglalkoztatásba.
A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkás szakképesítést nem igénylő munkakörben most bruttó 71 ezer 800 forintot kereshet.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2011-ben is részt vett a közfoglalkoztatási programban, s átlagosan száz közmunkást alkalmazott.

"Nagy részük évek óta visszajár hozzánk, emiatt sem volt bonyolult ekkor még a létszám előteremtése. Erre az évre már átlagosan 300 jelentkezőnek kínálunk állást a programban, az ehhez kapcsolódó pályázatunkat is beadtuk a munkaügyi hivatalnak.

E létszámmal kapcsolatban már vannak félelmeink, a megye nyugati területein az eddigiek során is nehezen tudtunk megfelelő munkaerőt felvenni.

Kérdéses, hogy egyes munkára jelentkezők mindannyian megfelelnek-e a feladatra. Az elmúlt évben is akadt fluktuáció, s nagyobb létszám esetén vélhetően még gyakrabban fog előfordulni.

Ugyan mi csak rendkívüli esetben szüntettünk meg munkaviszonyt (például lopásért), az viszont többször is megtörtént, hogy a dolgozó meggondolta magát és egyszer csak nem jelentkezett többet munkára.

Az új program január 15-tel indult volna, ám úgy tűnik, februárban kezdhetnek majd a napi nyolc órában alkalmazott közfoglalkoztatottak" – mondta Iványi Ákos, az erdőgazdaság közönségkapcsolati megbízottja.

 Aggodalmak – A munkaügyi központnál pályázók attól tartanak, idén a megfelelő számú közmunkást nehéz lesz „összegereblyézni
Aggodalmak – A munkaügyi központnál pályázók attól tartanak, idén a megfelelő számú közmunkást nehéz lesz "összegereblyézni" (felvételünkön a dunaszegi közmunkások dolgoznak). Fotó: Mészáros Mátyás


S hogy mennyiért dolgoznak? A korábbi bruttó 57 ezer, illetve 78 ezer forintos közfoglalkoztatotti minimálbért még a korábbi adótörvényeknek megfelelően határozták meg. A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkás szakképesítést nem igénylő munkakörben most bruttó 71 ezer 800 forintot, középfokú vagy szakirányú végzettséghez kötött munkakörben pedig bruttó 92 ezer forintot kereshet. Ezekből levonva a 16 százalékos szja-t és a 18,5 százalékos járulékot, az előbbi 47 ezer, az utóbbi 60 ezer 260 forint nettót jelent.

A vízügyi igazgatóságok ebben az évben több tízezer közmunkással számolhatnak. Az észak-dunántúli regionális területen sem lesz egyszerű a helyzet: úgy tudjuk, a munkaügyi központtól most 600 közmunkásra pályáztak, mely több a tavalyinál.

Ezenfelül a tavasszal induló Mosoni-Duna- és Szigetköz-rehabilitációs projekt összesen negyven települést és 350 ezer embert érint: a kivitelezésben a Start-munkaprogramban részt vevők is lehetőséget kapnak. A vízügyesek a fejlesztésben érintett falvak helyi közmunkásaira is számítanának.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél tavaly a megyében 40–50 dolgozót foglalkoztattak a közmunkaprogram keretében. Ott általában fél évig akad feladat számukra – a májustól októberig terjedő időszakban: idén is pályáznak közmunkásokra, ám még kérdés, mennyire.

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2012. január 11. 11:39
  „A közmunkának, egy pillanatnyi állapotnak kellene lenni, - nem nyugdíjas állásnak!
  A temetőbe pl a sírokat régen mindenki maga gondozta! - Most, bedekkolnak a kocsival, nagy kegyesen a sírokhoz, mert tehetik és nem csinálnak a sír, a kripta körül semmit, - tisztelet a kivételnek!
  A falevél nem szemét,csak a szemlélet!”
 • 2. Oreg35 2012. január 10. 21:41
  „Azt senki nem veszi észre,hogy azért nem jelentkeznek közmunkára tömegesen mert az érte járó kereset /47 eFt/hó / nevetséges! Akik ezt megállapították fogalmuk sincsen arról, hogy ennyi pénzből egy ember ha megél, nem egy család! Ha valahol lakik az illető -márpedig lakni nem az utcán szoktak- a rezsit sem fedezi a keresete és még valamit ennie is kell. Hát itt tartunk az emberekről való gondoskodásban tisztelt vezetőink! Szégyen!”
 • 1. anuvuk 2012. január 10. 15:51
  „Egyet nagyon nem hiányolok, a "szhak" munkát, a városi parkok gondozására!
  Mert nem ott kezdődik a szakmunka, hogy a parkokba lenyesik a fákat 10 m magasságig, a bokrokat szabályozott nyesés nélkül tarra vágnak, majd kinő elven!
  A bokornak nem csak az a szerepe, hogy ott legyen, annak funkciójának is kellene lenni, por, hang, egészségmegőrző szerepe is van a látványától, - még fokoznám, esetleg madárka is megtelepedne és dalolna is!
  A cigaretta csikk, a szemetelés miatt nem véletlenül küzdök, harcolok a változásért. Isten malmai lassan őrölnek!!
  "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrig ér az ˝Esztergom saga˝

A Győri Ítélőtáblán kedden jogerősen kimondták Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester igazát -… Tovább olvasom