Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közműcserék és beszakadt utak Győrben

A tavalyi nyár katasztrofális volt Győr közlekedésében, ehhez képest a helyzet most valamivel jobb. Vagy mégse? Váratlan közműhibák tucatjaira nem lehet felkészülni...
Rekonstrukció: Nagy fontosságú hőtávvezetéket cserélnek a Bartók Béla úton.
Sok autós életét megkeserítették tavaly a megyeszékhelyen, főleg a belvárosban az útépítések vagy a közmű-rekonstrukciók miatt lezárások, elterelések. Idén útépítésre igencsak szűkös az önkormányzati és az állami kassza is, így aztán a forgalmi kényszerhelyzetek nem amiatt alakulnak ki, hogy egy-egy útszakaszt „látványosan" felújíthassanak.

Akiket semmi sem zavar

Péntektől – mint előzetesen írtunk róla – egy- irányúsították a Bartók Béla út Csaba utcától Eszperantó utcáig tartó rövid, ám forgalmi szempontból annál fontosabb szakaszát. Közlekedni itt csak egyirányúan, az Eszperantó utca felől lehet, azért, hogy a vidéki buszjáratok ki tudjanak indulni a pályaudvarról. Noha ezt a tényt éppen 25 tábla közli (már előre is, a Buda utcánál), számos autós „csőbe" fut, s a Baross híd feljárójánál forgolódik, ha nem a Belvárosba vinne az útja.

Rosszabb tapasztalat azonban, hogy minden tiltás ellenére tíz autósból három behajt az egyirányúsított útszakaszra, láthatóan nem tévedésből, hanem szándékosan, „megspórolva" a kerülést. Nem állhat ott mindig egy rendőr...

A megrongálódott híd javításával nem végeztek vasárnap, tegnap még dolgoztak a beállványozott tartószerkezeten. Sok autóst azonban semmi sem zavar: a munkaügyi központ kirendeltsége előtti útfelbontásos munkaterület „takarását" kihasználva gyakorlatilag a csomópontban parkolnak. Elsősorban csúcsforgalmi időszakokban ezen a szakaszon igencsak bezsúfolódik a forgalom, jobban jár, aki eleve kerülő úton gondolkodik.

Százötven méter százmillióért

A Bartók Béla úton a forgalmi változást közműépítés okozza. A Buda utcától az Eszperantó utcáig terjedő, körülbelül százötven méteres szakaszon a hőtávvezetéket cserélik ki. A munkaügyi központ előtt ilyet – akkor elromlás miatt – három évvel ezelőtt már csináltak. Méghozzá gyors egymásutánban kétszer is...

Most teljes rekonstrukciót végeznek, ennek az említett szakasznak a költsége százmilliós nagyságrendű. Fontosságáról csak annyit: a hőszolgáltató innen látja el a város egész, vasúttól északra fekvő területét. A munkával szeptember elejéig, iskolakezdésig kell elkészülni, akkortól ugyanis lényegesen megnő a buszpályaudvar forgalma.

Víz és gáz

A városi Útkezelő Szervezet tapasztalata szerint az elmúlt két-három hónapban feltűnően megnőtt az útleszakadások száma. Jobbára eltört vízvezeték, szennyvízcsatorna miatti szivárgások mossák alá az úttestet – például az Aradi vértanúk útján, a Czuczor, a Kossuth és a Szarvas utcában, s lehetne folytatni a sort. Ezek a hibák kivédhetetlenek, javításukat értelemszerűen nem lehet előre betervezni. A közműkezelők anyagi lehetőségeik függvényében végeznek tervszerű felújításokat – ezek azonban rendkívül költségesek.

A város útjain többfelé a „leglátványosabbak" a gázvezetékcserék. Említhetjük a Bisinger sétányt vagy a folyó munkák közül a Kálvária utcait a Kert utcai csomópontnál (ez már egy hónapja tart). Szintén gázvezetéket építenek a Zöld utcában. A szigeti gázrekonstrukció egész tömböt, több utcát (Szarvas, Töltésszer, Töltés) érint. Ez körülbelül augusztus végén kezdődik, a kivitelezői kapacitástól függően. Ha már a kivitelezésnél tartunk, megemlítjük: a Tihanyi úton a Lehel és Herman utca közötti szakaszon a vezetékcsere elvégzése után volt gázszivárgás, aztán még egyszer... Háromszor kellett felbontani az utat, persze forgalmi korlátozás mellett. A közlekedőket az ilyen bosszantja leginkább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakórémisztő szúnyogirtás

A késő esti szúnyogirtás hatásától rémült meg egy olvasónk, azonban a szakemberek szerint az… Tovább olvasom