Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

˝Közlekedési forradalom Győr-Szigetben, Újvárosban és Pinnyéden˝

Szeles Szabolcs, Győr-Pinnyéd önkormányzati képviselője volt szerkesztőségünk vendége. Online interjú.

Hídépítés, útfejlesztés, közlekedés

- Az ifjúsági olimpiára tervezett fejlesztések és az ehhez kapcsolódó útépítések, hol tartanak illetve mi a helyzet a területek kisajátításával?

Szeles Szabolcs: - Győr sorsának meghatározó eseménye lesz az olimpia. Mindenki büszke lehet rá, hogy az olimpiai láng a városban fog lobogni. Engem is büszkeséggel tölt el. Konkrétan Pinnyédhez kapcsolódó fejlesztés nincs, inkább csak áttételesen. A város több részét érinti a rendezvény. Szigethez kapcsolódva annyit mondanék el, ami a legfontosabb, hogy a Radnóti úti sporttelep kérdése rendeződik, a kormánydöntés megszületett, amely szerint a város birtokába kerül a sporttelep, ez lesz az egyik kulcsterülete a rendezvénynek.

A pályán lévő építkezések megkezdődnek. A Dózsa pálya mögötti területen kerül kialakításra a városi uszoda, amely már korábban publicitást kapott. Itt egy új út kerül kialakításra, amely Pinnyédre is átköt egy új hídon, emiatt van jelentősége Pinnyéd szempontjából.

- A Rábca híd építéséről mikor kérik ki az itt lakók véleményét (aláírás gyűjtés, népszavazás)?

Szeles Szabolcs: - Az építési törvénynek megfelelően a hivatal a szükséges eljárásokat az idei évben lefolytatta. Több tíz hatósággal véleményeztették a tervet, majd a rendeleteknek megfelelően kifüggesztésre is került, s abban az időszakban volt ideje vagy lehetősége mindenkinek ezt véleményeznie. Ezek figyelembe vételével került a testület elé a döntésre, és aztán a képviselő testület emlékeim szerint egyhangúlag megszavazta a kérdést. Ezen túlmenően az eljárás nem írja elő sem aláírásgyűjtést, sem népszavazást.

- Ha megépül az új híd (Pinnyéd-Újváros), a buszközlekedést ezen fogják átvezetni, vagy marad a régi vonalon (Sziget, Szarvas utcán át)?

Szeles Szabolcs: - Egy KÖZOP-os pályázat keretében jelenleg is zajlik Győr város autóbusz közlekedésének felülvizsgálata. Amennyiben az új híd átadásra kerül, nyilvánvalóan meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy az autóbusz közlekedés kereteibe be lehet-e illeszteni ezt a szakaszt. A kérdésre tehát majd a tapasztalatok birtokában, az átadás után kell visszatérni.

- Híd utca egyirányúsításának folytatásaként miért nem lehet a Töltés utcát, ill. a Szarvas utcát egyirányúsítani?

Szeles Szabolcs: - Alapvetően szigeti kérdés, bár az átmenő forgalom miatt pinnyédi is. Roppant fontos fejlesztésnek tartom ezt az új átkötő utat és hidat, amely egyrészt stratégaiai fontosságú Sziget, Újváros és Pinnyéd szempontjából, másrészt várhatóan átadása után forradalmian megváltoztatja a környék közlekedési szokásait. Mivel ez várhatóan 2 éven belül megvalósul, akkor szükséges, hogy a szakma megvizsgálja az egyirányúsítás lehetőségét, miszerint, hogy abban a helyzetben indokolt lehet-e.

Szeles Szabolcs
Szeles Szabolcs


Járda és Kunszigeti út

– Pinnyéden nagyon kevés a jó járda, sok helyütt pedig egyáltalán nincs. Ezen terveznek változtatni?

Szeles Szabolcs: - Valóban jogos az észrevétel. Utak, járdák esetében több évtizedes adósságról beszélhetünk akár Pinnyédre, akár Szigetre vagy éppen Újvárosra gondolok. Bármennyire szeretném, sajnos nem lehet mindent azonnal rendbe tenni. Annyit tudok mondani, hogy az útkezelő szervezet szakértőivel alaposan átbeszéljük a kérdést, és megvizsgáljuk, hogy milyen ütemben és hol lehet járdákat felújítani illetve kialakítani.

- A Kunszigeti út karbantartását mikor folytatják? (fa-bokrok kivágása, közvilágítás.)

Kunszigeti út: az út karbantartása véleményem szerint is fontos kérdés. Szintén kiemelten fogom ezt képviselni az útkezelővel folyatatott egyeztetéseken

Válasz a kerékpárútra

- Nagyon hiányzik a városrészből kerékpárút, a Kunszigeti úton életveszélyes kerékpárral közlekedni, mivel nagyon szűk az út és egy része tele van kátyúval. Mikor lesz ilyen fejlesztés?

- Mikor készül az oly sokat ígérgetett Belvárosba vezető kerékpárút/gyalogút az úton futóknak
?

- Én azt kérdezném sokadszor: mikor lesz kerékpárút? Mikor kaphat a Pillangó lakópark egy fedett buszmegállót? Ez utóbbi piti ügy, de lehet, hogy ezzel is 2017-ig kell várni?

Szeles Szabolcs: - Többen is megfogalmazták a kerékpárút hiányát. Jómagam 2 éve vagyok képviselő, és azonnal találkoztam a kérdéssel. Az újonnan elkészülő híd tervei szerint kerékpárút is létesül az új műtárgyon, s ez megoldja a több évtizedes problémát. Várhatóan 2014-2015 környékén elkészül a fejlesztés. Egyébiránt korábban azt a lehetőséget is megvizsgáltattam, hogy a pinnyédi oldalon, a töltésen, kialakítható-e a kerékpárút. Erre a vízügyi igazgatóságtól várjuk a választ. Hosszabb távon másodlagos lehetőségként fenn kell tartani ezt az elképzelést is.

- Kátyúk ideiglenes betömögetése helyett mikorra várható aszfaltszőnyeges útfelújítás legalább a helyi járatú busz útvonalán?

Szeles Szabolcs: - Ahogy korábban is elmondtam, sajnos ebben a választókörzetben - ideértve Újvárost és Szigetet is - évtizedek óta elhanyagolt állapotban vannak az utcák és a járdák egyaránt. Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetével folyamatosan egyezteteve, az ismert vagy éppen a lakosság által jelzett újabb gócpontokat elemezve folyamatosan próbálunk priorizálni, s eszerint összerakni a fejlesztéseket, fejlesztési programot. A pinnyédi utak is ide tartoznak, a lehetőségek szerint terveztetjük és próbáljuk a programba illeszteni.

- Nagy szükség lenne fedett buszmegállókra. Ilyenek kialakítását tervezik?

Szeles Szabolcs: - Köszönöm ezt és a korábbi felvetést is, a kérdést mind az Útkezelő Szervezettel, valamint az ügyben illetékes városi osztállyal egyeztetem.

Kábelégetés, zugszemét
 
- A Püspökerdő területén rendszeresen tapasztalható kábelégetés. Tudnak-e róla és mit terveznek tenni?

Szeles Szabolcs: - Ez egy hatósági kérdés. Ebben az ügyben az illetékes szerv a Rendőrség, másrészt a Közterület Felügyelet. Ráadásul a Püspökerdő, amely nagyon fontos nekünk, győrieknek, nem önkormányzati kezelésben van, ez az államé. A kezelő pedig a Kisalföldi Erdőgazdaság. Arra biztatok mindenkit, ha ilyet tapasztal a szükséges bejelentéseket a már említett szerveknél tegye meg, mert a legfontosabb a tettenérés ezekben az ügyekben. Természetesen mi is megtesszük a szükséges bejelentéseket.

- A Holt-Rábca partján rengeteg a szemét. Mit tesznek a zugszemetelők ellen?

Szeles Szabolcs: - Egyrészről Győr város önkormányzata sok másik településsel együtt egy jó hulladékgazdálkodási rendszert alakított ki. Felhívom a figyelmet rá, hogy ennek a rendszernek egy nagyon fontos eleme, az úgynevezett hulladékudvarok, ahol ingyenesen elhelyezhető a hulladék. A Győr-Szol és a város ezt a rendszert üzemelteti, az említett hatóságok pedig ellenőriznek. Ezen túlmenően a város támogat polgárőrségeket, akik szintén folyamatos járőrözéssel próbálják ellenőrizni a területeket. Nem megsértve senkit, de ahhoz, hogy ez a kérdés nyugvópontra kerüljön, az emberi magatartáson, erkölcsön is javítani kellene. Ahogy fent is jeleztem, a tettenérés nagyon fontos, kiemelten kérem, hogy mindenki, aki nyitott szemmel jár, a szükséges bejelentéseket tegye meg.

Játszótér és "piknik-liget"

- Pinnyéd egyetlen játszóterére (amelyik még mindig kicsinek bizonyul) mikor lehet biztonságosan eljutni hiszen egyetlen járda sem vezet oda?

- Nagyon örülünk, hogy lett új játék Pinnyéden, de érdekelne, hogy lesz-e még több is? Illetve arra vagyok még kíváncsi, hogy miért nincsen Pinnyéden karácsonyfa?

- Lesz-e valamikor kis focipálya, amelyen sportolhatnának az ifjoncok vagy éppen az idősebb korosztály?

Szeles Szabolcs: - Egyrészt a játszótér valóban jelenleg nem túl nagy. Köszönöm a jelzést, ezért is helyeztünk el idén egy nagyon komoly játékeszközt oda, egy drótkötélpályát, amely az első visszajelzések szerint nagyon tetszik a gyerekeknek. Természetesen ezzel nincs megoldva minden. A Művelődési Ház környéke, úgy gondolom, mindig nagyon fontos pontja lesz Pinnyédnek. Éppen ezért, a Győr-Szol kollégáival terveztetem a területet. Elképzeléseim szerint egyfajta "piknik-ligetet" szeretnék ott kialakítatni, padokkal, növényzettel, további játékeszközökkel, hogy ez egy valóban pihenőhely lehessen. Ehhez valószínűleg, a meglévő játékok közül is át kell helyeztetni néhányat - mert úgy tűnik, hogy egyébként is rossz helyen vannak. Ehhez az elképzeléshez minden véleményt, ötletet szívesen várok.

Újabb játszótér kialakítására várhatóan akkor kerülhet sor, amikor a Pillangó lakópark fejlesztése folytatódik, és akkor azon a környéken létesülhet.

A karácsonyfa kérdésében gondolom a tisztelt olvasó a városrészek karácsonyfájára gondol. Valóban tapasztaltam, hogy nincs ilyen Pinnyéden. Az útkezelő részére ezt már jeleztem, remélhetően a következő évi programban már belekerül.

Focipálya: jelenleg is van egy "házi" focipálya a művház mögött. Úgy gondolom részben ezt is fel lehet újítani a "piknik-liget" keretében. Másrészt az új híd elkészülte ebből a szempontból is fontos, hiszen lényegesen gyorsabban és egyszerűbben el lehet érni majd Pinnyédről akár Radnóti úti sportlétesítményt, vagy akár a Bercsényi ligeti műfüves focipályát, amely 2013 tavaszán kerül átadásra.

Szeles Szabolcs: - Remélem mindenkinek sok boldogságot hozott a karácsony. Engedjék meg, hogy ezúton kívánjak minden olvasónak, minden győrinek, Győr város önkormányzati hivatala dolgozóinak, a képviselő testület tagjainak, a város vezetésének - és kiemelten minden pinnyédi, újvárosi és szigeti lakónak sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!!!

Előzetes - A helyi politikus olvasóink kérdéseire válaszol, amelyeket az online@kisalfold.hu e-mail címre vagy ezen írás alatt kommentként várunk.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. háté 2012. december 29. 14:52
  „18. Hedon
  Állami? -igen! -csak nem jutnak oda a képviselőink a hatalomhoz, vagy nem is akarnak?
  - lehet nem is a mi érdekeinket képviselik?
  - a szigetközi tervekre, pályázatokra már kifizettek több, mint 3,5 milliárdot /kisalföld. hu írta/és most kampányolnak vízért?
  - lehet, eddig nem vették észre, hogy folyóinkban víz /sem/folyik?

  Sajnos nem tudom hol lehet a tervezet, de az északi elkerülőt már meg kellett volna építeni!
  A déli fontosabb és egyszerűbb volt.
  Csak ott az a baj, hogy meg is kell építeni a "műtárgyakat" és nem blöffölni és a lóvét eltenni!

  A sziget-pinnyédi új holt-Rábca híddal, semmit nem oldanak meg!
  - de látványos beruházás és kifizetődő a résztvevőknek és segítőknek!

  18. Hedon 2012.12.28. 16:49
  17. háté
  Az északi (keleti ) elkerülő építése állami feladat nem pedig önkormányzati.
  Persze a megépítéséért lobbizni vagy adott esetben harcolni is kell.”
 • 21. latakacs 2012. december 29. 13:08
  „A képviselő úr hozzászólásai alapján véleményem szerint ő is csak egy megélhetési képviselő. Tudjátok, hogy miért Győr nyerte el az ifjúsági olimpiát? Mert Győr volt az egyedüli pályázó.”
 • 20. borsmenta 2012. december 28. 17:52
  „Egészen új jelentését ismerhettük meg az utóbbi idők változásai kapcsán a forradalom szónak. :(

  A tömegközlekedéshez: tegnap délután hazafelé indulván megnéztem a busz várható érkezési idejét a neten, de lekéstem. 34 percet vártam a következőre, a belvárosból tegnap több, mint egy óra alatt sikerült hazaérnem egy tömött busszal, az összekent ruhámról nem is beszélve. Ma ugyanez biciklivel, ellenszélben 24 perc alatt sikerült.

  Tömegközeledés, 2012, Győr.

  Ez forradalom?”
 • 19. Oreg35 2012. december 28. 17:19
  „Az új pinnyédi hídnak semmi értelme ill. feleslegesen kidobott milliárdok! Ki fogja azt használni? Az a néhány pinnyédi lakos? Azok is csak akkor ha a várost nyugatról közelítik meg! Több haszna lenne annak ha a Radnóti utat összekötnék az 1-es főúttal!”
 • 18. Hedon 2012. december 28. 16:49
  „17. háté

  Az északi (keleti ) elkerülő építése állami feladat nem pedig önkormányzati.
  Persze a megépítéséért lobbizni vagy adott esetben harcolni is kell.

  A tervezésre egyébként már tavaly decemberben kiírták a pályázatot:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/palyazat_a_gyor_keleti_elkerulo_utra/2234390/

  és ezt a C-TERV KFT nyerte és készítette el.

  Összeg: 18 500 000 Ft

  Szerződés dátuma: 2011. december 09.
  Szerződés vége: 2012. december 23.

  Bár tudom, az hogy kész tervek vannak egyáltalán nem jelenti azt hogy
  beéátható időn belül meg is valósul. Pl. 82-es új bevezető szakasz Kismegyertől a 83-as főútig.
  Remélem ha más nem az AUDI legalább számon kéri a beruházásokért cserébe ígért
  utat, ahogy nemrégiben a Suzukinak is beígérték az Esztergomtól az M1-ig vezető
  összeköttetést.”
 • 17. háté 2012. december 28. 14:57
  „Roppant fontos fejlesztésnek tartom ezt az új átkötő utat és hidat, amely egyrészt stratégaiai fontosságú Sziget, Újváros és Pinnyéd szempontjából, - ebben az egy mondatban benne van a tudatlanság teljesen!
  Mit old meg az új híd? - semmit!
  Sziget és Pinnyéd közötti forgalom javítását? - nem!
  Attól,- a Petőfi hídon, a Béke hídon, semmivel sem lesz gyorsabb az átjutás!

  Ez a beruházás, megint csak a haveri cégeknek lesz jó! - egy újabb biznisz a nagyzsebeknek!
  Egy északi elkerülő út az javítana a közlekedésen.
  Ezek csak "jó-pofi- választási-beruházások", műlovas p.-mesterünknek és bandájának!”
 • 16. Mankapunka 2012. december 28. 11:31
  „Nem igaz gyugyu,mert a Marcal II-n lakóktól még messzebb lett. Oda is kimehetne ez a busz.”
 • 15. gyugyu1 2012. december 28. 09:59
  „T. útvonaltervezők ! Miért van az hogy az Újváros-Sziget lakóit kizárják a járat lehetőségéből a piaci napokon !! Ha jól tudom,a Duna kapu-téri piac áthelyezésével tőlük került legtávolabbra a piaci vásárlás lehetősége !!!!!!

  A járat tovább folytathatná az útját a Jedlik -hídon keresztül . pl. a a 14-s vonalán a Honvéd-liget felé !!!!!
  Esetlegesen egy "szembejárat" forditott útvonalon" is közlekedhetne !!! Megfontolandó !!!!!!!”
 • 14. gyugyu1 2012. december 28. 09:38
  „Hát azzal vitatkoznék,hogy az új Pinyédi-hid közlekedési forradalmat hoz Újváros életébe !?? Miért is???????
  Az Jedlik -hid az hozott, nagyon jó hogy nem kell megkerülni a várost ha Révfaluba akarunk menni !!!!! De ezenkívül csak a felgyorsult forgalmat kaptuk Újvárosba amit rázúditottak a kátyús repedezett toldozott Radnóti-Liget-Nép utcára !!/ahelyett,hogy a Nyár utca folytatásában kivezették volna a Bécsi útra !!!!/ne adj isten az autópályára !! /
  Az meg csak az én vesszőparipám, hogy egy képviselőnek /Szeles Szabolcs 01 v,k / illene ismerni a választókörzetét !!!
  Szigetet a múltban az Achim A. utca /Öreg utca / házai választották el Újvárostól míg a Radnóti utca folytatása el nem készült, a Kossuth utca a "puntigámon" túl része számított Újvárosnak !!!!!!!! Jó lenne ha megtanulná /elég szép összeget kap az ott lakók adójából !!! / De az is megoldás lenne ha néha- néha kimenne a választókörzetébe és elbeszélgetne az ott élőkkel !!! Higgye el nem égő !!!!!! GOOGLE A jóbarát !”
 • 13. Stewe69 2012. december 28. 08:18
  „"Közlekedési forradalom..." Ezeknek a fideszeseknek elment az eszük, a nagyotmondáson kívül a korrupció, és az ország teljes szétzilálása köthető a nevükhöz!!!”
 • 12. Karlos 2012. december 27. 18:51
  „Pinnyéd az egytelen kertváros. Igazi. amely családi házas környezetét megőrizte, csupán az utóbbi évetized bújtatta be a lakóparkszerű ( újkori panel ) épületeket.
  A természet itt még érinthető. Lélegezhető. Hallható. Az új híd előnyei csupán urbán kényelmünket fogja szolgálni semmi egyebet. Én ellene vagyok. Ami lényeges lenne: normális utak. Nagy játszótér. Normális bolt. Kerékpárút. Zöldövezet karbantartása-tisztántartása”
 • 11. VJack 2012. december 27. 18:25
  „Forradalom. A belvárosban 4 egyirányú utca megy egy irányban, egymás mellett. Ennyi.”
 • 10. Mankapunka 2012. december 27. 15:52
  „Ígéretekkel tele a padlás.”
 • 9. sabika 2012. december 27. 11:46
  „Kérdés:

  Mi a véleménye a Real Madrid őszi szerepléséről?

  :)

  Üdvözlettel és Boldog Új Évet kívánva Önnek és Kedves családjának:

  egy barát”
 • 8. felderítő010 2012. december 27. 10:25
  „Kérdés:Mikor valósulhat meg a kerékpár út, ami a Pinnyéd lakosainak és az ide kirándulóknak, sportolóknak,üdülőtulajdonosoknak régi kérése?
  Erre aláírásokat is gyűjtöttek ,ami egyben tiltakozás is volt a T-mobil antenna ellen.
  (Abda felé megvalósul,melynek kihasználtsága kétséges)
  De az utak is minősíthetetlen állapotban vannak évek óta(Kunszigeti út,Fő út,Új-sor ,Holt-Duna kör út),járda szinte sehol.”
 • 7. nagyzs01 2012. december 27. 10:21
  „Nagyon örülünk, hogy lett új játék Pinnyéden, de érdekelne, hogy lesz-e még több is? Illetve arra vagyok még kíváncsi, hogy miért nincsen Pinnyéden karácsonyfa?”
 • 6. prescott 2012. december 27. 05:25
  „Kérdés:
  Pinnyéd egyetlen játszóterére (amelyik még mindig kicsinek bizonyul) mikor lehet biztonságosan eljutni hiszen egyetlen járda sem vezet oda?
  Lesz-e valamikor kis focipálya amin sportolhatnának az ifjoncok vagy éppen az idősebb korosztály?

  Üdvözlettel
  prescott”
 • 5. Mankapunka 2012. december 26. 23:28
  „Én az ártérbe ingyenes kijelölt hulladéklerakót szeretnék,mint ami itt volt a képeken pár napja.

  Ez mikor valósul meg? + munka nincs vele,mert áradáskor úgyis elmossa a víz.”
 • 4. tatihu 2012. december 26. 21:40
  „Kérdés:
  1, Kátyúk ideiglenes betömögetése helyett mikorra várható aszfaltszőnyeges útfelújítás legalább a helyi járatú busz útvonalán?
  2, Mikor készül az oly sokat ígérgetett Belvárosba vezető kerékpárút/gyalogút az úton futóknak?
  3, Híd utca egyirányúsításának folytatásaként miért nem lehet a Töltés utcát, ill. a Szarvas utcát egyirányúsítani?”
 • 3. ccc 2012. december 26. 21:34
  „Én azt kérdezném sokadszor: mikor lesz kerékpárút? Mikor kaphat a Pillangó lakópark egy fedett buszmegállót? Ez utóbbi piti ügy, de lehet, hogy ezzel is 2017-ig kell várni?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerűségnek örvend a City busz Győrben? Írja meg véleményét! - Videó

Idén szeptemberben volt 1 éves a győri Citybusz. A gyoribuszok.hu erről járatról készített egy… Tovább olvasom