Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Közjegyzők a lakásmaffia ellen

A parlamenta lakásmaffia ellen létrehozott albizottsága egy tervezetet nyújtott be a visszaélések miatt.
Kattintson a képre >>
A visszaélések elkerülése végett ellenőrizhetővé tennék a közjegyzők, ügyvédek és bírósági végrehajtók számára az ügyfelek személyazonosságát. Ez áll többek között a kormányhoz beterjesztett törvénymódosítási javaslatcsomagban. A négy megyét magába foglaló Győri Közjegyzői Kamara üdvözli a lépést.

Dr. Gálné dr. Komonczy Viktória, a Győri Közjegyzői Kamara elnöke elmondta: szükséges ez a szabályozás, mivel igen hatékony fegyvert jelentene a lakásmaffia ellen. A közjegyzők közös nevezőn vannak a kérdést illetően, mivel nekik eddig is azonosítani kellett ügyfeleiket, a bemutatott dokumentumok valódiságát azonban nem tudták ellenőrizni.

A parlament lakásmaffia ellen létrehozott albizottsága egy olyan tervezetet nyújtott be, amely szerint mind a közjegyzők, mind az ügyvédek és a bírósági végrehajtók hozzáférhetnének a Belügyminisztérium adatnyilvántartó rendszeréhez, s így a hamis okiratokkal elkövetett csalások megelőzhetők volnának. A módosítási indítvány értelmében az ellenőrzési jogkör kiterjedne az útlevélre és a fényképes jogosítványra, mivel az állampolgár ma már ezekkel is igazolhatja magát.

Az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések között elterjedt módszer, hogy valaki a lakás tulajdonosa nevében, hamis vagy hamisított okmányok felhasználásával tesz nyilatkozatot bizonyos jogok bejegyzésére. Ennek a bűnözői magatartásnak kíván a bizottság megálljt parancsolni. A közjegyzők remélik, hogy a módosítás a biztonságon túl a jogi szolgáltatásokkal szembeni bizalmat is növeli.

Dr. Gálné dr. Komonczy Viktóriának egyébként nincs tudomása arról, hogy a kamara területén ilyen jellegű – közjegyzőt érintő – visszaélésre sor került volna.

Megyénket érintő bűnügyekről szólva tavaly júniusban született utoljára jogerős ítélet, a komáromi bíróság ekkor letöltendő szabadságvesztésre ítélte a győri lakásmaffiaügyként elhíresült ügy elsőrendű vádlottját. Az eljárásban több győri ügyvéd és egy közjegyző is gyanúsított volt, őket bűncselekmény hiányában felmentették.

A győri, Lomb utcai „lakásmaffiaügyben" öt évvel ezelőtt nyolc vádlottat 15 vádpontban, csalással, zsarolással, okirat-hamisítással vádolt meg az ügyészség, amely az eljárás végén 8 vádpontban tett indítványt felmentésre.

Több esetben bűncselekmény hiányában. Mivel az ügyben jogászok is érintettek voltak, a Legfelsőbb Bíróság elfogultság miatt áthelyezte a tárgyalást a Komáromi Városi Bíróságra, ahol két év alatt, 20 tárgyalási nap végén hirdettek ítéletet. Nem állapították meg egyetlen szóval sem azt, hogy Győrben lakásmaffia működött, sem azt, hogy az ilyen bűncselekményben ügyvéd vagy közjegyző közreműködött volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőper: korai még ítéletet mondani

Hol fog „lecsapódni” a Rába Quelle és a Pannon-Víz között zajló perben szóban forgó 134… Tovább olvasom