Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Közgyűlés - igen a költségvetésre

Győr - Csaknem négyórás vita után elfogadta a város idei költségvetését a közgyűlés. A főösszeg 43 milliárd forint. Percről percre.

18.44: A testület 23 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta a költségvetést. Szolid taps a teremben.

18.43: A testület elutasította a szocialista Sághy Zsolt, Kun András és Hegyi Zoltán, valamint az MDF-es Szabó József módosító indítványát. Megkapta a többséget ugyanakkor (28 igen, 0 nem, 4 tartózkodás) Németh Zoltán módosítója.

18.39: A tervezettnél rövidebb lett a szünet, folytatódik az ülés.

18.16: Borkai Zsolt lezárja a vitát. 20 perc szünetet rendel el.

18.11: Kovács Tamás (Fidesz) hatalmas előrelépésnek nevezi, ha sikerül megoldani a Vaskakas Bábszínház elhelyezését. A város azt tervezi, hogy megveszi az Ady Endre Művelődési Házat, ami az társulat otthona lehetne.

18.04: Eredics Imre (MSZP) azt hangoztatja: az önkormányzatnak azért van dolga a 82-es, egyébként állami főúttal, mert a városi forgalom nem tud rajta megfelelően lebonyolódni. Megjegyzi, hogy a 81-es, ugyancsak állami út új bevezetőszakaszának megépítéséhez az önkormányzat annak idején 1 milliárd forinttal járult hozzá.

18.02: Bári Olga (MSZP) üzenetet hoz: a nyugdíjasok köszönik az ingyenes termálbéreleteket. Borkai Zsolt boldog születésnapot kíván a képviselő asszonynak.

17.59: Szabó József (MDF) kijelenti: a 4 milliárd forintos hitel 10 százalékos hiányt jelent, de tudja, hogy a bevételek kozervatívan tervezettek, így ilyen hitelfelvételre nem fog sor kerülni. Azt mondja, félévkor vége lesz a gazdasági válságnak. Javasolja, higy a munkahelymegtartó támogatás helyett munkahelyteremtő támogatást nyújtson a város, 1 millió forint/munkahely összeggel. Még egy indítványt tesz: idén dolgozzanak ki bérlakásprogramot, amit 2011-től valósítsanak meg.

17.52: Neupor Zsolt (MSZP) szerint a költségvetés egyik újdonsága, hogy 4 milliárd forintos hitelfelvételi terv szerepel benne. Ismét megemlíti, hogy "állami transzferekből" szerény összeggel, 189 millió forinttal, de több pénz érkezik Győrbe. Azt kéri, hogy hogy az új kétmilliárd forintos hitelkeret ne szerepeljen a büdzsében.

17.50: Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) szerint a 2010-es év Győrben a közlekedés éve lesz: új híd épül a kapcsolódó csomópontokkal, a lakóutcaprogramra 800 millió forint jut. Kijelenti, hogy szerződést kötöttek arról, hogy a város támogatja a 82-es főút új bevezető szakaszának állami megépítését. Megjegyzi, hogy a Vonal út megépítéséhez szükséges terület megvásárlására a büdzsé 30 millió forintot tartalmaz. Azt kéri, hogy az általános tartalék terhére növeljék meg 100 millió forinttal az út-híd karbantartási keretet.

17.40: Németh Viktor (Fidesz) révfalui képviselőként jelezte: örül az új hídnak, az Új bácsai út megépítésének. Jelentősnek nevezi, hogy Győr költségvetése 1 százalékát fordítja az élő sport támogatására.

17.34: Ottófi Rudolf alpolgármester az oktatásról szól, és azt mondja: válságban van az ágazat. Fájlalja, hogy évről évre kevesebb jut közoktatásra.

17.20: Bárány István (Pro Urbe) a civil szervezet álláspontját közli: a költségvetés megfelelő.

17.18: Kalmár Ákos (Fidesz) szerint egy költségvetés nem jó vagy rossz, hanem végrehajtható vagy sem. Úgy véli, hogy míg az állami költségvetés ingatag alapokon áll, addig a győri stabil, valós számokkal. Megjegyzi, hogy figyelembe vették: a válság messze nem ért még véget. Szerinte Győr megnézhetné magát, ha néhány éve enged a szocialisták nyomásának, és jelentősen csökkenti az iparűzési adó kulcsát. Megjegyzi: Kun András elemzése akkor lett volna objektív, ha figyelembe veszi a tavaly júliusi áfaemelés idei hatását, ami 1,2 milliárd forint.

17.11: Szabó Jenő (Fidesz) ugyancsak elfogadásra javasolja a költségvetést.

17.09: Borsi Róbert (Fidesz) szerint Magyarországon 2007 a megtorpanás, 2008 a hanyatlás, 2009 az összeomlás éve volt a gazdaságban. A visszaesés idén is folytatódik, a reálbérek csökkennek. Úgy véli, hogy nem adócsökkentés, hanem adóátrendezés folyik hazánkban. Bölcs döntésnek nevezi, hogy a sok bizonytalanság miatt a szoksásosnál nagyobb a tartalékkeret.

16.59: Folytatódik a közgyűlés.

16.39: Borkai Zsolt tíz perc szünetet rendel el.

16.25: Simon Róbert Balázs alpolgármester, szabadhegyi képviselő megjegyzi, hogy az előző ciklusban semmi nem történt a 82-es főút új bevezetőszakaszának megtervezésére és megépítésére.

16.24: Borkai Zsolt szerint annak a kérdésnek az eldönéséhez, hogy az állam több vagy kevesebb pénzt ad az önkormányzatnak, mellé kell tenni az áfaemelés hatását, az adóerőképesség miatti lefölözést, a Volán-támogatás megkurtítását.

16.22: Eredics Imre (MSZP) az intézmények eltérő helyzetéről szólva elmondja: van olyan, ahol masszírozóágyra is futotta, másutt krétára sem. Azt állítja, hogy hiába volt a városnak tavaly jelentős többlete iparűzési adóból és osztalékból a korábbi 2007 előtti időszakhoz képest, ebből fejlesztésre csak 2-2,5 milliárd jut. Indokolja, miért kell mielőbb megterveztetni és megépíteni a 82-es főút új bevezetőszakaszát. Szerinte az Adria felé menő vasúti teherforgalom fő útja hamarosan nem a Balaton déli partján, hanem Győrön keresztül fog haladni. Ez sokszorosára növeli a szabadhegyi vasútállomás forgalmát, amely már csúcsidőben most is jelentős terhet ró a környék közúti közlekedésére.

16.15: Gangl András (Fidesz) örül a városi kamerarenszer bővülésének, a ménfőcsanaki óvodafejlesztéseknek, az új híd építésének.

16.11: Sík Sándor kereszténydemokrata frakcióvezető a kormány teljesítményét ostorozza. A beruházásokat emeli ki, köztük a lakóutcaprogramot.

16.07: Ecker Gyula (Fidesz) azt mondja, hogy egy felelős önkormányzatnak ellensúlyoznia kell az állam kivonulását a szociális és egészségügyi területről. Megemlíti többek között a nyugdíjasoknak biztosított kétszáz termálbérletet, a Petz-kórház és az alapelltásá támogatását.

16.04: Sághy Zsolt ismét a Vonal út porblémáját feszegeti, és 10 millió forintot kér a fejlesztésre.

15.58: Kun András szocialista frakcióvezető azt hangsúlyozza: míg az állami normatív támogatás 905 millió, a tűzoltóság támogatása 29 millió forinttal csökken, addig a személyi jövedelemadó helyben maradó része 100 millió, a jövedelemkülönbség mérséklésére kapott pénz 272 millió forinttal, a színházi támogatás 124 millió forinttal nő. Ehhez adódik, hogy a munkadót terhelő járulék csökkenése miatt 627 millió forint marad meg. Az egyenleg így szerinte nem csaknem 1 milliárd forint mínusz tavalyhoz képest, hanem 189 millió forintos plusz. Módosító indítványt tesz,a mely szerint többek között 100 millió forintot állítana be a 82-es főút új bevezető szakaszának tervezésére, a munkahelymegőrzést szolgáló keretet 100 millió forinttal növelné. Arra is javaslatot tesz, hogy 20 százalékkal csökkenjenek a képviselői tiszteletdíjak.

15.39: Szabó József (MDF) azt kérdezi, hogy mekkorára becsülik a 2009-es költségvetés pénzmaradványát. Borkai Zsolt azt válaszolja, hogy a szabad pénzmaradvány összege a jelenlegi számítások szerint minimális.

15.29: Sághy Zsolt (MSZP) azt hiányolja, hogy a költségvetési tervezetben nem szerepel semmilyen kiadási tétel a Vonal út megépítésére. Az új közlekedési elem megkönnyítené Győr és Győrszentiván kapcsolatát.

15.18: Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester arról beszél, hogy a központi költségvetésből érkező támogatások összege csaknem 1 milliárd forinttal marad el a tavalyi évitől. A bérek utáni járulékok csökkenése miatt 534 millió forint marad meg a város kasszájában. Összességében a szaldó negatív. Megemlíti, hogy minden ötödik-hatodik forintot fejlesztésre költik.

15.14: Borkai Zsolt szerint a kormányzati elvonások mind a bevételi, mind a kiadási oldalt érintik, és legsúlyosabban a szociális és az oktatási területet érintik. Elmondja: az iparűzési adót idén már az APEH szedi be, és félő, hogy emiatt kevesebb pénz jut a város kasszájába. Felsorolja a tervezett fejlesztéseket, és kiemeli: 700 millió forintot szánnak a panelépületek felújítására. Úgy véli, olyan költségvetést alkottak meg, amely december 31-ig működőképessé teszi a várost. Megjegyzi, hogy a 2009-ről megmaradt 6 milliárd forint nem költhető el szavadon, mert kötelezettséggel terhelt.

15.07: A téma az idei költségvetés. Az önkormányzat 43,1 milliárd forint bevétellel és kiadással számol. Az összeg 4 százalékkal – azaz csaknem 1,8 milliárd forinttal – kevesebb, mint a tavalyi eredeti előirányzat. A pénzügyi egyensúly fenntartása miatt négymilliárd forint fejlesztési hitelfelvétellel kalkulál a város – egy éve kétmilliárd forintot terveztek be ilyen célra, végül azonban egyetlen fillért sem kellett lehívni. Az önkormányzat egyébként minden ötödik-hatodik forintját beruházásra költi 2010-ben: befejezik a Széchenyi tér rekonstrukcióját, a Jedlik híd és az Új bácsai út építését, bővítik a Horgas utcai óvodát, elkezdik a műjégpálya felújítását, Sárás szennyvízcsatornázását, folytatják a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítését. Ugyanakkor a 2009-es összeg alig 40 százaléka jut lakóutca-felújításokra, míg az intézmények állagmegóvására, valamint az elhasználódott eszközök beszerzésére szánt előirányzatot csaknem megfelezték. A bizonytalan gazdasági környezet miatt 225 millió forinttal nagyobb tartalékkeretet képeznek.

15.05: Borkai Zsolt polgármester köszönti a franciaországi Colmar alpolgármesterét, aki vendégként tartózkodik a városban, és az ülésén elején érdeklődőként részt vesz.

15.04: Elkezdődött a közgyűlés.

Olvasóink írták

 • 8. iq 2010. február 12. 14:09
  „dr.Szakácsra nem szavazunk !igazadvan MUNKAPUNKA ,11-én majd leszavazunk mi is gunyos mosollyal!!!”
 • 7. Mankapunka 2010. február 12. 01:32
  „Hedon
  Én meg majd őket szavazom le áprilisban.Én is írok jó kis szöveget majd a papírra,hogy legyen majd min gondolkodniuk gúnyos nevetésük közepette.”
 • 6. Hedon 2010. február 11. 19:59
  „#4

  A megyei önkormányzat nem keverendő össze Győr város önkormányzatával.
  Külön költségvetése van mind a kettőnek. Ma Győr városáról volt szó.
  Bár ettől még lehet hazugság fóbiája egyeseknek.

  Egyébként a 82-es út új bevezetőjére tett javaslatot, Molnár Csabiék
  a parlamentben leszavazták, most meg Eredics számon kéri az építését.
  Ez már a vég kezdete azt hiszem.”
 • 5. Mankapunka 2010. február 11. 18:26
  „Van 2 eladó kopogtató cédulám,ha érdekel valakit.

  Eredeti,bontatlan csomagolásban.”
 • 4. embertelen 2010. február 11. 17:34
  „Most Kun András vagy Borkai Zsolt nem mond igazat. Jelen esetben szerintem Borkai hazudik. Szakács Imre is azt állítja, hogy 2010 októberében csődbe fog menni a megyei önkormányzat, ami persze csak akkor lehet igaz, ha Orbán Viktor, aki azonnali új országos költségvetést ígért, az új költségvetésben ugyanúgy nem fog több pénzt adni az önkormányzatoknak, mint ahogy eddig volt. ,,Csöbörből vödörbe" szituáció!
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/megyei_onkormanyzat_csodhelyzet_vagy_panikkeltes/2134797/”
 • 3. t-a-ibi 2010. február 11. 16:58
  „Eredics Imre (MSZP) ...----Ez sokszorosára növeli a szabadhegyi vasútállomás forgalmát, amely már csúcsidőben most is jelentős terhet ró a környék közúti közlekedésére.

  Mi van elfelejtetted, hogy negyven éve így van?------- ....../itt egy jelző lenne de moderálnák/”
 • 2. t-a-ibi 2010. február 11. 16:24
  „Úgy véli, olyan költségvetést alkottak meg, amely december 31-ig működőképessé teszi a várost. Megjegyzi, hogy a 2009-ről megmaradt 6 milliárd forint nem költhető el szavadon, mert kötelezettséggel terhelt.

  Felelős polgármester nyilatkozatai?---nem! Itt van a kutya elásva, ilyen a polgármester, és tanácsadói felfogása.

  Még ez mellé országgyűlési képviselő is akar lenni? ---elgondolkozhatna, szerintem a polgármesteri teendők is meghaladják képességeit.”
 • 1. t-a-ibi 2010. február 11. 16:18
  „Ugyanakkor a 2009-es összeg alig 40 százaléka jut lakóutca-felújításokra.

  Ha figyelembe vesszük, amit idáig megcsináltak és azt nem kell felújítani, ennek az összegnek bizony elégnek kell lenni.
  Érthetetlen, a kifogás. Ez csak nyavalygásra jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei száguldozók: 219-cel az autópályán

A januári rekorderek: Ravazdon egy Honda 50 helyett 91-gyel, az M1-esen egy audis 130 helyett… Tovább olvasom