Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Középmezőnyben Marcalváros

Furcsán hangzó kérdés: érezheti jól magát az ember panelházban, „betondzsungelben” azaz lakótelepen is?
Furcsán hangzó kérdés: érezheti jól magát az ember panelházban, „betondzsungelben" – szóval házgyári lakótelepen is? Ritka kivételként, de talán Marcalváros második építési üteme már ide tartozhat. Egy internetes szavazásban (Hol laknak a legszívesebben Győrben?) Marcalváros II. az akár előkelőnek is mondható középmezőnyben szerepel, több zöldövezeti kerületet megelőzve.

Marcalváros II. a lehetőségek városrésze, állítja a leghatározottabban a terület önkormányzati képviselője, Horváth László. Ami azt illeti, hadakozik-veszekedik is érte éppen eleget, alkalmasint attól se riad vissza, hogy mondjuk tüntetésszervezést helyezzen kilátásba valamely cél érdekében... Lépésenként megvalósuló álmokról beszél. Mert hát egy lakótelepet nem szabad úgy elképzelni, hogy egyszer megépítették, vagyis „lerakták a házakat", és attól kezdve se tőled, se hozzád.

Szerencsés „panelhelyzet"

Marcalváros II. azért, tegyük hozzá, más „paneltelepekhez" képest szerencsés helyzetben van. Itt már nemcsak hagyományos házgyári, hanem új technológiájú házak is szép számmal épültek a kezdetektől, vagyis 20 év óta. (Csak érdekességként jegyezzük meg: Horváth László a házgyárban dolgozott, technológiákat tervezett. Egyik újításával – hadd ne magyarázzuk a „merevítőfal" rejtelmeit – készült az Arany- és a Krúdy-iskola...)

Kiserdő, tó, sportcentrum

A lakótelep természeti adottságai révén is szerencsésnek mondhatja magát. Kivéve – kezdjük a rosszal –, hogy itt van egy vasúti tolatóvágány. Amikor nagy a lakossági zúgolódás, ideig-óráig szüneteltetik az éjszakai zajos munkát, aztán megint szót kell emelni miatta... A képviselő tárgyalásokat folytat a nagy autótranszporter cég vezetőivel a telep más helyre költözéséről. Az éppen el is menne máshová, ha értékesíteni tudná Kálvária utcai nagy telephelyét. Reálisan számolva: ez egyelőre álom.

De nézzük a lakótelep adottságaiból a jót is. Nyugati oldalán, az iskolasor és a régi Pápai út között szép erdősáv nevelődött, már ki is érdemelte a Kiserdő nevet. Beépítésre szánt, elhanyagolt terület volt még jó évtizede, az újabb rendezési terv már lemondott a beépítéséről. A törmelékek hepehupáiból tervezett domb lett, kiépített futóút vezet át a Kiserdőn.
Nagyon elhanyagolt az itteni, hajdani „disznószállások" területe is. Horváth László az állatkert igazgatójától kért véleményt: tudná-e használni valamire? Nos, ha a várostól megkapná a lehetőséget, lovascentrumot, lovaglópályát tudna ott csinálni, és egy kis kihelyezett állatkertet, elsősorban őshonos állatok (mangalica, rackajuh, szürke marha) bemutatóhelyét. A felújítás fedezetét adná az ott lévő s természetesen maradó cégektől beszedett bérleti díj.

Kialakulóban van a lakótelepen egy sportcentrum: az Integrál-DAC-pálya mellett, önkormányzati területen már épül a teniszcsarnok, s van hely más sportlétesítményeknek is. (A teniszcsarnok helye is úgymond „megmentett terület", a rendezési terv más beépítésre szánta.)

Piac is lehetne

Jókora üres terület van még a buszdecentrum mellett. Vállalkozókkal folytatott tárgyalások szerint a korábbi próbálkozások után most talán remény van, hogy megépülhessen a lakótelepiek által régóta óhajtott vásárcsarnok, piac. A rendezési tervben ez most „közlekedés számára fenntartott" terület. A most készülőben lévő rendezési terv talán már másként rendelkezik... Boltokból egyébként jó a lakótelep ellátottsága.

„ Orvosság" vandálok ellen?

Nagy gond és bosszúság a vandalizmus. A már említett Kiserdőben szép asztalok, padok, hulladékgyűjtők voltak. Egy nyár alatt szétszedték, felgyújtották mindet. Helyükre bombabiztosnak tartott, beásott, bebetonozott rönkök kerültek, de a tapasztalat szerint ezeket is lehet rongálni. A futóút mellé helyezett két helyes kis faházat és fahintát sokszor kellett javíttatni – ma már ki se lehet tenni őket. A faforgács borítású út faszegélyét sem az idő vasfoga kezdte ki. Horváth László nagyot sóhajt, és azt mondja: talán meglesz az orvosság, remény van a lakótelepi rendőrség kialakítására. És persze nem is ő lenne, ha nem hozná szóba, ki tudja, hányadszor: sokan várnak egy lakótelepi uszodára, az engedélyezési szintű tervek készek, de pénzhiány miatt nem biztatók a kilátások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra túlélési csomag

Tóth Nándorné, Győr frissen kitüntetett kulturális irodavezetője az elismerés után sem ül a… Tovább olvasom