Kisalföld logö

2015. 10. 04. vasárnap - Ferenc 14°C | 23°C

Középiskolák új rangsora: a harmadik legjobb gimi a győri Révai

A 2010-es listán is biztosan őrzi helyét a legjobb középiskolák között a győri Révai Miklós Gimnázium. A győri Jedlik a szakközepek között végzett harmadikként.

Akárcsak az utóbbi években ezúttal is megjelentette a hazai középiskolák eredményeit a Köznevelés című lap.

Az Eduline.hu tudósítása szerint a lajstromban a legkiválóbb eredményeket elért gimnáziumok és szakközépiskolák szerepelnek, összesen 157 iskola, amely az összes hazai középfokú oktatási intézménynek mindössze tizenöt százaléka.

A legjobb hazai gimnáziumok között a győri Révai Miklós Gimnázium ezúttal is felállhatott a dobogóra, s az ország harmadik legeredményesebb középiskolájának mondhatja magát.


A legjobb gimnáziumok listája - forrás: Eduline.hu.
A legjobb gimnáziumok listája - forrás: Eduline.hu.


A legjobb megyei középiskolák helyezései, 2005–2009

Középszintű érettségi Nyelvvizsgaarány OKTV-pontszám

Gimnáziumok

Révai, Győr 3. 5. 8.

Kazinczy, Győr 12. 4. 29.

Szakközépiskolák

Baross, Győr 31. 18. -

Bolyai, Mosonmagyaróvár 24. 20. -

Deák, Győr 15. 17. -

Jedlik, Győr 3. 16. 10.

Porpáczy, Fertőd 18. 19. -

Vegyes iskolák

Bencés, Pannonhalma 3. 10. 5.

Krúdy, Győr 8. 8. 11.

A 10 pontnál kevesebbet elért iskolák eredményeit nem közölték. Forrás: KöznevelésA Révait a fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium és az ELTE gyakorlóiskolája előzte csak meg.

"A Révai sikerének titka három pilléren alapszik" – mondta megkeresésünkre Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója.


Központi felvételi a Révaiban - fotó: Kisalföld-archívum.
Központi felvételi a Révaiban - fotó: Kisalföld-archívum.


"Egyrészt hagyományosan a régió legtehetségesebb diákjaival dolgozhatunk, akiknek a motivációs rendszerével nincsen semmi baj és az alapképességeik kiválóak.


Horváth Péter - fotó: Krizsán Csaba.
Horváth Péter - fotó: Krizsán Csaba.


Legalább ennyire fontos tény, hogy a tantestületünk 40-45 éve kizárólag a tehetséges gyerekek gondozásával foglalkozik, s e téren komoly tapasztalatra tett szert.Végül, de nem utolsósorban ki szeretném emelni a fakultációs rendszerünket, melynek segítségével a diákok hatásosan mélyíthetik el a tudásukat abban a tantárgyban, mely komolyan érdekli és foglalkoztatja őket" – tudtuk meg Horváth Pétertől.

A gimnáziumok top 10-es listáján ezúttal nem szerepel más megyei intézmény, igaz, a Nyugat-dunántúli régióból a 5. helyen végzett a szombathelyi Bolyai János Gimnázium, míg 6. helyen zárt a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium.Ide kattintva tekinthetik meg a középiskolák tavalyi rangsorának a megyei vonatkozásait!


A középszintű érettségiken a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a győri Jedlik Ányos Középiskola végzősei is legjobbak között teljesítettek 

A középszintű érettségi vizsgákon a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákjai teljesítettek a legjobban, őket követik az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, valamint a győri Révai Miklós Gimnázium végzősei.

A vegyes középiskolák közül a gödöllői Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakközépiskola tanulói, a szakközépiskolák közül pedig a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, a budapesti Varga István Szakközépiskola, illetve a győri Jedlik Ányos Középiskola tizenkettedik évfolyamosainak eredményei voltak a legjobbak a középszintű érettségin.

A szakközepek között harmadik lett a győri Jedlik

A legjobb szakközépiskolák "mezőnyében" szintén a képzeletbeli dobogón található egy megyei iskola: a győri Jedlik Ányos Középiskola.


A győri Jedlik - kép: H. Baranyai Edina.
A győri Jedlik - kép: H. Baranyai Edina.

Ezen a listán a negyedik helyre került a szombathelyi Horváth Boldizsár Szakközépiskola.


A legjobb szakközépiskolák - forrás: Eduline.hu.
A legjobb szakközépiskolák - forrás: Eduline.hu.


123 következő >> végére >>> 29 hozzászólás
Moderálásra küldöm 29. Hunicum 2010.12.10. 08:06

Elemér!
Ha tisztában vagy a statisztikákkal (Melyikekkel? Vagy a világ összes statisztikájával?), akkor minek kattingatsz?
Megjegyzem Skandinávia nem egy ország mint a hogy hiszed! Amerika nem egyedül nyerte ám meg a II-dik világháborút, és akkor visszakérdezek:
A Skandináv országok mennyi háborút vesztettek el és Amerika mennyit?!

Moderálásra küldöm 28. elemér 2010.12.08. 15:37

Én tisztában vagyok a statisztikával, tudnillik ilyesmi angolul csak pár kattintás. Mo.-n általában azt hiszik az emberek, hogy ott találták fel a spanyolviaszt. Skandinávia az nem Ámerika, meg soha nem lessz az. Hány világháborut nyert és miért nem oda megy az aki tud ? Elfelejtettem emlitteni, hogy Magyar a származásom. Szerintem nem tanitották meg neked a Révaiban hogy mi az a GDP.;))

Moderálásra küldöm 27. annobon 2010.12.08. 14:52

Elemérnek javaslom a Skandináv országokat! Ott magasabb az átlag-életszínvonal és a GDP is, mint amerikában! :)

Moderálásra küldöm 26. Hunicum 2010.12.08. 14:08

Elemér! Nem unod még ezt az Amerika majmolást? Szerintem nézz már körül máshol is!

Moderálásra küldöm 25. annobon 2010.12.08. 12:36

23-hoz: egyetértek Veled! (Mint régi révais tapasztaltam is azt anno, hogy jó volt az osztályom és a tanárjaink is. Persze nem mindegyiket szerettük egyformán, de a legszigorúbb tanár, akit annak idején igen utáltunk, az érettségi találkozóinkon mindig szóba került és pozitív értelemben!)

Moderálásra küldöm 24. elemér 2010.12.08. 12:32

A jóképességü gyerek egy jó környezetben, hasonló képességü gyerekekkel és jó tanárokkal többre viszi. Ott keveseb motiválás kell mint egy rossz suliban. Ez a tapasztalat Ámerikában is.

Moderálásra küldöm 23. bettyna 2010.12.08. 12:10

Annobon, tökéletesen egyetértek veled (20.). Ha az ismeretség számítana, akkor az iskola nem a legjobbak között lenne hosszú évtizedek óta. Azzal sem értek egyet, mely szerint "a Révaiban nem tanítanak, csak követelnek" (sorok_kozt, 10.). Ez azt jelentené, hogy a jó képességű gyerek önmagában mindent magától megtanul, mint egy gép. Ez hülyeség, te sem gondolhatod komolyan. A jó képességű gyerek tanítása azt jelenti, hogy motiválod és jó módszereket alkalmazol a tanítás során, nemcsak elolvastatod vele a könyvben. A motiválás meg kamaszoknál különösen nehéz, tehát ez megérne egy külön fejezetet...
Nem nagyon adekvát, ha valaki úgy beszél valamiről, hogy soha nem volt róla személyes tapasztalata.
Szerintem legyünk büszkék a Révaiban zajló magas szintű munkára, ne kezdjük ki a szokásos magyar rosszindulattal a legjobbjainkat.

Moderálásra küldöm 22. elemér 2010.12.08. 11:25

"A KIsalföld, a média felelőssége pedig az ,hogy a dolgokat helyén kezelje.."

Nocsak, itt megint tudatzavarban vagy ...., mert a Kisalföld feladata hogy közli a hireket. Véleményt irhat egy ujságiró de ez nem feladata. A moderator feladata hogy a butaságokat törölgesse. <moderálva...>

Moderálásra küldöm 21. annobon 2010.12.08. 08:42

19-hez: "A statisztika olyan mind a női bikini
mindig a lényeget takarja...." Ez is így van, ahogyan Mark Twain is megfogalmazta, miszerint:
"Háromféle hazugság létezik: egyszerű hazugság, szemenszedett hazugság és statisztika."

Moderálásra küldöm 20. annobon 2010.12.08. 08:39

18-hoz: "Nem egy közepes tanuló gyereket vettek fel oda,mert a szülő ez vagy az a győri közéletben." Végül is nincs ellentmondás azzal, amit írtam. Hiszen (a példánál maradva) az utcaseprőnek van egy 4,85-ös tanulmányi átlagú okos gyereke, akkor nagy valószínűséggel felveszik a Révaiba. Ha meg az egyetemi tanár apukának van egy 3,5-ös gyereke és kapcsolata, akkor őt is felveszik. (Hiszen ráfogják, hogy belefér a "megfelelően jó" átlagba :) De: a Révai országos listán elért helyezésébe erősen beszámítanak a tanulmányi eredmények. Ha olyan sok gyenge képességű (igaz protekciós) tanulót vennének fel, akkor nehezen tudnák teljesíteni a harmadik helyezéssel járó követelményeket. Szóval azért gondolom egy révais osztályban még mindig zömében jó tanulók ülnek és nem rossz tanulók-jó szülői kapcsolatokkal...


29 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Előadás a vagyonvédelemről

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!