Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Közelgő adóhatáridő

Május 20. - szja bevallási határidő és meghosszabbított nyitva tartás az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán.


A személyi jövedelemadóról szóló, 0953-as számú bevallás feldolgozási tapasztalatai szerint az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán a 2009. évi személyi jövedelemadó bevallások száma már meghaladta a negyed milliót.

A régió 2009. évi adatai alapján a személyi jövedelemadó bevallásra kötelezett adózók közül még 110.000-en nem nyújtották be bevallásukat. Nekik még egy hét áll rendelkezésükre, hogy a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások alapján elkészítsék a 0953-as számú bevallást. A benyújtás megkönnyítésének érdekében május 20-án, a központi ügyfélszolgálatokon meghosszabbított nyitva tartással - 8-tól 18 óráig - állnak az APEH szakemberei az ügyfelek rendelkezésére.

A bevallás elkészítése során - nagyobb figyelmességgel - elkerülhetőek lennének a jellemző hibák, amelyek rendezése személyes megjelenést vagy további levelezést igényel. Például az aláírás hiánya; az adó vagy az adókedvezmény kiszámításához szükséges adatok hiányos feltüntetése; a visszaigénylés tényét a főlapon jelölni kell, és az utaláshoz meg kell adni a postai címet, vagy a pénzintézeti számlaszámot; az igénybe vehető adójóváírás pontatlan figyelembe vétele.

A rovatok kitöltése nélkül az APEH-nek nincs lehetősége, hogy automatikusan lakcímre utalja a visszajáró adót. Az utalási címet akkor is fel kell tüntetni, ha a bevallás fizetési kötelezettséget tartalmaz, de az adózó a 0953-03 mellékleten önkéntes pénztárba, vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára való utalásról rendelkezik.

Az adó megfizetése

A bevallásban kimutatott fizetési kötelezettséget a bevallás benyújtására előírt határnapig kell megfizetni. A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók befizetéseiket átutalással, elektronikus úton vagy a bevallási csomaghoz mellékelt illetve az ügyfélszolgálati irodákban beszerezhető készpénz-átutalási megbízással (csekk) tudják teljesíteni.
Bankkártyás fizetésre megyénkben a következő ügyfélszolgálatokon van lehetőség: Győr, Szent István út 15-17.; Mosonmagyaróvár, Deák tér 1.; Sopron, Kis János utca 4.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély személyi jövedelemadó bevallásában (0953C lap "A" blokk) nyilatkozhat úgy, hogy a bevallott, 100.000 forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségét pótlékmentes részletfizetés keretében, az esedékességtől számított legfeljebb 4 hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesíti. A fizetési kedvezmény engedélyezéséről az adóhatóság külön értesítést nem küld, határozatot csak az kap, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek. A részletek esedékessége: 2010. június 21., július 20., augusztus 23., szeptember 20.

Az egyszerűsített bevallás

A régióban összesen 20.600 magánszemély nyújtott be nyilatkozatot az egyszerűsített bevallás választására. A bevallási ajánlatok postázása április közepén kezdődött. Azok a magánszemélyek, akik nem választhatták az egyszerűsített bevallást, értesítést kaptak az elutasítás okáról és a további teendőkről.

Az ajánlatok folyamatosan érkeznek az igazgatóságra. A mai napig 9.000 beérkezését regisztrálták. A kiküldött ajánlatok valóban csak ajánlatok, amelyeket a rendelkezésre álló kontrolladatok alapján állították össze. Amennyiben a magánszemély eltérést tapasztal a nála lévő igazolások és az ajánlat adatai között, akkor felülírással javítani kell az adatokat.

A beérkező egyszerűsített bevallások esetében is tapasztalthatók jellemző hibák, így többek között az aláírás, az utalási cím vagy a családi kedvezmény igénybevételére jogosító eltartotti adatok hiánya.
Azok a magánszemélyek, akik esetében az adókötelezettség nem éri el a 100.000 forintot, szintén igénybe vehetik a maximum 4 havi pótlékmentes részletfizetési lehetőséget. Az aláírt ajánlatok benyújtásának határideje: május 20.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló, 1042-es számú bevallás feldolgozási tapasztalatai

Az Alkotmánybíróság döntése alapján csak a nagyteljesítményű személygépkocsik, a vízi és légi járművek után kell az adót bevallani és megfizetni, a lakóingatlanok után nem.

A beadott 1042-es bevallások száma megyénként: Győr-Moson-Sopron megye - 427; Vas megye - 194; Zala megye - 240. Régió összesen: 861.
A bevallás benyújtásának még hátralévő határideje magánszemélyeknek május 20., az Sztv hatálya alá tartozó eva adóalanyoknak, valamint társasági adó hatálya alá tartozó adózóknak május 31. az adónemet érintő bevallással együtt.

Jellemző hiba a kézzel kitöltött bevallásoknál, hogy a mellékleten levezetett adókötelezettséget nem viszik át a főlap ,,D" rovatába.
A bevallások elkészítéséhez, a számítások ellenőrzéséhez segítséget adhat az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthető ANYK nyomtatvány kitöltő program. A bevallások benyújthatók elektronikus úton (Ügyfélkapu), postán keresztül vagy személyesen az igazgatóság ügyfélszolgálati irodáiban.

A kiértesített, hibás bevallások javítása történhet elektronikus vagy postai úton, személyesen az ügyfélszolgálati kirendeltségeken, valamint az APEH új szolgáltatását, az Ügyintézői Contact Centert (ÜCC) igénybe véve a 06/40/20-21-22-es telefonszámon.

Az adózók az ÜCC útján telefonon tájékoztatást kérhetnek egyedi bevallási adatokkal, hibás bevallással kapcsolatban, valamint papír alapon benyújtott bevallások javítására is van lehetőség, amennyiben az nem igényel személyes jelenlétet.

Az ÜCC munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, péntekenként 8.30-tól 13.30-ig hívható. A rendszer használatához ügyfél-azonosító számmal kell rendelkezni, amely a 10UK30 számú nyomtatvány beadásával igényelhető.

A bevallás elkészítésével kapcsolatos kérdésekre választ kaphatnak a külön regisztrációt nem igénylő 06/40/42-42-42-es telefonszámon vagy felkereshetik az APEH ügyfélszolgálati irodáit.

Rendkívüli nyitva tartás az APEH-nél

Már csak alig egy hét van hátra május 20-ig, a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig. Az időponthoz közeledve egyre több kérdés merülhet fel az adózókban, amelyek megválaszolására nem érdemes az utolsó pillanatokig várniuk. Ennek ellenére az adóhatóság az utolsó napon is megtesz minden tőle telhetőt a hiba nélküli bevallások minél egyszerűbb benyújtásának elősegítésére.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának győri központi ügyfélszolgálatán (Szent István út 15-17.) a bevallások benyújtásának megkönnyítése érdekében május 20-án, csütörtökön 8-tól 18 óráig fogadja ügyfeleit. A rendkívüli nyitva tartás alkalmával 12 óráig a szokásos csütörtöki rend szerint az APEH valamennyi szolgáltatása elérhető lesz. Délután viszont a szokásostól eltérő nyitva tartás alatt, 12-től 18 óráig a bevallások átvételét, a csekkek kiadását és a bankkártyával történő befizetést biztosítja.

Olvasóink írták

  • 1. egysoproni_ 2010. május 13. 16:38
    „óóóóóóóóóó, én már márciusban vissza is kaptam az adómat. Nem várok én május 20-ig. :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri bejelentés: 530 millió forintos Európai Uniós támogatás a régiónak

Az Európai Unió Dél- Kelet Európai Transznacionális Programja keretében nyert jelentős összegű… Tovább olvasom