Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Közeleg szilveszter: a tűzijáték szabad, a petárda nem

Megyénkben a tavalyi 25 helyett 33 helyszínen engedélyezte a rendőrség egyes pirotechnikai eszközök forgalmazását.

A tűzijátékokat nagykorúak december 28 és 31 között engedély nélkül megvásárolhatják, illetve december 31-én este 6 órától másnap reggel 6 óráig felhasználhatják. Petárda továbbra is tiltott eszköz.

Rövidesen beindul a szilveszteri "hangzavar", a hozzávalókat hétfőtől lehet megvásárolni, a megyében 33 helyszínen, főként nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban elhelyezett konténerekből.


A petárda nem gyerekjáték: nagyon súlyos sérüléseket okozhat egy rossz `durranás´.
A petárda nem gyerekjáték: nagyon súlyos sérüléseket okozhat egy rossz `durranás´.


A megyei főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai eszközök felhasználása nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét. Sem az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, valamint a tűzvédelmi szabályokat.

Az alezredes hangsúlyozta, hogy a hibás vagy lejárt szavatosságú játékos
pirotechnikai terméket a vevőnek vissza kell vinnie a vásárlás helyére, azt a forgalmazó január 5-ig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

- Az első pirotechnikai osztályba sorolt eszközt - a petárda kivételével -
tizennegyedik életévüket betöltöttek engedély nélkül megvásárolhatják,
birtokolhatják, illetve egy időben összesen egy kilogramm lehet náluk, amit a használati utasításban meghatározottak szerint használhatnak fel.

A náluk fiatalabbak, csak nagykorú felügyelete mellett használhatnak ilyen eszközöket - mondta Kocsis Tünde.

A szóvivő tájékoztatása szerint kis és közepes tűzijáték terméket (II.-III.
pirotechnikai osztály) - a bombák, a tűzijáték bombák mozsárban, a római gyertya kivételével - nagykorúak december 28 és 31. között engedély nélkül megvásárolhatják, maguknál tarthatják, illetve egy időben összesen 3 kilogramm bruttó tömegig tárolhatják.

A termékeket a használati utasításban meghatározottak szerint december 31-én este 6-tól január 1-jén reggel 6 óráig engedély nélkül felhasználhatják.

- Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a
termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért azok használata balesetet is okozhat.

Az előző évhez hasonlóan magánszemélyek részére a petárda továbbra sem birtokolható, illetve használható. Ellenkező esetben százezer forintig terjedhet a pénzbírság - mondta Kocsis Tünde.

A megyében a múlt év hasonló időszakában 12 esetben indult szabálysértési eljárás - zömében petárda birtoklása és felhasználása miatt - magánszemélyekkel szemben, s átlagosan 30ezer forint pénzbírságot szabott ki a szabálysértési hatóság.

Egyben az eszközöket elkobozták.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. soproni 2010. január 01. 22:05
  „egysoproni_Talált:)Látom ismerős vagy a sebészi berkekben:)”
 • 32. egysoproni_ 2010. január 01. 11:14
  „27. soproni !

  ÁÁáááá akkor Ő egy belvárosi vezér? :-)”
 • 31. Sopron-Berlin 2009. december 30. 19:05
  „Nem vagyok barátja a petárdázásnak.

  40 éve külföldön élek, és itt mindig szabadon lehetett ezeket a dolgokat vásárolni.
  Berlin újév reggelén úgy néz ki mint egy disznól.
  Üres flaskák és töménytelen mennyiségü szemét, a rakéták papirjai.
  A kórházak itt ist nagyfokú készültségben vannak, kivert szemek, leszakitott ujjak , minden található a *müsorban*.

  Minden évben elmondják itt a TV hírekben.......vigyázzanak, ne vegyenek valamit lengyel, szlovákl vagy kinai klumpertet, és olvassák el a használati utasitást, ugyanúgy a falnak is mondhatnák.

  A Brandenburgi kapunál rendezett tüzijáték a tüzoltóság rendezésében készül, ergo: szakszerü.
  Ugynaugy van Sydneyben, New Yorkban, Párizsban, a látványos , nagy tüzijátékokat szakemberek készitik.

  Azt a töménytelen összeget, amit ilyen hülyeségekre (pardon) elköltenek a privát személyek, szerintem értelmeseben lehetne beruházni.
  ?jévkor jön majd a nagy macskajaj, mert nem elég a pénz a hónapra.”
 • 30. Dörgés 2009. december 29. 18:29
  „Ma egy 8-10 fő fiatal (6-15 éves) nem idén barnult társaság csak úgy heccből a párom és 9 hónapos gyerekem alá dobták a 2 db.-t petárdát. !! Hál istennek semmi bajuk nem lett, de a társaságot és kedves felnőttebb rokonságot el kellett igazítanom, mert zokon vették, hogy nem rémült meg a párom és az egyik petárdát széttapostam. Újra töltés közben sikerült egy-két fel íratott közelebbről elolvastatni velük. De miért nem rajzolnak ezeknek használati utasítást? A segélyből hogy telik nekik ilyen drága pirotechnikára? Párom GYEDE még a pelenkára sem elég. Legközelebb egyenként <moderálva> nekik és kilövőm az égféle... szabályszerűen.”
 • 29. Muaddib 2009. december 29. 17:18
  „Tűzijátékért és petárdáért egy vasat nem adnék, de a gyerek kitalálta hogy héliumos lufi kell neki az esti családi szilveszterre, nincs tippetek, hol van Győrbe?!”
 • 28. Syracusa 2009. december 29. 16:25
  „Mikor lesz már elég a csimm-bumm cirkuszból?”
 • 27. soproni 2009. december 29. 16:11
  „egysoproni_! A keresztnevét nem írom le,mert mindenki tudná,hogy ki ő :) Annyit elárulok,hogy sok pici gyereke van:)”
 • 26. egysoproni_ 2009. december 29. 12:57
  „16. soproni!
  Ki a szomszédod? Elég lesz sak egy keresztnév is. :-)”
 • 25. Mankapunka 2009. december 29. 02:24
  „iparos Szerintem be nézett valamit.Rendőrös sztorim nem petárdás ügy.

  Látom,egypáran leírták,és egyet és értek velük.
  Minél jobban tiltva van valami,annál izgalmasabb.
  Akkor ne menjen külföldre,mert akkor ott beszarna Szilveszterkor.
  Én egyszer voltam Velencében a főtéren Szilveszterkor,ment ám ezerrel a petárdázás,piros narancssárga megák és mégse kellett mentő.
  Ja és másnap délre egy darab szemét nem volt a téren.
  Ha a mostani évtől szabad volna petárdázni,nem adnék 5 évet,és nem kellene attól ...ni,hogy mikor dobnak maga alá petárdát. Agymosott emberek viszik most ezt az országot.”
 • 24. pancser 2009. december 28. 23:56
  „23-hoz! No akkor még feltehetsz sok embernek sok kérdést, mert az ember nem csak anyagi haszonért van. Amit megszerzünk annak jó részét haszontalanságokra költjük mert ilyen az emberi természet. Van aki durrogtat, van aki cigizik, ki a Himaláját mássza stb.”
 • 23. Shaki 2009. december 28. 23:23
  „Jelentős mennyiségű kézpénzt adok annak, aki elmagyarázza nekem- de úgy, mint a hatéveseknek- , hogy milyen 1. öröm, 2. kéjérzés, 3. adrenalin, 4. eufória és még sorolhatnám, milyen földöntúli érzést okozhat egy normális embernek 1 db cigi nagyságú rúd, ami aztán eldurran. Soha nem értettem, és valszínüleg így is fogok meghalni. Tudatlanul!!!!:)))))”
 • 22. pancser 2009. december 28. 21:30
  „Magyarország az ostoba óhajok alapján készült törvények hazája. Mivel a többség nem ért velük egyet ezért senki nem tartja be. Karácsony óta folyamatos petárdázás van a városban. A többség nem érti mi abban borzasztó veszélyes, ha valaki petárdát dob el oda ahol senki nem mászkál, miért fenyegetik ezt 100 ezer ft büntetéssel?”
 • 21. Auriana 2009. december 28. 21:10
  „Szerintem mindig csak egy-két abnormális van, a többség bokrokba, útszélre dobja. Talán ha nem tiltották volna 50 éven kersztül, már felnőtt volna egy olyan generáció, ami megtanulta használni a petárdát és nem mások elé dobja.”
 • 20. tt83 2009. december 28. 20:49
  „Megértem, hogy sok embert zavar a petárdázás, de a veszélyességéről annyit,hogy a leggagyibb vetőcsöves tüzijátékban jóval nagyobb hatóanyag található! Na az a fejet is levinné és legálisan megvásárolható az árusoknál!!?Hát igen a bölcs törvényhozók már megint! Lehet tüzijátékot csinálni vagy akár petárdázni ÉSSZEL!!!!!!”
 • 19. Juveboy86 2009. december 28. 19:57
  „:)”
 • 18. szocdem 2009. december 28. 19:13
  „iparos!

  Hogy tőlünk nyugatra mi dívik azt leírtam, de kimoderálták:)))
  A lényeg: TÉVEDSZ!!! OTT ÉS AKKOR PETÁRDÁZIK BÁRKI AHOL AKAR - kivéve a más udvarát:))

  A cikk különben hazugság. Azt állítja, hogy pl a német, vagy bármilyen más gyártmányú petárda csak akkor jó, ha nem "illegális" módon szerzed be. Mer hogy: "nincs rajta magyar nyelvű tájékoztató":)) Ezen bocs, de kiröhögöm a belem, a szomszéd nemzetek kevésbé hülye, és rajtunk sajnálkozó polgáraival együtt.....

  Képaláírás kell nekünk egy rohadt kanóc megygújtásához is??? Komolyan?? Kik azok a bölcsek akik ezt gondolják?? Kik azok a kretének akik mindenkinek minden helyzetben meg akarják mondan hogy kell élni???

  Ez egy nagy ámítás barátom, de Te csak tapsolj neki és hangoztasd. Ilyen módon születik majd meg a többi kretén szabály hülyéknek, hogy tudjak miért lázadozni:)))))”
 • 17. RickCartman 2009. december 28. 18:13
  „teljes tiltás kellene, és egyszer már hadd olvassunk olyat, hogy tényleg nyakába varrták a százezres büntetést, (vagy a szüleivel kifizettették a robbantgató tizenévesnek),azt kellene főcímként hozni! Igenis járőröket ilyenkor az utcára, akit elkapnak, bevinni éjszakára,hadd szilveszterezzen kicsit,és keményen ráverni a büntetést! Addig, amíg ez csak duma, addig mitől lenne rend? Tőlünk nyugatabbra...erre pedig kár hivatkozni, itt a Balkánon csak az elrettentés és a szigor működik alapvető kulturális hiányosságok miatt!”
 • 16. soproni 2009. december 28. 17:55
  „Hiába a figyelmeztetés,mert kevés az a petárdázó,akit illuminált állapotban a veszélyessége érdekelne. Soproniak,ha lehet kíméljétek traumatológus kedvenc szomszédomat ,aki szilveszter éjjelén lesz ügyeletes :)”
 • 15. SC 2009. december 28. 16:15
  „Megosztok a petárdázni vágyókkal két történetet:
  Még jó 15 éve az ismerősöm kezében felrobbant egy petárda,olcsón megúszta,2 hónap alatt újratermelte a szervezete a leégett bőrt...
  A szomszédomnál kisgyerekek vannak,és egy másik kisgyerekes család is náluk szilveszterezett.Hülyegyerekek feldobtak a párkányra egy petárdát,oda ahol a 4 gyerek aludt.Nagyon megrémültek.A két apa nem volt rest,kiszaladtak az utcára,és sűrű pofonokkal szétkergették a nyikhajokat.
  iparos!
  Minden szavaddal együtt értek.”
 • 14. iparos 2009. december 28. 16:04
  „Mankapunka!

  Öszintén, mit tudsz Te a szocialista társadalomrol? Akkor még csak apukád hordozott folyékony állapotban.
  Érdekes! Utánnam, meg tudtommal a gyerekeim után sem fordult meg rendörauto.
  Irásodat olvasva tényleg tiltani kell a petárdázást magyarországon. Te és a hozzád hasonlok, annak örülnek, ha a gyerekkocsit megemeli a hang. Utánna nevettek egyet. Ez tölünk nyugatabbra már nem divik. Talán értelmesebbek a fiatalok. Tiszt. a kivételnek.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jubiláló házaspárokat köszöntötték a templomban

A hagyományok szerint vasárnap, Szent Család vasárnapján a győri Szent Kamillus-templomban az… Tovább olvasom