Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Közeleg az első waldorfos szalagavató

Győr - Az első szalagavatóra készülnek a győri Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Hat diák fejezi be idén a 13. évfolyamot Márkus Andrea osztálykísérő, gimnáziu-
mi referens irányítása mellett.
Nem elírás, az alternatív pedagógia négy évet szentel a középfokú tanulmányoknak és egyet ráadásként az érettségire történő felkészülésnek. A végzősök tavaly elkészítették zárómunkájukat, egy legalább 25 oldalas, szabadon választott témájú dolgozatot, amely mintegy belépő az utolsó évfolyamra és azt tanúsítja, hogy készítője érett az utolsó megmérettetésre.

A tavalyi dolgozatok címei közül néhány: A trágárság szerepe az irodalomban, Kuba és Svájc, A kígyók. A munkát, akár egy diplomadolgozatot, előadás formájában meg is kellett védeni, a végzősök emellett még közösen előadták a Körmagyar című darabot. A 13.-asok egyébként javában humán beállítottságúak, többnyire bölcsész és tanári szakokat céloztak meg.

Izgulnak a fiatalok, ami nem is csoda. A hagyományos oktatástól eltérően eddig a diákokat arról faggatták tanáraik, mit tudnak, mi az, amit egy-egy tudományterülethez szorgalmukból, tehetségükből, érdeklődésükből adódóan hozzá tudtak tenni, míg most a számonkérés a kötelező tananyagra vonatkozik.

A szalagavató február 15-én lesz, amolyan nagy családi és tanár-diák találkozó egy jó hangulatú vacsora keretében, amelyre mind a 12.-esek, mind a végzősök meglepetésműsorral készülnek.

A Waldorfról az elmúlt hónapokban más hírek is keringtek. Az iskola-képviselőtől közös döntéssel megváltak az intézményt létrehozó és működtető szülők. Vele együtt több pedagógus és sajnos diák is távozott.

Sajnos mindez éppen akkor történt, amikor az iskola nagyobb összegű támogatásra pályázott, amely hozzásegíthette volna ahhoz, hogy a jelenleg a győri Madách utcában működő gimnázium és általános iskolai felső tagozat önálló épületbe kerülhessen. A munkaügyi perek még nem értek véget, az élet azonban nem állt meg. Ennek a tanévnek az első érettségizőkről kell szólnia.

Mit tanul egy 12.-es waldorfos diák?
Kicsit mást, mint amit a hagyományos oktatás végzős gimnazistái. Földrajzi ismereteik középpontjában az emberiség kulturális megosztottsága áll. Az idegen nyelvi órákon eredeti irodalmat olvasnak, zeneórákon a XX. század sajátos zenei nyelvével ismerkednek.
A történelem magába foglalja a tudomány módszertanát és filozófiáját, a technológiaórákon a műanyaggyártás rejtelmeibe merítkeznek, és a teljesség igénye nélkül végül pár mondat a testnevelésről, melynek fő témája a térérzék tudatosítása, nosztalgiázás a gyermekkori játékok felett.

A kockázatvállalás és a kalandvágy kiélésére a waldorfos 12.-esek részt vehetnek egy vulkántúrán is. (A módszerről továbbiak a www.forraswaldorf.hu honlapon.)

Olvasóink írták

  • 1. ojcabojca 2008. február 02. 15:59
    „Hajrá waldorfosok! Nagyszerű érzés volt veletek rajzolni, művtörizni"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr: Kevesebb az úthiba a városban

Győr - A január a „kátyúhelyzet" hónapja. Győrött idén nincs annyi lyuk az utakon, mint a… Tovább olvasom