Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közeleg a tél

Készülnek a téli telt házra a soproni éjjeli menedékhely, a győri segítőház és a megyei menedékszállók dolgozói. Remélik, sikerül megmenteni azokat a fedél nélkülieket, akiket már most fenyeget a hajnali időjárás.

Kétszázhetvenen élnek a győri segítőház falai között, amely megóv a téltől. Rajtuk kívül viszont jelenleg százötven ember neve szerepel az önkormányzati rendszerben, s egészen biztos, hogy ennél jóval több „láthatatlan ember" él padokon, bokrok alatt, romos épületekben vagy panelházak tetején.
Sütő Csaba, a győr-likócsi segítőház igazgatója szerint feltehetően húsz-harminc százalékos a latencia, vagyis harminc-negyven ember nem szerepel a rendszerben. Az igazgató elmondta, november elején, de talán még e hónap végén elkezdődik a téli ellátás, a város másfél milliójából és a minisztériumtól remélt három és fél millió forintból megszervezik mintegy hatvan rászoruló egészségügyi és szociális gondozását a Stromfeld utcában.

Kevés a konfliktus
A segítőházban telt ház van. Még nyáron is csaknem százszázalékos a telítettség. Sütő Csaba szerint két-háromszor fordul elő egy évben, hogy notórius verekedőnek vagy alkoholistának kiadja az útját az intézmény.
Győrben hatvanan járják forró levessel, teával a várost, így segítve a fedél nélkül maradtakon.
Az a tapasztalat, hogy a tél összeboronálja a hajléktalanokat, konfliktusokra nem kerül sor a hideg hónapokban. A meleg falakon kívül pedig hatvanan járják levessel, teával a várost, a találkozókat általában délután szervezik. Van azonban, akit nem találnak a szociális munkások. Talán ez is hozzájárult két éve a két emlékezetes tragédiához: az egyik férfi egy romépületben rejtőzött, ott végzett vele a januári hideg. A másik a vidéki pályaudvar fényképező automatájánál fagyott meg.

A tavalyi tél szerencsére nem követelt emberéletet, s arról sem tudni, hogy állapotos nő padon vészelte volna át az évszakot. Jelenleg két terhes asszonyt gondoz a szálló, ők már fűtött helyen várják a babát. A Kisalföld információi szerint azonban van egy állapotos, vélhetően huszonegy éves hölgy, aki hol a Bem téren, hol a pályaudvaron tölti napjait. Sütő Csaba lapunknak elmondta, nem találják a hölgyet. Csak biztatni tudjuk a névtelen fiatalasszonyt: kérjen segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidelitas-javaslat szülők számára

A kormányfőnek garanciát kell vállalnia azért, hogy ingyenesen jussanak tankönyvhöz az iskolai… Tovább olvasom