Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Közelebbről érkeznek a vendégek megyénkbe

Főleg a szomszédos országokból és a Dunántúlról, azaz egyre közelebbről jönnek turisták megyénkbe várhatóan idén is. A térség idegenforgalma tekintetében a nyár szerepe csökken, többen pihennek itt ősszel, tavasszal.
Tavaly a vendégéjszakák száma megyénkben meghaladta az 1 milliót 35 ezerrel. Ez az adat a kereskedelmi szálláshelyeken (szálloda, panzió stb.) eltöltött éjszakákat összesíti, nincsenek benne a falusi turizmushoz tartozó helyek, a fizetővendég-szobák.

Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője idén is legalább ilyen mértékű turistaforgalomra számít.

Elmondta, hogy 2011-ben a megyénkbe érkező belföldi vendégek aránya csökkent, a külföldieké nőtt, s szerinte várhatóan idén is folytatódik ez a tendencia.


Akárcsak a pár éve, a válság kezdete óta megfigyelhető folyamat, miszerint egyre közelebbi országból érkeznek a külföldiek: a hollandok, az olaszok, a spanyolok, a franciák száma jelentősen csökkent, míg több a cseh, az osztrák, a német, a szlovák és a szlovén turista. A belföldi vendégek is egyre közelebbről érkeznek. A Duna vonalán túlról alig, pedig jelentős marketingtevékenységet folytat a regionális igazgatóság Debrecenben, Miskolcon, Szegeden is. Mégis a legtöbben Budapestről és környékéről, Veszprém, Somogy és Fejér megyéből jönnek.

Jelentősen nőtt megyénkben a Romániából érkező szállóvendégek száma, ám többségük továbbutazik Nyugat-Európába. A románok átlagos vendégéjszakájának száma 1,4, de az összes turista tekintetében is csak 2,4 az átlagos vendégéjszakaszám. Ennél az adatnál figyelembe kell venni, hogy jellemzően mind a külföldi, mind a belföldi turisták lerövidítik nyaralási vagy pihenőidejüket.

A családok inkább több rövidebb üdülést szerveznek. Korábban, ha hosszú hétvégét terveztek, három napra kértek szállást, most már inkább csak kettőre. S ha a szállóhelyek vesztesei is az egynapos kirándulások divatjának, az egész napos kikapcsolódást kínáló helyek a nyertesei. Például Pannonhalma, Hegykő, a győri, a lipóti élményfürdő.

Bor, Mobilis, Futura. Sopronban eddig a hosszú hétvégéken alakult jól a vendégforgalom, a bor, a műemlékek, a túrák, az ausztriai „átruccanás" lehetősége miatt kedvelik a várost a turisták. Győrben már az év első hónapjaiban élénkült az idegenforgalom, főként az üzleti turizmusnak köszönhetően. Várhatóan már idén erősödik a megyeszékhely a „szabadidős turizmus" terén, a nemrégiben megvalósult fejlesztések hatására. Elkészült a belvárosi látogatóközpont és több eddig nem látogatható helyet nyitottak meg a bazilika, a Püspökvár közelében. Átadták a Mobilist is, ami a turisztikai szakember szerint a másik természettudományos élményközponttal, a mosonmagyaróvári Futurával és a bővülő pannonhalmi apátsági látnivalókkal együtt jelent vonzerőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben tüntetett a Jobbik

Ez a bástya most az ország – állt a Jobbik által a győri Dunakapu téren tartott tüntetés egyetlen transzparensén vasárnap délután. Tovább olvasom