Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Közelebb a világörökséghez

Az UNESCO világörökség- várományosi listájára a győri Káptalandomb épületegyüttese.
A római limes (határvonal) magyarországi szakasza, s azon belül a győri Püspökvár környéke felkerült az UNESCO világörökség- várományosi listájára. Mindez azt is jelenti, 2007-ben elnyerhető a cím.

A kérdés az, hogy a világörökséggel járó (pénzbeli és turisztikai) lehetőségeket ki tudjuk-e használni. A megyének két világörökségi helyszíne már van: a pannonhalmi apátság és a Fertő tó. Ebben az esetben a Deák Ferenc Társaság kezdeményezte, hogy a római határvonal magyarországi szakasza is a világörökség része legyen.

Keddi Jungi Csaba, a Deák-társaság ügyvivője és Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón bejelentette: tíz ország együttműködésének köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a célhoz.

A cél az, hogy a Római Birodalom európai határvonalának egészét egyetlen világörökségi helyszínné nyilvánítsa az UNESCO bizottsága. Mindez azt is jelenti, hogy a magyarországi rész, s azon belül a győri szakasz (a Káptalandomb, a győri vár környéke) is felkerül a világ legjelentősebb értékei közé.

Ennek lehetőségéről már korábban írtunk (Panoráma városra, múltra).  Az ügy érdekessége, hogy maga a határvonal (legalábbis annak látható része) Győr esetében gyakorlatilag a Mosoni-Duna, illetve annak partja, a római kori emlékeket a föld mélye rejti. A kőtárban látható néhány emlék, amely eddig is az egyik leglátogatottabb múzeumi látványosság volt a megyeszékhelyen.

S ezzel eljutottunk a legfontosabbhoz: maguk a kezdeményezők is hangsúlyozzák, a cél elnyerésével együtt szeretnék elérni azt is, hogy nemzetközi szinten turisztikai vonzerőt jelentsen a római határvonal. Az sem titok, hogy számos uniós és egyéb pályázati lehetőség nyílik meg az UNESCO-pecséttel, elég csak Pécsre gondolni, amely a napokban másfél milliárd forintot nyert a már világörökség részét képező, ókeresztény temetői sírkamrák felújítására. Ennyi pénzből a győri emlékek egy része is bemutathatóvá válna.

Tény az is, hogy a vár környékét nehéz lenne megbontaniuk a régészeknek, hiszen azok a püspökséghez tartoznak, így ahhoz egyházi engedély is szükséges. Egyelőre még nem tartunk itt, a legoptimistább becslések szerint 2007-ben nyílhat valós lehetőség a világörökségi listára kerülésre.

A megye két világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, a Pannonhalmi Főapátság (1996) mellett a Fertő tó környéke nyerte el ezt a címet (2001) mint világörökségi kultúrtáj. A Kisalföld rákérdezett arra, a címmel járó lehetőségeket sikerült-e eddig kihasználni. Szakács Imre megyei elnök hangsúlyozta, a Pannonhalmi Főapátság esetében kézzelfogható eredményt tudnak felmutatni, az épületfelújításra mint világörökség pályázott a monostor, s úgy is nyerte a pénzt. A Fertő tó esetében az UNESCOcím egyfajta védelmet jelent a természeti környezet megóvására.

A római kori emlékeket őrző kőtár esetében – tette hozzá Perger Gyula megyei múzeumigazgató – már 2000-ben is nyertek pénzt a felújítására. S bár még nem világörökségi helyszín a vár környéke, ám ismét megkeresték a múzeumot külföldről: a Római Birodalomról készítenek európai kiállítást, amelyből természetesen Győr (Arrabona) sem maradhat ki.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy november 21–23. között Győrben tartanak munkaértekezletet az érintett országok részvételével, a téma természetesen a világörökségi cím.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszti szálló lesz a kollégiumból

  Tovább olvasom