Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Közel kétezer egyetemi kollégista Győrben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán viszonylag kevés, a Széchenyi István Egyetemen arányában valamivel több hallgató kaphat elutasító határozatot kollégiumi kérelmére.
Intézményünk három kollégiumából jelenleg kettőbe lehet bekerülni – mondta el Takács Gábor, a győri Széchenyi István Egyetem kollégiumainak igazgatóhelyettese. – Évente két felvételi időszakunk van. A felsőbb éveseké májusban lezárult, és a múlt héten zajlott az elsőévesek kérelmeinek elbírálása.

A Hegedűs Gyula központi kollégium és a Mészáros Lőrinc utcai külső kollégium mintegy 1500 helyet tud biztosítani a hallgatók számára. A felsőbb évesek közül 1435-en igényeltek helyet idén, akik közül 880-an felvételt nyertek. Az elsőévesek 838 igényt adtak be, és körülbelül a felük juthat be. A kollégiumi szállásdíj havonta 7500 forint. Országos viszonylatban ez a legalacsonyabb díj, amit az egyetemi és a kollégiumi vezetés a jövőben is a legalacsonyabb szinten kíván tartani. Az internetszolgáltatás díja fél évre 5 ezer, az edzőtermi bérlet havi 600, az egész éves sportegyesületi támogató igazolvány 1500 forint: ezzel kajak-kenu, labdasportok, kardioedzések „űzhetők" a közeli folyón, illetve a sportcsarnokban. A központi kollégiumban folyosónként teakonyha, illetve zsetonos mosógép található. Az informatikai kabinetekben ingyen használhatják a számítógépeket azon kollégisták, akik sajáttal nem rendelkeznek. A tízéves felújítási program keretében idénre az összes fürdőblokk megújult. A külső kollégiumban 60 (2x3 fős), illetve 32 (2x2 fős) apartman van, mindegyikhez tartozik teakonyha és vizesblokk. Szociális helyzetük alapján a felvett hallgatók 4 százaléka, mintegy 60 fő kaphat 50 százalékos díjkedvezményt, és ugyanennyien részesülhetnek 25 százalékos engedményben.

A győri egyetemek kollégiumaiban az internet-hozzáférés biztosított. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
A győri egyetemek kollégiumaiban az internet-hozzáférés biztosított. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina


A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara két kollégiumot működtet – mondta el Farkas Szilvia kollégiumvezető. – A Famulus a hasonló nevű négycsillagos oktatószálloda mellé épült, három emeletén 140 férőhelyet kínál. A 35 darab 2x2 fős, főzőfülkével és vizesblokkal ellátott apartmanban 17.500 forint a havidíj, ez magában foglalja a saját internetkapcsolatot, a létesítmény aerobik- és számítógéptermének, mosodájának használatát is. A Cuha utcai kollégium országosan egyedülálló, mivel egy tízemeletes panelház két lépcsőházának lakásait alakították át 330 fős kollégiummá, az eredeti funkciókat – így például a teljes értékű konyhát – meghagyva. A családias hangulatú, 2–3 szobás lakásokban az internet-hozzáférés szintén biztosított, a felújítás függvényében a különböző állapotú lakásokban 12–13–14 ezer forint a havidíj. A több mint 600 jelentkező körében a felsőbb évesek közül körülbelül 60, az elsőévesek közül mintegy 80 pályázó számíthat elutasításra, tehát még mintegy másfél száz helyre lett volna szükség. A kollégiumi felvételnél a felsőbb éveseknél a szociális helyzet, a tanulmányi eredmény, a közösségi munka is számít, az elsőévesek felvételénél azonban kizárólag a felvételi pontszámokat tudjuk figyelembe venni. A kar levelező szakos hallgatóinak tanulmányi időszakban a Famulusban kedvezményes szállást adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsesláda Bábszínház

15 éve kezdték Borsod megyében a tevékenységüket. A jobb megélhetés reményében költöztek Győrbe,… Tovább olvasom