Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Közel 2 milliárd forintból épül a győri `Csodák palotája´ - videó, fotók

A nagyközönség előtt kapuit várhatóan egy év múlva megnyitó győri Mobilis leginkább a fővárosi Csodák Palotájára hasonlít majd azzal a különbséggel, hogy itt az autógyártás kerül a középpontba.

Január végén újabb beruházás vette kezdetén a győri egyetemi campus területén: 1,9 milliárd forintból épül a Mobilis intézmény a Széchenyi Egyetem északi részén.

Fontos hangsúlyozni, hogy a beruházás tulajdonosa nem az egyetem, hanem Győr városa.

Tavaly márciusban még Bajnai-kormány döntött úgy, hogy 1,67 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatást kap a műszaki és természettudományos ismeretek bővítését szolgáló interaktív központ megépítésére a megyeszékhely.

(Hivatalosan Agóra-Pólus néven futott a projekt, ezt "keresztelték át" később Mobilisre.)

Ehhez a pénzhez körülbelül 200 millió forint önrészt kellett hozzátennie Győrnek.


Videó: Cseh Róbert.


A győri egyetem területén felépülő Mobilis leginkább a budapesti Csodák Palotájára hasonlít majd azzal a különbséggel, hogy a természetesen a közlekedésre, a mozgásra és a járművekre koncentrál elsősorban – mivel Győr az Audi révén a magyar autógyártás legjelentősebb központja.

A Mobilis központtal az is cél, hogy a fiatalok élvezhető formában ismerkedjenek meg a reáltantárgyakkal, illetve szórakozva sajátítsanak el műszaki ismereteket.Nézze online a győri építkezést!

Bár a beruházás egyelőre gyerekcipőben jár, a Mobilisnek már most remekül felépített weblapja van, melyen az építkezés webkamera segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhető.
Közel 2 milliárdos beruházás: épül a Mobilis Győrben - fotók: Cseh Róbert.

Ennek köszönhetően az elképzelések szerint minél többen választanak majd műszaki szakot, szakmát tanulmányaik során, s így az új Audi beruházás során felmerülő munkaerő piaci problémák is enyhülhetnek.

A Mobilis látványtervéből az derül ki, hogy a 2700 négyzetméteres épület a Wankel-motor dugattyújára emlékeztet; a modern, 21. századi épületben lesz mélygarázs, kiállítótér, látványlabor és kreatív foglalkoztató is.


A Mobilis látványterve esti fényekben. A terv készítóje: Építész Stúdió Kft.
A Mobilis látványterve esti fényekben. A terv készítóje: Építész Stúdió Kft.


Arra a kérdésünkre, hogy mikor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az új intézmény, Domanyik Eszter, a Városháza sajtóreferense úgy válaszolt: "várhatóan 2012. március közepén nyílik meg a Mobilis".

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. janika 2011. március 25. 13:12
  „Lehet, hogy azért rombolták ,verték szét a termelő üzemeket, gyárakat tsz és állami gazdaságokat, hogy egyesek ne unatkozzanak bámuljanak a Csodák palotájában? Igaz, ha már az uradalmi kastélyok felújítása lassan befejeződik, akkor miért ne van közpénz bőven lehet még nyúzni a még termelő adózókat enne az országban,”
 • 39. dsj 2011. március 24. 07:45
  „Azér´ az Audi mellett ne feledkezzünk el a RÁBÁ-ról, mely ma már kevésbé fényesen ragyog a magyar járműgyártás egén, mint 30 évvel ezelőtt, de az Audi és az Opel ennek leépüléséből épült fel mind az ingatlanok, mind a munkaerő tekintetében. Ha már a múlt olyan fontos újabban ...”
 • 38. jirzi 2011. március 23. 23:11
  „A kéregetők menjenek dolgozni .Nagyon sok képzés van amit támogat az állam.Aki 8 gyereket csinál mint munkanélküli és azt várja hogy az állam tartsa el azt meg absz nem sajnálom.Én dolgozom és igen is szívesen elviszem a családom egy ilyen helyre.Inkább ezt építsék mint a tetveknek adjanak segélyt az én pénzemből .Bár szerintem nem ua a keret.”
 • 37. fokabel 2011. március 23. 21:44
  „Az emberek éheznek, a belváros tele van kéregetőkkel, inkább rajtuk kellene segíteni mint ilyen "haszontalan" dolgokba tolni a pénzt...”
 • 36. pancser 2011. március 23. 21:44
  „33! "kisokoska" Ez az, Sportcsarnok, arra bezzeg nincsen 2 milliárd forint, ki a fene érti ezt? Ha valami fontos a horpadt mellű ifjúságnak akik diszkókban dühöngenek akkor az a sport. Leköti a fölös energiát, dolgozni küzdeni tanít.”
 • 35. turelem 2011. március 23. 21:42
  „Lehet bármit mondani erre az épülő létesítményre, de egy valamit jó lenne megérteni, hogy ez az egész az informális és non-formális tanulást segíti elő. Hogy ne csak jogász meg kommunikációs szakember, meg médiasztár és celeb akarjon minden fiatal lenni, hanem hogy ráébresszék őket a természettudmányok szépségére, és a mérnöki szakma is újra vonzó legyen HOSSZÚ távon. Ez hoz igazi értéket az országunknak és a jövőnknek. Épp ezért szükséges az ilyen pályaorinetációs létesítmény. Persze annyi funkcionális analfabéta van ma már a világon és az országban is, hogy biztos sokan nem fogják érteni, miről beszélek. Ez szomorú. :(((”
 • 34. Tabornok 2011. március 23. 21:27
  „"3. öröksoproni 2011.03.23. 10:29
  Miért nem termelőegységet építünk ennyi pénzből?"
  Mert, nekik a reklám fontos nem a tartalom.”
 • 33. kisokoska 2011. március 23. 21:24
  „Igenis épüljön vidéken is minden ami szép és a kulturális élethez kell. Igazi "pancser" aki mindenben csak a rosszat látja. Mindig irigykedtem akár a fővárosiakra, akár a Veszprémiekre, hogy náluk már működik egy nagyon szép sportcsarnok, pedig nincs annyi élvonalbeli csapata Veszprémnek mind Győrnek. Nagyon jól kilehet használni: kézilabda, kosárlabda, futsal , vagy teremlabdarúgó mérkőzésekre ( mármint országos versenyekre). Európai színvonalú sportversenyeket és kulturális eseményeket lehet tartani. Az idegenek, a turisták is csak akkor jönnek a városba ha valamilyen esemény itt tartja Őket, és abból gazdagodik a város polgára, kereskedője.”
 • 32. Dudus51 2011. március 23. 21:23
  „Ha a jövő nemzedékét akarjuk Győrben műszakinak, járműipari szakembereknek kitanítani, igenis szükség van ilyen létesítményekre. Az a javaslatom egynéhány kommentezőnek, ne keverje össze a költségkereteket. Más az egészségügyre, más a szegénység felszámolására fordítandó keret, és más az ilyen fontos presztízsberuházásra. Győr ezzel mindenképpen nyer. Néhány éve voltam Wolfsburgban a Volkswagen gyár Autóvárosában, hát felejthetetlen élmény. Bízom benne, hogy a Mobilis is csodálatos lesz...”
 • 31. jirzi 2011. március 23. 20:53
  „Kérdem én ? Ami van ami lesz annak nem örülni kéne? Tudom ha a kétmilliárdod a zsebedbe raknák nem tűnne pazarlásnak de ez nem így sikerült.Majd legközelebb. 100% ban ne lesz semmi mindenkinek jó.Nagyon nem jó ez a károgás.Ha megépítik neked mibe kerül ? Ha nem akkor több pénzed lesz? Ne fájjon már ami jó.Ekkora sületlenséget.
  szerintem jobb családi program mint egy pártgyűlés.”
 • 30. háté 2011. március 23. 20:50
  „Csodák palotája, --csodák pedig nincsenek, az emberek a földön élnek.---élnek?
  Valakik nagyon gazdagszanak-Győrben!”
 • 29. pancser 2011. március 23. 20:42
  „26! A számok meg az egyenletek a fizika maga. Ha úgy vesszük persze minden fizika, de tudomány akkor lesz belőle, ha a szabályszerűségeket rögzítjük számokban. Einstein képlete nélkül, hol lenne a mai tudomány?
  Mellesleg soha nem szóltam ilyen létesítmény ellen, legyen egy Budapesten, ott bárki megtekintheti. még Győrben is úgy ahogy a járműgyártás miatt talán......... de Pápa meg Mosonmagyaróvár...... szóval ész nélkül mert divatos.”
 • 28. mir 2011. március 23. 20:18
  „Akkor inkább a vidámpark, óriáskerék, haláltorony, elvarázsolt kastély stb. az tiszta szórakozás, üzlet és nem közpénz!

  Tudod, hogy hol van most a csodák palotája? A millenáris parkban tudod a fityesz szülemény és pénzmosoda ahol még a haletető is 120 ezret kapott 10 évvel ezelőtt”
 • 27. Infamous 2011. március 23. 20:16
  „#17: a megyei önkormányzat is az adófizetők pénze, és ez is. mi a különbség? az, hogy esetleg EU-s pénz is van benne ne zavarjon meg senkit, mert nettó befizetők vagyunk az EU-ba úgyhogy az is a mi adóforintjainkból van...”
 • 26. mir 2011. március 23. 20:15
  „"Igaz aki oda elmegy írni olvasni nem tanul meg, de tetszik neki a durranás meg a füst."

  Szerintem bármikor lenyomlak általános műveltségben :) Kétszer is voltam ott de semmi kivetnivaló nincs abban, ami ott van bőven elég ha az iskolában untatják a gyerekeket unalmas számokkal és egyenletekkel”
 • 25. pancser 2011. március 23. 20:10
  „24! Elég sokba kerül amiben semmi rossz nincsen. Éppen elég egy Pesten, aki meg akarja nézni az felmegy. Igaz aki oda elmegy írni olvasni nem tanul meg, de tetszik neki a durranás meg a füst. Az ilyen jellegű show-knak a tudomány megszerettetéséhez nem sok köze van, voltam én is diák játszva nem lehet a fizikát megtanulni, dolgozni kell a tudásért. Az a gyerek amíg játék, addig szórakozik, mihelyt a dolog komolyra fordul megriad. Ez hasonló a babusgató követelmények nélküli iskola és a kemény élet ellentmondásához: flusztrált, depressziós fiatalság, mindenre képesek csak keményen dolgozni nem.”
 • 24. jirzi 2011. március 23. 18:42
  „Menjetek el a a Csodák palotájába .Semmi rossz nincs benne .Nem kell hülyeségeket beszélni.Én voltam ott családostól ,egy egész napos program.Akinek nem tetszik költözzön Romániába .Ott biztos nem költenek ilyenre.”
 • 23. adam062 2011. március 23. 17:19
  „igazmondó-val értek egyet teljesen!

  Bármi új dolog épül, azt egyből le kell szólni az embereknek, ráadásul ez nem is hülyeség, nem felesleges dolog. Azért mert egy másik téren pénzhiány van, akkor semmi új ne épüljön?
  Miért nem lesz egy olyan (értelmes) fejlesztésről szóló cikk után soha csak pozitív hozzászólás?
  Bár talán tudom miért: szerintem a többségnek tetszik a dolog, ők nem kommentelik, mert nincs mit hozzáfűzni. Túlnyomórészt mindig csak azok emelik fel a szavukat, akiknek nem tetszik valami és nincs jobb dolguk, mint azt keresni itt a kisalfold.hu-n hogy mibe lehet belekötni, mit lehet leszólni... keresik, hogy hova tudják a következő építő jellegű hozzászólásaikat bejegyezni. Gratulálok nekik ez úton is!”
 • 22. igazmondó 2011. március 23. 17:06
  „látom a lebegő labda meg a magnézium gyújtogatása a fixációd.
  Meg sem épült, de te már tudod, hogy szar lesz az egész. Hát gratulálok.”
 • 21. urbaniastapista 2011. március 23. 17:05
  „Szólnék, hogy a cikk alapján 1900 millió : 2700 m2 az 700 000 Ft/m2.
  Ennyire csak nem drága, bár manapság ...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traffipaxlavina a főúton

Fényszóróikat villogtatva jelezték egymásnak az 1-es főúton haladó autóvezetők kedden: sebességet mérnek a rendőrök. Tovább olvasom