Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Közbringára pattanhatunk Győrben

Jövőre debütálnak Győrben azok a biciklik, amelyeket bárki kölcsönözhet és használhat a városon belül – fizetség ellenében.
23 állomást alakítanak ki 180 biciklivel. Az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki a megvalósításra.

A győri önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki a hivatalosan kötött gyűjtésűnek nevezett kerékpárkölcsönző rendszer kialakítására. Az indulóknak június végéig kell megtenni ajánlatukat.

Határidő: 180 nap alatt kell teljesítenie a közbeszerzés nyertesének a vállalását, beleértve a tesztüzemet is.
Polgári István, a városháza stratégiai csoportvezetője elmondta, hogy Nyugat-Európában és a tengerentúlon már számos városban működik ilyen rendszer. Lényege, hogy a település forgalmas pontjain bicikliállomásokat hoznak létre, s a bringákra bárki felpattanhat, aki előzetesen regisztrál.

„A külföldi tapasztalatok szerint a döntő többség fél óránál kevesebbet használja a kerékpárokat, jellemzően néhány száz méteres vagy egy-két kilométeres távolságokra, azaz a rövidebb buszutak és a hosszabb gyaloglások kiváltására. Az előzetes felmérések alapján arra számítunk, hogy Győrben is lesz erre a szolgáltatásra igény például az egyetemisták, a turisták körében" – fejtette ki a szakember.

Ma is sokan közlekednek biciklivel Győrben. A város abban bízik, hogy az új rendszerben még többen pattannak kerékpárra. Képünkön Welle-
Ma is sokan közlekednek biciklivel Győrben. A város abban bízik, hogy az új rendszerben még többen pattannak kerékpárra. Képünkön Welleschütz Kálmán Attila. Fotó: M. M.


A nyertes ajánlattevőnek 180 biciklit kell leszállítania. Ezek egyedi gyártásúak, feltűnő színűek, nehezen szétszerelhetők lesznek, rejtett GPS-szel – emiatt talán nem gyakran lopják el őket. A győztes további feladata lesz a 23 gyűjtőállomás kiépítése, az információs terminálok telepítése, valamint a rendszer működtetése tíz évig. Az önkormányzat két megkötést tett: a regisztrációnak ingyenesnek kell lenni, a kerékpárok első fél órájáért pedig nem lehet többet kérni az elővételben váltott helyi buszjegy mindenkori áránál, ami jelenleg 250 forint.

Az állomásokat a város legforgalmasabb pontjain hozzák létre, többek között a vasútállomáson, a vidéki buszpályaudvaron, a kórháznál, az egyetemnél, a Barátság parknál, az állatkertnél, a fürdőnél, Marcalváros II-n és a Jereváni úton. Ezekben 8–20 dokkoló – azaz bicikliállás – lesz. A bringákat elektromágneses zár rögzíti, amit kártyával vagy kóddal lehet majd nyitni.

A közbeszerzés nyertesének 180 nap alatt kell teljesítenie vállalását, beleértve a tesztüzemet is. Ez azt jelenti, hogy július végi szerződéskötéssel számolva 2015 elején már működni fog a rendszer.

Mindez 150 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg.

Jövőre készülhet el
Július végi szerződéskötéssel számolva 2015 elején már működni fog a közbringarendszer Győrben. A beruházás 150 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő horgászbajnokai megyénkben

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége gyermeknapi horgászversenyt rendezett… Tovább olvasom