Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kozák atya keresztje

Écs - Felszentelték azt az Öreg utcai emlékkeresztet, amelyet hívei plébánosuk fél évszázados papi jubileumának tiszteletére – egy kertépítő mérnök szeretetből tett felajánlásával – újíttattak fel a közelmúltban.
Különös ajándékkal lepték meg plébánosukat az écsi hívek. Hogy Kozák János pappá szentelésének 50. évfordulóját – az ünnepségek mellett – maradandóval is megörökítsék, az aranyév tiszteletére az Öreg utcában felújíttatták a XIX. század végén állított emlékkeresztet.

– Az eredeti a Takács család nevéhez fűződik, akik Isten dicsőségére emeltették és hálából megmenekülésükért. Mert hajdan, mikor Amerikába és onnan visszahajóztak, mindkét alkalommal viharba kerültek az óceánon– mesélte érdeklődésünkre Borkáné Kőműves Gizella, a felújítás kezdeményezője, szervezője. – A több mint százévnyi idő nem kímélte az emlékhelyet: a kő tönkrement, környéke elbokrosodott, a bozótos eltakarta a feszületet. Elhatároztuk, hogy az atya jubileuma méltó alkalom a felújításra.

Együtt a keresztnél a kezdeményező és a megajándékozott: Borkáné Kőműves Gizella és Kozák János plébános. Fotó: Bertleff András
Együtt a keresztnél a kezdeményező és a megajándékozott: Borkáné Kőműves Gizella és Kozák János plébános. Fotó: Bertleff András

A munkára kapott, közel kétmillió forintos árajánlatok miatt új megoldáson kellett gondolkodniuk. Ekkor került szóba Horváth Tivadar nyúli kertépítő mérnök neve, aki a kőmunkák tudója is, megkeresték, a „mester" osztott-szorzott, majd közölte: szeretetből és hálából eredeti állapotába helyreállítja, restaurálja a keresztet és a környezetét.

– Pár száz méterre volt a szülőházam, gyerekkoromban naponta találkoztam a kereszttel. Az Öreg utcaiak kérésére hívőként egy belső hang arra biztatott, szívből vállaljam el a felújítást – emlékezett Horváth Tivadar. – Gyorsan és könnyen ment a munka, mintha segítettek volna odafentről. Hálából egy csodálatos díszes Bibliát és egy faragott keresztet kaptam az écsiektől, a családomért pedig a plébános úr mondott szentmisét.

Az emlékkeresztet maga a megajándékozott, Kozák János szentelte fel, aki érdeklődésünkre meghatottan említette az écsiek mély hitét és elkötelezettségét, amellyel a múltat ápolják.

– Már többször bizonyították híveim, ha a jóért össze kell fogni, nagyon kitesznek magukért. Kedves szavakat kaptam a polgármester úrtól is, az ünnepség utáni agapén pedig százan örvendeztünk: kilencvenkilencen helybeliek és vendégek, illetve az Úr is velünk.

Olvasóink írták

 • 7. ´joco1azigazi´ 2008. november 09. 17:46
  „Tudod kedves "hivő"13. István 2008.11.09. 15:37:, matriné és én nem a vallás ellen beszéltünk és irtnk, hanem a vallást hirdetö olyanok ellen kit gondolom Te sem védenél meg: pedofil, homokos, "postást" verő ...stb”
 • 6. 13. István 2008. november 09. 15:37
  „Hit nélkül bárki élhet , de ........ nem tud.
  Ezért mondok érted egy imát.
  Én az ügyet lezártnak tekintem.

  ......”
 • 5. matriné 2008. november 09. 15:15
  „Kedves "Jocó1az igazi"! Sokak közt én is már régóta felismerem azokat a tevékenységeket, melyekkel az embertársaikat becsapják, kihasználják az együgyűségük miatt. Így van ez a politikában és a vallásosodásban egyaránt. Az, hogy a lebukottakat nem veti ki magából a szervezet csak Őket minősíti. A hatalom megtartása mindenek előtt e rendszerben, mint minden banán-köztársaságban. A saját pénzét pedig mindenki oda teszi, ha akarja szórja ahova neki jólesik. A "másvilágra" úgysem viheti el.”
 • 4. ´joco1azigazi´ 2008. november 09. 13:36
  „matriné 2008.11.09. 10:44 a kereszt egy vallás jelképe, és akik azt most "felujitották" elsösorban a vallásukra, másodsorban a papukra gondoltak és nem azokra a papokra kikket tényleg- magatartásuk és tevékenységük alapján- megérdemlik a CSUHÁSOK cimet. Hát tudod ezt nálam Orbán a fidesz vezére jobban tudja, tudod ö és csapata volt ez elsö akik a keresztény vallásuakat-ráadásul a parlamentben- LECSUHÁZOTT.Tudod az ki most kezet-lábat csokol nekik.
  Megj. én tisztelem az ilyen és hasonló önzetlen cselekedeteket.”
 • 3. matriné 2008. november 09. 10:44
  „Komám ostoba az, aki csak az orráig lát! Neked a győrvári plébános kellene és jól ellátná a bajodat, ha nem tejelnél neki! Vagy a szili aki a vadászpuskájában seggbe durranthatna, csupán szórakozásból De lehet, hogy az egyház szolgálatából.”
 • 2. 13. István 2008. november 08. 18:35
  „A hívek akik e nemes cselekedetet tették még hisznek a megváltóban, van hova fordulniuk a kedves első hozzászónak meg a hit közvetítőivel van baja . Nem igy kell kinyilvánítani az ostobaságot. Nem az egyház szolgáját kell krtitizálni,szerintem inkább csendben kellene maradni.
  Méghogy közpénz Ostoba!!!”
 • 1. matriné 2008. november 08. 17:07
  „Szinte csoda,hogy nem közpénzből ajnározzák ismét a csuhásokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénzügyi válság fékezi a bérlakáseladást

Győr - A pénzügyi válság miatt megtorpant a győri önkormányzat bérlakás-értékesítési programja. Sok… Tovább olvasom