Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Kövér László nyitotta meg a Blaskó-kiállítást Győrben

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Borkai Zsolt közösen nyitotta meg Blaskó János szobrászművész kiállítását Győrben.

"Az embereket jobbá tenni, szolgálni sokféleképpen lehet. Jó cselekedetekkel, kitartó, szorgalmas, áldozatos munkával, lehet felemelő szavakkal és lehet művészettel, némán, akárcsak azt Blaskó János teszi. A képzőművészet ugyanis a néma beszéd művészete. Szobrot alkotni annyit tesz, mint vállalni a néma szolgálatot.

Ez a némaság a legkevésbé sem fogyatékosság. Azért van rá szükség, mert éppen azokat a dolgokat kívánja kifejezni, amelyeket a nyelv önmagában sohasem mondhatna el" - kezdte köszöntőjét Blaskó János szobrászművész kiállításának megnyitóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Saját kérdésére, hogy mi a közös értelmezési keret, amelybe belehelyezhetjük Blaskó János munkáit, így válaszolt: - a keleti ember nem csupán négy égtájat ismer. Ha tájékozódik, mielőtt északról délre, kelet felől nyugatra nézne, először is arra a pontra tekint, ahol áll. Ez az ötödik égtáj.

Ha helyesen akarjuk értelmezni Blaskó János életművét, akkor mielőtt a világ minden táját, stílusát, művészetét vizslatnánk, először is az ötödik égtájra kell tekintenünk, arra a pontra, ahol állunk. Blaskó János életműve mi magunk, magyarok vagyunk.

Vágyainkkal, csalódásainkkal, törekvéseinkkel, beteljesületlen céljainkkal, hitünkkel és lemondásainkkal. Nem véletlenül nevezhetjük őt az ősmagyarság szobrászának.

Blaskó János néma szobrai magyarul beszélnek. Alakjai harcosok, a magyar mítoszok hősei, akik emberfeletti küzdelmet folytatnak, amiben a hús-vér emberek elbuknának, hiszen nem kisebb ellenféllel kell szembeszállniuk, mint a felejtéssel, a közöny, az apátia és a lekicsinylés szellemlovasaival.

Hozzátette: - az emlékezés, törődés bogarát kell elültetnünk az utánunk következő nemzedékeknek. Ez Blaskó János metafizikája.

A Városi Művészeti Múzeum legújabb tárlatát Kövér László nyitotta meg ma késő délután. A rendezvényen köszöntötte a megjelenteket Borkai Zsolt, Győr polgármestere is.

Mint mondta: büszke arra, hogy Győr kulturális élete, a múzeum rendezvényei értékeket közvetítenek. Blaskó János munkáiról így szólt: "ezek a szobrot is közvetítenek valamit. Talán nem is kell érteni, nem is kell beszélni róla, a szívünk mélyén anélkül is tudjuk, hogy üzenetet közvetít".

A szobrászművész kiállítása március 3-ig megtekinthető hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig az Esterházy-palotában (Király u. 17.).

Olvasóink írták

 • 1. háté 2013. január 26. 23:50
  „- "némán, akárcsak azt Blaskó János teszi". - hát ezt csak némán lehet!

  Lenin (bronz, kő, 1969, Eger)
  Ho Si Minh-portrédomborműves emléktábla (bronz, süttői
  II. világháborús emlékmű (márvány, 1991, Sajómercse, Népház)
  I. és II. világháborús emlékmű (vakolt téglaarchitektúra, bronz, 1992, Rábatöttös)
  Turul madár (bronz, 1992, Sajómercse)
  I. és II. világháborús emlékmű (vakolt téglaarchitektúra, bronz, 1992, Sorkifalud)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és autó ütközött Győrszemere-Szőlőhegyen - képgaléria

Egy személyautó és vonat ütközött a győrszemerei vasúti átjáróban szombat délelőtt. Tovább olvasom