Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kövekbe vésett méltó kegyelet

Abda - Somogyi Éva, Kozma Imre és Szabó Ferenc számára fontos a múlt. Önzetlen munkájuk eredményeként a temetőben kegyeleti emlékhely őrzi a faluban, a II. világháború végén elesett katonai áldozatok nevét.


Kis fakeresztet talált egy bukszusbokorba, többtalicskányi szemétbe ˝rejtve˝ Kozma Imre, az abdai temető gondnoka. Kutakodása nyomán hamarosan kiderült: a miskolci születésű Jámbor Ede honvéd tizedes nyugszik az elhanyagolt sírban, akit a németek visszavonulásakor, 1945 márciusában ütött el a posta előtt – a helyi emlékezet két változatot őriz – egy teherautó vagy egy motoros járőr.

– Sírját ˝lelkiismeretből˝, hosszú ideig egy helybeli néni gondozta, akinek a férje a háborúban odaveszett. Az idős asszony halála után a sírral nem törődött senki, elgazosodott – mesélte Kozma Imre. – Miután ráleltem, kitakarítottam a szerencsétlenül járt tizedes nyughelyét, rendbe tettem a környékét is, majd műköves barátom ˝felpucolt˝ egy régi kőkeresztet, amire a halotti anyakönyv hiteles adataival tábla került. Így a huszonöt éves fiatalember neve most már biztos nem vész a feledés homályába.
 
Somogyi Éva helytörténész, Szabó Ferenc kőfaragómester és Kozma Imre temetőgondnok önzetlen munkával állítottak emléket a háború alatt Abdán meghalt katonáknak. Fotó: Bertleff András
Somogyi Éva helytörténész, Szabó Ferenc kőfaragómester és Kozma Imre temetőgondnok önzetlen munkával állítottak emléket a háború alatt Abdán meghalt katonáknak. Fotó: Bertleff András

Miként azoké a magyar katonai áldozatoké sem, akiket a vészterhes hónapokban szintén Abdán ért a halál. Nevüket, adataikat, haláluk körülményeit Somogyi Éva helytörténész gyűjtötte össze egyházi anyakönyvekből, levéltárakból, illetve faggatta a szájhagyományt, a falubelieket is.

– A Holt-Duna környékén annak idején alig akadt olyan terület, amit ne aknáztak volna alá. Ez a „mező" a háború utolsó hónapjaiban jó néhány katonai, sőt, a háború után – akiknek ott volt földjük – számos helyi civil áldozatot is követelt – említette Somogyi Éva. – Mivel mindegyik Abdán elesett katonáról nem tudjuk pontosan, hová temették, hol porladnak csontjaik, ezért határoztuk el, hogy közös emléket állítunk nekik. Szabó Ferenc kőfaragó barátunk, miként máskor, most is önzetlenül segített. Kőből egy olyan kegyeleti helyet készített, amely méltó módon őrzi a katonai áldozatok nevét.

Így a 25 éves Schöffer György honvéd tizedesét, a 23 éves Kanizsai István honvédét, akinek halála után néhány nappal fia született, a 25 éves Németh Gézáét, akit egy akna darabokra szaggatott és a 39 éves Vince Elek honvédét, akit 1944 szeptemberében ért Abdán a háborús halál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősápolás: a legérdekesebb külföldi tapasztalatok

A jobbára orvosoknak szervezett tudományos találkozósorozat szeptemberi évadnyitója a nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat. Az idősellátásról lesz szó, különösen a legérdekesebb külföldi tapasztalatokról. Tovább olvasom