Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kövekbe vésett bőnyi krónika

Bőny - A község régi temetőjét tavaly kezdték megszabadítani a sírok közt burjánzó, a kövekre nőtt makacs bozótostól. A lassan újjászülető területből kegyeleti parkot szeretnének kialakítani.
Bőny egyik büszkesége, különös látnivalója lehet, ha a jövőben megtisztul minden gaztól, bozóttól és az elvadult fáktól a régi községi temető. A sírkert „felszabadítását" tavaly tavasszal kezdte az önkormányzat és a nyugdíjasközösség, majd kezdeményezésükhöz időközben a faluszépítő civilek és a helyi általános iskola diákjai is csatlakoztak.

Dr. Muraközi László polgármester szerint büszkeségre az a háromszáz XVIII–XIX. századi díszes sírkő, formás fejfa ad okot, amely a munka során darabról darabra „került elő" és Bőny régmúltjáról, jeles személyiségeiről tanúskodik.

Nemrégiben a temetőnek azt a részét takarították ki, amelyen azoknak a jeles családoknak a síremlékei, kriptái találhatók, akik meghatározó szerepet töltöttek be a falu történetében, településrészek őrzik nevüket, helyileg védett kastély és kúria maradt utánuk az utókor számára.

Az 1943-ig használt zsidó temető „gondnokságát" is az önkormányzat vállalta magára. Ott is kiirtották a bozótokat, gyomtalanítottak, illetve a megdőlt, megbillent sírköveket fel-, s ha szükséges volt, némileg helyreállították.

Dr. Muraközi László elmondta, hogy miután rendbe tették a többhektáros régi temetőt, szeretnének a megszépült területen kegyeleti emlékparkot kialakítani. A polgármester megemlítette: a Szent István-iskola diákjai, a megyei önkormányzat „Múlt nélkül nincs jövő" című pályázatára jelentkezve – Fridery Lászlóné történelemtanár irányításával – a jövőben elkészítik a sírkert kataszterét, és többek között vállalták azt is, hogy a több száz éves köveken láthatóvá-olvashatóvá teszik a feliratokat.

Dr. Muraközi László polgármester szerint a régi temető a jövőben Bőny egyik büszkesége, különös látnivalója lehet. Fotó: Bertleff András
Dr. Muraközi László polgármester szerint a régi temető a jövőben Bőny egyik büszkesége, különös látnivalója lehet. Fotó: Bertleff András

Régi kövek, neves elődök

A temetőtakarítás során került elő többek között Mészáros Márton református lelkipásztor sírköve, aki negyven évig szolgált a helyi eklézsiában, de Bőnyben nyugszik Huszár Kálmán is, akinek síremlékét a pápai református főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Színház nyugdíjasotthona állíttatta. Balogh Jenő akadémiai tag sírját is a „felszabadítás" eredményeként fedezték fel a gazban. Róla hajdan a község Rétalap felé eső egyik részét „keresztelték" el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kapja idén a Szent László-érmet?

A győri önkormányzat javaslatokat vár különböző szervezetektől, intézményektől arra, hogy kiknek… Tovább olvasom