Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Kovacsics szerint elég egy közszolgáltató cég

Milliárdos megtakarítást lehetne elérni évente, s ezt a sok pénzt a város fejlődésére fordítani az önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltatók összevonásával – állítja Kovacsics Imre.
Az önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cégek összevontan, közös irányítással sokkal hatékonyabban működhetnének egyfajta „megavállalatként", állítja Kovacsics Imre, aki civilként indul az őszi polgármester-választáson Győrben. Tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette elképzeléseit.

A cégbíróságtól kapott adatok szerint 2004-ben (a tavalyi adatok összesítése szeptemberig történik csak meg) a négy győri, önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cég, az Inszol, a Győrhő, a Komszol és a Pannon-Víz összesen csaknem 15 milliárdos nettó árbevételt ért el, adózás előtti nyereségük pedig 1,2 milliárd forint volt (az adózás utáni sem sokkal kevesebb). A cégek nyereségüket visszaadhatják a tulajdonosnak, vagyis a városnak, ez azonban úgymond nem jellemző. Hiteleiket törlesztik, fejlesztésre fordítják a pénzt.
Kovacsics Imre szerint ezeknek a cégeknek a centralizációja jelentős megtakarítással járna: négy helyett egy vállalkozás, egy menedzsment, egy felügyelőbizottság, kevesebb vezető...

Hatvan, gyakorlatilag „politikai státusú" felügyelőbizottsági tagból ötvennek a nem kevés tiszteletdíja megtakarítható – de persze ez csak kis része annak, amit egy, idővel a piacon is a szolgáltatásaival terjeszkedő szolgáltató cég „hozhatna".

Évi egy-, másfél milliárd forintról van szó, ami igen komoly egy város életében, ha csak példaként azt nézzük, hogy hasonló nagyságrendű az egyetemi csarnok vagy az élményfürdő építése.

Az összevonás utáni megtakarításból emelhető lenne a közszolgáltatások színvonala, a mainál átláthatóbb, költségkímélőbb szervezet jöhetne létre, megszűnhetnének a szolgáltatók által végzett közterületi munkák átfedései. A pénzből juthatna a bérlakások korszerűsítésére, a közterületek tisztaságának fokozására, új parkolóhelyek kialakítására, a közszolgáltatások (fűtés, víz, szemétszállítás) díjai emelkedésének lassítására. Megjegyezzük: a Pannon-Víz zrt. nem teljesen, hanem 65 százalékban a győri, a többi részben a környező települési önkormányzatok tulajdonában van. Az összevonással fel lehetne ajánlani e részvények megvásárlását.

Kovacsics Imre szerint október és a jövő év januárja között ki lehetne dolgozni az új szervezet felépítését, a szolgáltatások körét, és 2007-ben már minden procedúrán túl akár egy kézben lehetnek a győri közszolgáltató vállalkozások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogszabályzó ''divatból'' is kötelező

Évente több száz rosszcsont fogacskát próbálnak a szakorvosok a fogszabályzóval a helyükre tenni. Tovább olvasom