Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kovacsics: ''Kicsit bolond vagyok, nagy igazságérzettel''

A jövő héttől a 21 győri választókerületben egy-egy képviselőm meghallgatja az embereket- mondta Kovacsics Imre.
„ A jövő héttől a huszonegy győri választókerületben egy-egy képviselőm meghallgatja az embereket és lejegyzeteli az őket leginkább foglalkoztató öt legfontosabb problémát. Én ezekre megoldást is kínálok, szeptember végén lekötve bemutatom. Ha nyerek, ez lesz a programom" – mondta lapunknak adott interjújában Kovacsics Imre, aki civil jelöltként indul a polgármesteri posztért Győrben.

– Miért akar ennyire polgármester lenni?

– Azért, mert unom, hogy csak négyévente vagyok fontos a pártoknak, s azt is, hogy amióta megszülettem, mindig azt hallom, „már csak ezt a két évet kell kibírni..." Indulásom mellett szólt az is, hogy azt látom, még mindig a pártok irányításával működik a város, márpedig bizonyos problémákat nem lehet pártszempontok alapján megoldani. A demokrácia megadja annak lehetőségét – amit a kisvárosokban és a falvakban már felismertek –, hogy a polgármester lehet civil személy, még ha a képviselő-testület a pártszimpátiák alapján áll is fel. Szóval én élni szeretnék ezzel a lehetőséggel. Komolyan hiszem ugyanis, hogy egy civil városvezető összefoghatja az amúgy egymásnak feszülő pártokat...

– Elképzelem, ahogy a Fidesz- és az MSZP-frakció az MDF-fel és SZDSZ-szel közösen dönt egy adóemelésről, teljes egyetértésben... Ez illúzió.

– Pedig nagyon könnyen megoldható: ha polgármester leszek, minden párt és egyesület, amely bejut a közgyűlésbe, delegálhat egy-egy alpolgármestert. A vitákat így ezen a szinten lerendezhetjük, az alpolgármestereknek pedig az lesz a dolguk, hogy a frakciójukkal egyeztessék az elfogadott álláspontot.

Nem politikus kell ide

– Ilyet az mond, aki még soha nem volt politikus.

– Igen, én nem is akarok politikus lenni. Egy polgármester ugyanis ne legyen politikus.

– Hanem mi?

– Jó esetben olyasfajta valaki, mint egy cégvezető. Attól fogva ugyanis, hogy politikussá válik, már valamilyen politikai érdek irányítja. Nézze, ha az összes vállalkozásomat számba veszem – nem csupán a győri élményfürdő üzemeltetését –, éves szinten milliárdos nagyságrendű összegekről döntök, több száz ember sorsáért felelek. Tudom tehát, mi a felelősség, ismerem a vállalkozásokat érintő problémákat, s azt is, hogyan kell irányítani egy nagyobb szervezetet. Ha megválasztanak, olyan gazdasági szakember áll majd Győr élén, aki tisztában van minden közgazdasági folyamattal.

Civil kurázsi

– A bemutatkozó sajtótájékoztatón, s most is szinte minden mondatát a „civil" jelzővel kezdte. Ön szerint komoly esélye lehet annak, aki mögött nem áll egyetlen párt sem?

– Ha röviden válaszolok, igen. Nincs nekem sem annyi idő az életemből, hogy három és fél hónapot a kampányra csak úgy elfecséreljek belőle. Ha nem hinnék a győzelemben, nem indulnék. Abban igaza van, hogy az eddig bemutatkozott jelöltek mindegyike az esélyeiket a mögöttük álló pártra alapozták, de kérdezem: kire szavazzanak azok a választók, akik valamilyen pártban csalódtak vagy mondjuk nem is szimpatizálnak egyetlen politikai szervezettel sem? Számukra a megoldást a személyem, egy civil polgármester jelentheti.

– Jó, hát maradjunk a civilnél: ön két, a városi közgyűlésben jelen lévő szervezetnek is tagja volt, a Pro Urbe Egyesületbe és a Fideszbe is a polgármesteri ambíciói miatt lépett be, aztán meg ki – erre szokták azt mondani, karrierista.

– A Pro Urbe civil szervezet volt, ott nem polgármester, hanem csak civil szerettem volna lenni. De mert egy politikai testület tagjává vált, aktívan politizált. Egy idő után azt láttam, a politikai alkuk elnyomják a civil értékeket, amelyeket viszont képviselnünk kellett volna. Ami a Pro Urbéban kicsiben működött, az a Fideszben – valljuk be, érthető módon – nagyban. Ez a két szervezet elég lecke volt nekem ahhoz, hogy megértsem: olyan ember számára, mint én, aki nem tud s nem is akar párt mögé bújva politizálni, hanem az elképzeléseit maga akarja megvalósítani, annak jobb, ha egyedül indul. Karrierista lennék? A karrierista nem kockáztat, hanem elbújik a pártja mögé. Én nem ezt teszem, ezért nem is tartom magam annak. Kicsit bolond ember vagyok – ez igaz, nagy igazságérzettel.

Polgármester BMW-vel

– Támadási felület lesz minden bizonnyal a személyisége is: nyilván hallotta már, hogy tipikus megszemélyesítője az újgazdag vállalkozónak. Polgármester közlekedhet fekete BMW-vel?

– Én úgy tudom, hogy az újgazdagok tizenhat éve „születtek", azóta viszont sokat és keményen kellett dolgozni a gazdagságért. Egy polgármester egyébként mindennel járhat, Audival is, amellyel a jelenlegi városvezető például... Mindig álmom volt egy BMW, amit most megvehettem magamnak. Tudom, hogy Magyarországon még bűnnel felérő dolog a sikert megmutatni. Az autómból nem csinálok titkot, meg akarom mutatni, hogy bujkálás és lopás nélkül is el lehet érni valamit. Büszke vagyok arra, hogy a tudásommal, az ötleteimmel eddig jutottam...

– De az nem fog visszaütni akkor, amikor mondjuk Marcalváros II-n elmegy egy lakossági fórumra, s kiszáll a fekete terepjáróból...?
– Ha Marcalvárosban megkérdezik tőlem, miért ilyen autóm van, elmondom nekik is azt, amit az előbb önnek. De elmondom azt is, azon leszek, hogy ebben a városban az emberek is jól élhessenek, s megvehessék álmaik autóját. Ne legyen hátrány, hogy ha valaki valamit elért.

Összefogva vagy sem

– A pártok mellett úgy tudjuk, több civil polgármesterjelölt is lesz. Nem lett volna célszerűbb összefogni ahelyett, hogy egymás esélyeit gyengítik?

– Én egyelőre csak négy párt, az MSZP, a Fidesz–KDNP és az MDF jelöltjét ismerem. Velük nem szeretnék megalkudni, ahogy mondtam, nem akarok többet pártoskodni. Persze ha kisebb szervezetek is jelölnek, akkor felveszem velük a kapcsolatot. Épeszű kompromisszumra hajlok, s bár tagja nem leszek már egyik szervezetnek sem, abban igaza van önnek, hogy az összefogás az esélyeinket növelné. Ezzel együtt én hiszek abban, hogy az embernek, vagyis Kovacsics Imrének kell megmutatnia önmagát, neki kell elnyernie az emberek és a támogatók bizalmát.

– Egy kampány több tízmillió forint: kik állják majd a számlát, kik támogatják?

– Egy biztos támogatónak kell lenni: a családnak. A döntés előtt én is kikértem a feleségem és a gyermekeim véleményét. Egy vicces történet kapcsolódik is ehhez, bár még korábbról: még a Pro Urbé-s korszakomban, amikor a pénzügyi bizottság tagja voltam, az akkor két- és négyéves kislányommal, valamint a feleségem volt egyetemi évfolyamtársával Győrben sétáltunk. Amikor a városháza előtt elmentük, a gyerekek rámutattak az épületre, s azt mondták: „Ez az apa munkahelye." Ezek szerint tudtak már valamit... De visszatérve a pénzügyi támogatásra: magánszemélyek közül többen is jelezték, segítenének. Az az ember, aki bizalmat és pénzt ad, többet jelent számomra, mint a pártkassza kulcsának a felelőse. Mindenki tudja, ha saját pénzről van szó, akkor kétszer is meggondoljuk, mire költünk.

Válaszok szeptemberre

– Azt is ígérte, a politikai sallangok helyett szakértők segítségével konkrét válaszokat ad Győr problémáira. Kik segítenek és milyen problémákra gondolt?

– A pártok ott hibáznak, hogy a problémákat nagy általánosságban feltárják: rossz a közlekedés, veszélyesek a játszóterek... De ezt mindenki tudja, aki itt él! Én viszont megoldást is kínálok ezekre. A jövő héttől huszonegy győri választókerületben egy-egy képviselőm – aki nem kopogtat be senkihez – meghallgatja az embereket, és lejegyzeteli az őket leginkább foglalkoztató öt legfontosabb problémát.

Nyilván nem ugyanaz lesz a problémája annak, aki Bácsán vagy mondjuk Adyvárosban él, én pedig mindenki számára választ is szeretnék adni. Ha nyerek, ez lesz a programom, ha nem, akkor is átadom lefűzve a sajtó vagy – ha elfogadják – a politikai vetélytársaim asztalára. Szakértőket kérek fel, s tőlem ezt számon kérhetik szeptember végén. De továbbmegyek, azt is kijelentem: ha polgármesterként a ciklus végére a programom nyolcvan százalékát nem tudom megoldani, akkor soha többé nem indulok ezért a posztért. Nem fogok kibúvókat keresni, hogy én szerettem volna, de nem hagyták... Vállalom a felelősséget.

– Ezek szerint jövő héttől már kampányol.

– Ezek szerint igen.

– Ha nyer, ki fogja a fürdőt vezetni?

– Külsős megbízott ügyvezető igazgatóban gondolkodom, aki már vezetett nagyvállalatot – száz emberről kell gondoskodni, őket s a családjukat nem hagyhatom később sem magukra. Azt is elárulhatom, nem fürdős szakemberrel számoltam.

– Ha már idáig jutott a kalkulálásban, akkor nagyon biztos a sikerben.

– Igen, biztos vagyok. Száz százalékig.

Korábban >>

Kovacsics is polgármesterjelölt (2006-06-16) >>
A Fidesz Borkait indítja Győrben (2006-06-12) >>
Célegyenesben Borkai a Fidesznél (2006-05-29) >>
Az MSZP Kunt indítja (2006-06-13) >>
Kadler Gusztáv az MSZP jelöltje (2006-05-26) >>
Kadler Gusztáv számít riválisaira (2006-05-30) >>
Kadler visszalépett (2006-06-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanannyi szabálytalan autós

Mennyit ért a parkolási szigorítás Győrben? – nem csupán a kerékbilincselés és az autóelszállítás bevezetésének lassan egyéves évfordulója miatt néztünk utána újra a helyzetnek, hanem mert kezdődik a turisztikai szezon, s a legnagyobb kulturális eseménysorozat, a Győri Nyár is. Nem lepett meg az eredmény, hiszen aki a belvárosban rendszeresen megfordul, az eddig is láthatta: hónapról hónapra enyhült a szigor, s ezzel párhuzamosan gyarapodott a tilosban parkoló autók száma. Tovább olvasom