Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kovács Lászlót Orbánról, Mesterházyról, Gyurcsányról és Bokrosról faggatták Olvasóink

Az MSZP politikusa szerint a baloldali egység létrehozása elkerülhetetlenül áldozatokkal jár, vagyis több korábban megnevezett képviselőjelöltnek vissza kell lépnie.

16.45

Az online interjú véget ért Kovács Lászlóval.

Kérdezz-felelek az MSZP politikusával

- Tisztelt Kovács úr, mint korábbi energiaügyi EU-biztos, hogy látja, Orbán és Putyin megállapodását atom-ügyben? Milyen következményei lehetnek a hatalmas összegű hitelnek?

- Szeretnék visszautalni Orbán Viktor egyik 2008-as nyilatkozátára, amit az ellenzéki Fidesz vezetőjeként a magyar kormány Oroszországgal folytatott energetikapolitikai tárgyalásaira tett. Ő akkor ezt puccskísérletnak nevezte. Most pontosan azt teszi, amit korábban bírált.

Úgy gondolom, hogy a magyar energaifüggőség szempontjából még sokáig fontos marad Paks szerepe. Vagyis önmagában a paksi atomerőmű bővítését nem lehet kifogásolni. Azt ugyanakkor nem tartom helyesnek, hogy az Orbán-kormány Oroszországot tekinti egyedüli partnernek, s mindezt ráadásul titokban teszi.

Ilyen fontos kérdésben a Parlament és a civil társadalom megkérdezését nem lett volna szabad elmulasztani.  

- Leginkább az érdekelne, megtérülhet-e valaha egy ekkora összegű beruházás?

- Meggyőződésem szerint igen, de természetesen hosszú idő alatt. Abból kell kiindulni, hogy Magyarország energia-függése az atomenergai nélkül nem csökkenthető.

- Kovács úr, a kedden összeállt ellenzéki összefogásnak milyen esélye van a választásokon? Ön is azt gondolja, ez az egyetlen járható út?

- A Fidesz által kierőszakolt egyfordulós választási rendszer elkerülhetetlenné tette a minél szélesebb összefogást. Az, hogy minden választókerületben a demokratikus pártok egy közös jelöltet fognak indítani, megakadályozza a több jelölt állítása esetén nyilvánvaló szavazat-megoszlást, s így a szavazatok elvesztését.

- Mit csinál most Kovács László? Mennyire politizál aktívan?

- A következő hónapokban minden időmet, erőmet, energiámat az összefogás és ezen belül a szocialista párt választási győzelmének előmozdítására fogom fordítani. Igyekszem minél több egyéni választókerületbe ellátogatni és ott a kormányváltás mellett érvelni, a kormányváltó, demokratikus pártok közös jelöltjének sikerét előmozdítani. Egyébként a Parlement Külügyi Bizottságának alelnökeként viszonylag gyakran tárgyalok más országok politikusaival mind itthon, mind külföldön, s tagja vagyok a Európai Szocialisták Pártja elnökségének is. Rendszeresen hívnak előadónak különböző nemzetközi konferenciákra, és különböző egyetemekre, főiskolákra.   

- A kampányban és a következő parlamenti ciklusban milyen szerepe lesz Önnek?

- A kampánnyal kapcsolatos terveimet az előző kérdésre adott válaszban már elmondtam. A következő Parlamentben nem lesz szerepem, mert egyéni választókerületben nem kívántam indulni, az országos és most már közös listára viszont nem kerültem fel. 

- Milyen azonnali reformokra lenne szükség az áprilisi kormányalakítás után?

- A legsürgősebb lépés az adórendszer igazságossá tétele, a jelenlegi, a magas jövedelműeknek kedvező egykulcsos adórendszer helyett a többkulcsos adórendszer visszaállítása, azt jelentené, hogy a magasjövedelműek több, míg a kevesebbet keresők kevesebbet fizetnének.

Gyors intézkedésekre van szükség, a foglalkoztatás bővítése, a szociálpolitika, az egészségügy és az oktatás nagyobb támogatása érdekében is. 

- Lát esélyt arra, hogy az emberektől ellopott magánynyugdíjakat visszakapjuk? Miért nem dönt ez ügyben még mindig az Alkotmánybíróság?

- Az Alkotmánybíróság döntéseire nyilván hatással van az a körülmény, hogy tagjainak többségét már a Fidesz-KDNP többségű Parlament jelölte. Azt nem lehet állítani, hogy ez valamennyi döntésükben érzékelhető, sőt, néha meglepően pozitív döntéseket is hoznak. A kormányváltás után a demokratikus erők összefogásával létrejövő kormánynak a sürgős kérdések között kell rendeznie a magánnyugdíjpénztárak ügyét. Ezt kívánja a majdani nyugdíjbavonulók biztonsága.  

- Kovács úr, a DK elsőként jelentette be az öt megyei országgyűlési képviselőjelöltjét. Most, hogy a három baloldali párt egyezséget kötött, mi lesz az eddig megnevezett megyei jelöltekkel? Véleményem szerint egyes DK-jelölteknek (Molnár Csaba, Neupor Zsolt) több esélyük lenne a győzelemre, mint például a PM-Együtt 2014 győri jelöltjének.

- A megállapodás valamennyi résztvevő pártot arra kötelezi, hogy ezt figyelembe véve vonja vissza a korábban már megtett jelöléseit. Mivel valamennyi jelölt közös jelöltként veszi fel a küzdelmet, legalábbis elméletileg az Együtt-PM jelöltjei is ugyanazokra a szavazókra számíthatnak, mint a DK jelöltjei. Személy szerint jól ismerem és nagyra becsülöm Molnár Csabát, de a megállapodás létrehozása elkerülhetetlenül áldozatokkal jár. Éppen kedden találkoztam az MSZP egyik korábban bejelentett és kampányát már meg is kezdett képviselőjelöltjével, akit ráadásul én mutattam be a helyi rendezvényen. Most személyesen próbáltam enyhíteni az érthető csalódottságát.

- Bokros Lajosnak ismét komoly programja van. Az MSZP állíthat miniszterelnök jelöltet. Nagyon földtől elrugaszkodott elképzelés, hogy Bokrost jelöljék? Szerintem érdemes elgondolkodni rajta, még be is jöhetne, ahogy Medgyessy Péter csatába küldése is bejött egykor.

- A kérdés lényegében eldőlt, hiszen az MSZP illetékes testületei, az országos választmány és a kongresszus, már korábban állást foglalt Mesterházy Attila mellett. Biztos vagyok abban, hogy ezt fogja a következő hetekben megerősíteni. Ami Bokros Lajost illeti, jól ismerem őt, hiszen együtt voltunk tagjai a Horn-kormánynak. Akkor támogattam a fájdalmas, de elkerülhetetlen reformjavaslatait. Szakmai felkészültségéről azóta sem változott a véleményem. Persze, az is tény, hogy a közvélemény jelentős része annak idején elutasította a Bokros-csomagot. Ebben döntő szerepet játszott a jobboldal kampánya, a Bokros Lajos ellen folytatott "karaktergyilkoság".

A Fidesz kommunikációjának gátlástalanságát bizonyítja, hogy az 1998-as tavaszi választások előtt a Bokros-csomagot úgy minősítették, mint ami a második világháború pusztításainál is nagyobb károkat okozott. Alig két hónappal a választások után, amikor már érezhetővé váltak a Bokros-csomag kedvező hatásai, viszont már azt hangoztatták, hogy az immár általuk kormányzott Magyarország a világ egyik legstabilabban és leggyorsabban fejlődő gazdasága. Nyilván ők sem gondolhatták komolyan, hogy a második világháborúhoz hasonlított pusztítást kéthónapos kormányzássukkal sikerült felszámolniuk.

2010 óta is ugyanezt a gátlástalan kommunikációt tapasztaljuk. Orbán Viktor alig pár hetes kormányzás után Angela Merkelnek már azzal dicsekedett, hogy "Magyarország világrekorder az államháztartási hiány csökkentésében", kisajátítva ezzel a Gyurcsány és Bajnai kormányok teljesítményét.

Ugyanígy saját érdeműkként állítják be a Mercedes és az Audi legutóbbi beruházásait, amelyekről még az előző szocialista kormányok állapodtak meg.  

- Gyurcsány Ferenc 2009-es távozásának egyik fő oka a személyével összefüggő ellenállás volt. Mi változott azóta az MSZP és Gyurcsány között, hogy most ismét együtt szállnak szembe Orbánnal?

- A Gyurcsány-kormány hivatalba lépése után pár héttel Brüsszelbe távoztam, s egészen a 2010-es választásokig az Európai Bizottság tagjaként dolgoztam. Természetesen nagy figyelemmel kísértem a magyarországi helyzet alakulását, s rendszeresen jeleztem Gyurcsány Ferencnek, ha kormányának valamelyik intézkedése kedvezőtlen fogadtatást kapott Brüsszelben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként kétségkívül követett el hibákat is, leginkább abban, hogy nem volt kitartó korábban bejelentett intézkedéseinek végrehajtásában. Az azonban nem felel meg a valóságnak, hogy a párt úgymond kihátrált mögüle, én inkább azt éreztem és tartottam hibának, hogy ellenvélemény nélkül támogatták az elképzeléseit, majd ugyanúgy azok feladásait is. Meg sem próbálták befolyásolni, hanem "vakon" követték a fordulatókat.

A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány értékelésénél természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a 2008 őszétől, Magyarországot is elérő pénzügyi és gazdasági válság hatásait.

A válság az USA, Németország és Magyarországnál sokkal erősebb gazdasággal is rendelkező más országokban is súlyos következményekkel jártak.

Ezért durva csúsztatás, hogy a Fidesz az unorthodoxnak nevezett gazdaságpolitikájának kedvezőtlen hatásait, így a növekedés nagyon alacsony szintjét, vagy a beruházások visszaesését és munkahelyteremtés kudarcát, a 2008-as és 2009-es adatokkal próbálják mentegetni. A magyar gazdaság akkori visszaesése ugyanis hasonló volt a nyugati vagy a szomszédos országok kedvezőtlen folyamataihoz.

Most viszont a nemzetközi környezetben a válságból való kilábalás a jellemző, és ennek megfelelően szinte mindenütt megindult a növekedés, csak Magyarország gazdasága stagnál. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pár napja elégedetten állította, hogy a magyar gazdaságban megtörtént a növekedési fordulat. Azt persze nem tette hozzá, csak a 2012-es év nagy visszaeséséhez képest jelent kedvező változást, de még mindig elmarad a Bajnai-kormány teljesítményéhez.

Előzetes

Az Európai Unió egykori biztosa, szocialista politikus január 15-én 15 órától válaszol a kisalfold.hu Olvasóinak. Kérdésekre fel!

Olvasóink a Kovács Lászlónak címzett felvetéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé Facebook-oldalunkon.

Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Kovács László.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellökte az eladókat a rabló a győri édességboltban

Két férfit gyanúsítanak rablással, egyiküket a helyszín közelében elfogták a rendőrök, másikukat is… Tovább olvasom