Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kovács László: Gyurcsány ügye izzadságszagú

Kovács László volt európai biztos, az MSZP országgyűlési képviselője a szocialisták sátrában adott interjút lapunknak kedden a majálison Győrött.
– A jó virsli vagy a kötelező pártbéli házi feladat miatt majálisozik?
– Számomra május elseje nemcsak a munkásság ünnepe, hanem uniós csatlakozásunké is. Személyes ügy. Győrbe azért jövök szívesen, mert van egy nagyszerű emlékem 1994-ből, amikor először nyertünk választást, s én akkor a Győr-Moson-Sopron megyei listát vezettem.

Kovács László
Kovács László

– Ha már a múltat idézi: akkor biztosan nem fértek volna el a pártszimpatizánsok egy akkora sátorban, mint amekkora a mostani. S nem mondhatnám, hogy sorjázó tömeg lenne itt – ez a melegnek vagy az MSZP-nek szól?
– Mondhatnám, hogy a nagy melegnek, de nem akarom elviccelni: az MSZP most nem olyan népszerű, mint volt 1994-ben vagy 2002-ben. Két választást megnyertünk, a 2010-es vereség pedig nagy tanulság volt, hogy nagyon el is lehet bukni. Nem tudom, mit hoz 2014, csak azt, hogy mostanra megalapoztuk annak lehetőségét, hogy innen felfelé induljunk el.

– Ön öt évig közvetlen munkatársa volt José Manuel Barrosónak, így jól ismeri: mit gondolt, mi történt az Európai Bizottság elnöke és a magyar miniszterelnök között, aminek eredményeképp elkezdhetjük a tárgyalásokat az IMF-fel?
– Az egyik tárgyaló fél környezetéből vannak információim, eszerint Orbán Viktor ígéreteket tett és kötelezettségeket vállalt arra, hogy a magyar kormány, illetve a parlament végrehajtja azokat a változásokat, amelyek szükségesek a jegybank, az igazságszolgáltatás és az adatvédelem függetlenségéhez. Barroso arcára azért kíváncsi lettem volna, amikor megkapta annak az interjúnak a szövegét, amit másnap adott Orbán Viktor a Magyar Rádiónak. Ilyenek miatt nem biztos, hogy a tárgyalásokat le is tudjuk zárni.

– De ha mégis sikerül, akkor ön szerint mikor állapodunk meg a hitelről?
– Nem hetek, hanem hónapok kérdése lehet. Én őszre saccolok.

– Végül mit szól Gyurcsány Ferenc szakdolgozatügyéhez, a plágiumgyanú-hírhez?
– Elég izzadságszagúnak tartom. Persze a magyar politikai kultúrába ennél különb dolgok is beleférnek sajnos. Azt azért szögezzük le, hogy egy diploma és a doktori disszertáció súlyánál fogva más minőség. De ha valóban fogta a sógora diplomamunkáját s beadta a saját nevén, akkor az csúnya dolog.

– Értem, hogy a maga részéről nem akar nagy ügyet csinálni ebből, de azért ugye most jobban fájna a feje, ha Gyurcsány Ferenc még az MSZP tagja lenne?
– Hát persze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Górcső alatt a játszóterek

Kényszerrel kívánja elérni a kormány, hogy minden játszótér biztonságos legyen az országban. Ugyan… Tovább olvasom