Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kovács Barnabás: `az a legolcsóbb megoldás, ha a lakosság szelektálja a hulladékot´

Az új hulladékgyűjtési rendszerről ismertette álláspontját Kovács Barnabás, s lakossági panaszokra, észrevételekre is válaszolt. Videókkal.
"Számomra nagy tanulság az új hulladékgyűjtési rendszer bevezetése kapcsán, hogy nincs elégséges információ. Noha éveken keresztül tájékoztattuk a lakosságot, úgy tűnik, még mindig akad tennivalónk.

Ezért is mondom többek közt, hogy a 2010-es esztendőnek tanulóévnek kell lennie, s kétségkívül akadnak hibák, problémák, melyeket meg kell oldanunk" – kezdte tájékoztatóját Kovács Barnabás, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Projekt Megvalósítási Egység vezetője.


Kovács Barnabás. Fotó: Krizsán Csaba.
Kovács Barnabás. Fotó: Krizsán Csaba.


Győrben április 5-én indul az új hulladékgyűjtési rendszer

2010. március 1-jén Győr kivételével az összes településen megkezdődött a kétkannás hulladékgyűjtési mód alkalmazása. Az új rendszerben külön kerülnek gyűjtésre a biológiai úton lebomló és az egyéb hulladékok.

Győr közigazgatási területén 2010. április 5-én indul az új hulladékgyűjtési rendszer, ezzel az összes településen teljes körűen adott lesz a korszerű hulladékgazdálkodási rendszer minden elemének használata. Az új gyűjtési módról minden háztartásba eljuttatták azokat a tájékoztatókat, amelyek ismertetik a rendszer elemeinek megfelelő használatát.

A szakemberek számításai szerint, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és a kétkannás hulladékgyűjtés megfelelő arányú használata mellett teljesíthető az az elvárás, mely szerint jelentősen csökkenteni kell a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét.

A Győr-sashegyi hulladékkezelő központban minden technológiai feltétel adott a szelektíven gyűjtött hulladék szakszerű kezelésére. 


Mi a vidéki emelések oka? A helyi önkormányzatok nem tudták állni a szükséges önrészt 

"A vidéki településeken azért kellett viszonylag magas áremelést végrehajtanunk, mert a helyi önkormányzatok többsége nem tudta hozzátenni az uniós projekthez szükséges önrészt.

Így hitelt kellett felvennünk, s ezért emelkedett 2009 szeptemberében meg a szemétszállítás díja" – közölte Kovács Barnabás.

Igaz, az is elhangzott a tájékoztatón, hogy az új hulladékgyűjtés két próbatelepülésén, Öttevényen és Téten már az új rendszer szerint, vagyis ürítések szerint fizetnek a lakók.


Barroso elnök urat komolyan nyomasztaná a Marcalváros II-ön élő emberek egészsége?

Az új rendszert azzal vezette fel Kovács Barnabás, hogy "a Pápai úti telepen végzett hulladékgazdálkodás nyilvánvalóan nem folytatódhatott tovább".

"Azért nem lehet ezt gyakorlatot folytatni, mert idejét múlt, súlyosan károsítja a környezetet, s akár még betegségeket is okozhatott volna.

Mindezt azért is hangsúlyozom, mert nem csupán arról van szó, hogy az Európai Unió elvárásainak szeretnénk megfelelni a jövőben, mint ahogy sem gondolom, hogy Barroso elnök urat komolyan nyomasztaná a Marcalváros II-ön élő emberek egészsége.

Az ott lakókat azonban feltehetően érdekli a saját egészségük, mint ahogy nekünk is tennünk kell ezért" – mondta Kovács Barnabás.

"A környezetkímélő, 21. századi rendszer alternatívája csak egy hulladékégető felépítése lett volna"

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Projekt Megvalósítási Egység vezetője azzal folytatta, miszerint "természetesen lehet bírálni az új rendszert, de azt is számításba kell venni, hogy a környezetkímélő, 21. századi rendszer alternatívája csak egy hulladékégető felépítése lett volna.

Olyan, amelyet Heiligenkreuzba is terveznek az osztrák-magyar határ közelében. Az elképzelést óriási felzúdulás övezi".

A 112 településen bevezetett két gyűjtőedényes rendszerről úgy nyilatkozott Kovács Barnabás, miszerint "a megvizsgált összes alternatíva között az a legolcsóbb, ha a lakosság szelektálja a hulladékot.

Ez a rendszer azonban csak akkor működhet, ha az emberek sokkal tudatosabban válogatják a szemetüket. Mi a magunk részéről elvégeztük 160 ezer háztartásnál az edények cseréjét, összesen 339 szelektív, hulladékgyűjtő szigetet és 42 hulladékudvart hoztunk létre".

Megy a munka a sashegyi hulladékkezelőben. Kép: Krizsán Csaba.
Megy a munka a sashegyi hulladékkezelőben. Kép: Krizsán Csaba.


Osztrák papírgyár újrahasznosításra megvásárolja a Sashegyen összesajtolt papírt

A sajtó munkatársai tehettek egy kört, s szétnézhettek a sashegyi hulladékközpontban csütörtökön.

Itt kérdésünkre megtudtuk, hogy a különböző papírokat (karton, újságpapír, tetrapack dobozok) külön-külön összesajtolják, majd egy osztrák papírgyár újrahasznosításra megvásárolja a hatalmas bálákat. "Ha pedig munkatársaink bizonyíthatóan hibáznak a kukák ürítésekor, akkor a fizetésükből bizonyos összeget levonnunk"

"A mai Kisalföld napilapban 150 fő megkérdezésével végzett kutatást sikeresnek tartom, hisz ha az emberek 1/3-a elégedett az új rendszerrel, az ilyen rövid idő után jó eredménynek mondható.

Hozzáteszem azt is, hogy az ügyfélszolgálatunkra érkező lakossági panaszokat egyenként vizsgáljuk ki, s a vezetői értekezleteken is gyakran foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel.

Ha pedig munkatársaink bizonyíthatóan hibáznak a kukák ürítésekor, akkor a fizetésükből bizonyos összeget levonunk, erre a napokban is volt példa" – folytatta Kovács Barnabás, s azt is elárulta, hogy GPS-koordináták alapján követni tudják az összes szemétszállító-kocsi helyzetét a központban.

Van nagyobb: aki többet hajlandó fizetni, kap 240 literes kukát

"Nyilvánvalóan több megoldást várnak tőlünk az ügyfeleink: ezek között is legfontosabb talán az egyéni problémák kezelése.

Például ha egy család számára nem elég a szürke fedeles kukák mérete – bár elemzések szerint egy négy tagú család számára elegendőnek kell lennie a 110 literes űrmértéknek –, akkor tudunk szállítani 240 litereset.

Igaz, ez a lehetőség több pénzbe kerül, de ha valaki nem szán időt arra, hogy a petpalackokat kiválogassa, s elvigye a hulladékgyűjtő szigetekre, akkor mélyebben a zsebébe is kell nyúlnia" – fejtegette Kovács Barnabás.


Kép: Krizsán Csaba.
Kép: Krizsán Csaba.


Nem cél a házi komposztálás megszűntetése

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Projekt Megvalósítási Egység vezetője azt is megjegyezte, hogy "a barna fedelű, komposztálható kukák elhelyezésével nem az a cél, hogy a házi komposztálás megszűnjön.

Sőt, amennyiben szakembereink megbizonyosodnak arról, hogy adott háznál tisztességgel elvégzik a komposztálását, s ezt a szomszédok is aláírásukkal elfogadják, ebben az esetben a barna fedelű kukák vissza is juttathatóak a szolgáltatóhoz.

Jövőre pedig már valóban azt a szemétszállítási díjat kell kifizetniük az embereknek, ahányszor kitették ürítésre a kukáikat" – zárta szavait Kovács Barnabás.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. alkutya111 2010. március 29. 13:13
  „Részlet Kovács Atya virágvasárnapi áldásából:

  Uram!
  Bocsásd meg bűneinket!
  Mi is megbocsátunk neked!
  Valamit elszabtunk!
  Lásd e két szórólapunk!
  Ezt keresi a népem!
  S ezért szitkot küld nékem!
  Szabadíts meg a gonosztól!
  Én is megszabadítom őket a gonosztól!
  Elmegyek, elmegyek,
  hosszú útra megyek.
  Oktatni, tanítani,
  mindezt megpróbálni.
  Ifjúságot nevelni,
  a jövőt építeni.
  Most megpróbálok jó lenni,
  jót, s jót alkotni.
  Ámen!”
 • 91. Agent 2010. március 29. 10:51
  „"....A mai Kisalföld napilapban 150 fő megkérdezésével végzett kutatást sikeresnek tartom, hisz ha az emberek 1/3-a elégedett az új rendszerrel, ..."

  Felvilágosítanám az illetőt, hogy a versenyszférában 80-85%-os aránytól kezdődik a vevői elégedettség, 59% alatt azonnal lecserélik a szolgáltatót/szállítót - az 1/3 az bizony 33,3%, nevezzük egyszerűen nullának.”
 • 90. alkutya111 2010. március 29. 10:05
  „"....A mai Kisalföld napilapban 150 fő megkérdezésével végzett kutatást sikeresnek tartom, hisz ha az emberek 1/3-a elégedett az új rendszerrel, ..."
  Ez egy a mostani bukott kormány kommunikációjához hasonlító közvélemény kutatás.
  Amit a következőképp bonyolítanak le:
  Mit akarsz tudni?
  Mi az elvárásom?
  Mindezek ellenére az 1/3 arány így is magáért beszél!
  Közvetlenül a bevezetés előtt ezzel az aránnyal nem dicsekednék a KOMSZOL nevében!
  Erről írtam az előzőekben.
  No Kommunikáció KOMSZOL módra! Ez jellemzi a jelent, a hulladékszállítás terén.
  Lassan mondom, írom le, hogy a K.B. is megértse!
  EGY JÓ, TÖBBRE HÍVATOTT ÉS SZÜKSÉGSZERŰ RENDSZER BEVEZETÉSÉRE AMATŐR MÓDON TÖRTÉNT KOMMUNIKÁCIÓ ÉS NEM LÉTEZŐ LAKOSSÁGI KAPCSOLAT OKOZZA AZT, AMIT OKOZOTT! EZEN NEM KELL CSODÁLKOZNIA K.B.-nek sem!”
 • 89. alkutya111 2010. március 29. 08:00
  „"...A rendszert működtető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) nem akarta a nagyhét időszakában megváltoztatni a rendszert,...."
  Nem is tudta volna, hisz fel sem készültek rá.
  Úgy a kommunikációban, mint a kivitelezésben még sok a tennivaló. Amire közel egy évük volt, azt nem lehet így amatőr módon egy hónap alatt elintézni. Illetve lehet, de ennek ez a következménye, ami lett. A rendszert használók közel 60%-a információhiányban van. Nem kaptak megfelelő információt, ha kértek akkor lekezelő stílusú válaszokat kaptak. Erre utaltak a március eleje óta történő bejegyzések is.
  Sok kérdés nyitott még a lakosság előtt. Ugyanis a rendszer használóinak több mint fele nincs megfelelő információval ellátva.
  Az, hogy a Kisalföld újság oldalain és a honlapon valamint szóróanyagokon - melyek kb. 20%-a jut el a célszemélyekhez - próbálkoznak a kommunikációval, nem teljes körű. A Veszprém megyei és Komárom megyei települések - ebből közel 40 van a rendszerben nem jutnak információhoz. Nekik nem jár Kisalföld! A szórólapok pedig nem mindenhova jutottak el.
  Talán sziszifuszi módon végig lehetett volna járni minden települést a szolgáltatónak egy lakossági fórum erejéig. Még nem késő! De ehhez be kell vállalniuk Önmagukat, ami nehéz diónak látszik. Voltak fórumok elenyésző számban - a települések 10%-át meghaladó számban - de ez kevés. Ugyanis K.B. olyan vezetőtársakkal dolgozik, kiknek nincs saját bevállalóképességük. Ők visszamutogatnak az ügyvezető felé, mikor konkrét kérdésekre konkrét válaszokat kellett volna kapniuk a hallgatóknak.
  Ezek mindazért fontosak, mert egy nagyon jó rendszer bevezetését rontja el egyesek dilettáns hozzáállása.
  A nagy zavart ezek okozzák Tisztelt K.B. ! Nem kell ezen csodálkoznia Önnek. Önnek a nagy szakmai tudása mellett rengeteg olyan vezetőtársa van akik a túlélésre játszanak, az Ön "farvízén evezve". Ez pedig sok mindent elmond!
  Talán meg kellene várni a választások végét, s talán akkor letisztulva, esetleg új, hozzáértőbb és hitelesebb emberekkel fél év alatt rendbe lehet(ne) tenni mindazt, amit a KOMSZOL jelenlegi vezetőállománya elrontott.”
 • 88. labbancs 2010. március 28. 10:30
  „1. "Az új gyűjtési módról minden háztartásba eljuttatták azokat a tájékoztatókat, amelyek ismertetik a rendszer elemeinek megfelelő használatát." - Semmiféle tájékoztatást nem kaptunk.

  2."Hozzáteszem azt is, hogy az ügyfélszolgálatunkra érkező lakossági panaszokat egyenként vizsgáljuk ki"
  Február 21. napján írt e-mailre semmiféle válasz nem érkezett.

  3. 2010. április 5-től indul Győr területén a kétkannás gyűjtés. Múlt héten a hulladékgyűjtő udvaron a nyesedéket nem vették át. Kérdésemre, hogy április 5-ig hová tegyem, az volt a válasz, hogy tegyem ki a ház elé, elviszik és kiszámlázzák a díjat.

  Köszi, Komszol! Remekül csinálják!”
 • 87. erike33 2010. március 27. 18:40
  „jó volna ha a társasházaknál vissza állitanák azt a számlázási rendszert amikor azt veszik figyelembe.hogy hányan laknak a lakásban,mert például mi csak hárman vagyunkegynagyobb kakásban.mint egy kisebb lakásban például öten és mégis én fizetek több szemétdijat.”
 • 86. kenyeres 2010. március 27. 16:17
  „A bérezést is meg kell nézni hogyan történik a Kommunálisnál, mi van leírva hivatalosan, feketén mit iratnak alá a dolgozóval, mert még a munkakörükhöz szükséges eszközök árát is levonják tőlük.Akinek ez nemtetszik mehet....jöhet a következő!!!!Önkormányzati cégeknél van ám ilyen, mert ott mindent lehet!!!!!!MEGVÉDIK ŐKET...FIZETÉSEKET VISSZATARTJÁK.....PL LÁSD VOKATIONAL IHH nyelviskola.... Szociális Int. Népjólét.....”
 • 85. csompi1 2010. március 27. 15:13
  „Accra 2010.03.27. 14:30
  Ma jött Közélet, abban van táblázat.”
 • 84. csompi1 2010. március 27. 15:08
  „70. AHA 2010.03.26. 20:37

  "A válasz csont egyszerű.Azért kell nekünk is így csinálni,mert egész Európa így csinálja"
  Kedves AHA!
  Te elolvasod, amit más ír, vagy csak a saját véleményed érdekel. Újból leírom, NEM így csinálja egész EU! Sőt , kapaszkodj meg : sok EU. tagállam sehogy sem csinálja. Ausztria-Svájc- Németo. nem egyenlő az EU-val. Másfajta beállítottságú nemzetek is vannak benne. Pont ettől szép a világunk: a különbözőségtől.
  Ha meg úgyis konzultálsz majd a tesóddal, kérdezd meg, hol van a legközelebbi szelektív sziget náluk, és lomtalanításkor a mercijébe befér-e a kredenc, amikor viszi a hulladékudvarba. Ja, meg még azt is kérdez meg tesótól, hogy a családi jövedelmük hány %-a a szemétdíj.”
 • 83. Accra 2010. március 27. 14:30
  „Van, aki kapott tájékoztatást, hogy milyen napon viszik a szemetet, illetve, melyik héten melyiket? Mert gőzöm sincs, mikor kell kitenni, infót nem találok a honlapon sem. Régen volt ilyen menűpont, most nincs.”
 • 82. öcsi561 2010. március 27. 07:26
  „Ez se rossz:
  "Ha pedig munkatársaink bizonyíthatóan hibáznak a kukák ürítésekor, akkor a fizetésükből bizonyos összeget levonnunk"
  Milyen jogcímen? Ki vizsgálja meg a híbázás tényét? Mit híbázhatnak, melléöntik?”
 • 81. öcsi561 2010. március 27. 07:11
  „A cikk utolsó mondata "tetszik":
  "Jövőre pedig már valóban azt a szemétszállítási díjat kell kifizetniük az embereknek, ahányszor kitették ürítésre a kukáikat" - zárta szavait Kovács Barnabás."
  Idáig nem így történt?”
 • 80. AHA 2010. március 27. 03:40
  „Nekem épp úgy eladják mint nektek.
  Csak nem pofázok fölöslegesen.”
 • 79. AHA 2010. március 27. 03:39
  „moderálva”
 • 78. nemzöld 2010. március 26. 21:18
  „Angel:
  A használtcucc hamarabb lepukkan...
  Egyébként AHA tuttira nem adja el nekem a bizniszt.
  ( A muszáj, pedig "j")”
 • 77. nemzöld 2010. március 26. 21:00
  „Te hogyan csinálnád, Angel?”
 • 76. Angel40 2010. március 26. 20:59
  „69. nemzöld 2010.03.26. 20:37

  Egy vállalkozást nem muszály új eszközökkel indítani, szóljál AHA-nak és lesz protekciód a kommunálisnál, biztosan tud neked nagyon kedvező áron szerezni kukásautót, mely keveset használt és éppen most történt meg a teljes felújítása, tudod úgy, mint a gyurcsány haverok ahogyan indultak...
  Vagy figyeld új pályázati kiírásokat és nyújtsd be, hivatkozzál arra, hogy egy monopol helyzetben lévő cég uralja a szemétbizniszt, biztosan megkapod a 100%-os soha vissza nem térítendő támogatást:D”
 • 75. sorok_közt 2010. március 26. 20:56
  „stb...”
 • 74. sorok_közt 2010. március 26. 20:55
  „szeretném, ha helyettem a házvezető válogatná szét a hulladékot, mint a svájciaknak...”
 • 73. sorok_közt 2010. március 26. 20:54
  „szeretném, ha akkora tárolóhelyem lenne, mint a svájciaknak...”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matias BorBon – Borklub nőknek!

A kezdeményezés célja, hogy a bor iránt érdeklődő hölgyek, a szakma képviselőinek kalauzolásával… Tovább olvasom