Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kottára ugyanaz a baleset

Győr - Kevés drámaibb pillanatot tud elképzelni magának az ember, mint azt, amikor kinyitja az újságot, s abban hajszálra ugyanazt a balesetet látja viszont, mint amit ő is átélt. Horváth Lászlóval és feleségével ez történt, amikor hétfőn olvasták a drámai történetet a nagymamáról, aki fia karjában halt meg.

„A lányom elsírta magát, amikor meglátta a szombati halálos balesetről készült fényképet. A mi autónk ugyanígy nézett ki, s ugyanoda csapódott be, ahová a piros Toyota is…" – Horváth Lászlóné így kezdi a történetük elmesélését, s hogy miért fordult a férjével a nyilvánossághoz, az is hamar kiderül.

Az említett drámai balesetről, ami a Banai úton történt a hétvégén, hétfőn számoltunk be; epeműtét után a kórházból hozta haza a család a nagymamát, amikor Győrszentivánnál egy autó beléjük hajtott. A hatvanéves asszony a helyszínen meghalt; fiai és kis unokája szeme láttára.

Ez tehát az a szomorú történet, ami miatt a Győrben élő Horváth házaspár felemelte a telefont, s elmondták a saját balesetük részleteit is. A hasonlóság több szálon is drámai, egy dologban azonban alapvetően más – velük kegyes volt a sors.

Mindenszentekkor történt: Horváthék szintén Győr felől Bana irányába tartottak, napsütéses nap volt, olyan, mint a tegnapi is. A Trabantot vezető Horváth László, aki – s ez is a sors fintora – szintén banai születésű, mint az áldozat családja, azt mondja, nem mentek gyorsan, s azt még látták, hogy a keresztútról feléjük tartó Ford Focus nem is lassít; megállni azonban már nem tudtak. Hiába mentek ők ugyanúgy a védett útvonalon, mint Soósék, az ő autójuk is megpördült, s szinte hajszálra ugyanott, mint a Toyota, a fejfákkal övezett füves területen landoltak. 


Döbbenetes, hogy a balesetben szinte még az autók is ugyanúgy sérültek meg. A piros Toyotában hátul utazó nagymama azonban sajnos nem élte túl a balesetet.
Döbbenetes, hogy a balesetben szinte még az autók is ugyanúgy sérültek meg. A piros Toyotában hátul utazó nagymama azonban sajnos nem élte túl a balesetet.

„Nem túlzás, aznap másodszor is megszülettünk" – mondja Horváth Lászlóné, aki alig két évvel idősebb a szombaton elhunyt áldozatnál. A 62 éves asszony végigpörgetve minden apró mozzanatot, már tisztán látja, min múlt az életük. „Aznap úgy volt, hogy a nővérem is velünk utazik, s akkor ő ül hátul, éppúgy, ahogy a nagymama is… Szerencsére a koszorúk és a virágok miatt, amiket a temetőbe vittünk, ő inkább egy másik autóba ült át. Én bekötöttem magam, pedig – bevallom – van, amikor elfelejtem. Aznap azonban nem. Amikor már pörögtünk, a férjem a kezemet fogva tartott, így csak a szemüvegem repült ki az autóból, de azt éreztem, hogy engem is kihúzna a centrifugális erő. Végül néhány méterre kikerültük az oszlopot is, ami szintén halálos veszedelem lett volna. A Ford vezetője nekünk is azt mondta, hogy higgyük el neki, nem látta az autónkat. Ő is arra hivatkozott, mint a szombati baleset okozója, hogy ezt a kereszteződést nagyon jól ismeri, sokszor jár arra, mégis bekövetkezett a baj. Nem haragszunk rá, már többször érdeklődött a hogylétünk felől.

A helyszínelő rendőrök is azt mondták, csoda, hogy mi ebből az autóból élve – s csak zúzódásokkal – szálltunk ki."

Horváth László és felesége hajszálra pontosan ugyanott és ugyanúgy szenvedett balesetet mindenszentekkor, mint a szombati tragédia résztvevői.
Horváth László és felesége hajszálra pontosan ugyanott és ugyanúgy szenvedett balesetet mindenszentekkor, mint a szombati tragédia résztvevői.

Horváthék a temetőbe szánt virágokat akkor ahhoz a fejfához tették, amely egy másik áldozat emlékét őrzi. Próbálnák felejteni a balesetet, de nem tudják, mert a lányuk naponta azon az úton vezet; van, hogy az unokák is vele utaznak. Azt kérik a szakemberektől, ha lehet, tegyenek valamit, mert attól félnek, ugyanabban a kereszteződésben történik még hasonló eset.

Ez a kereszteződés a győri közútkezelőhöz tartozik, Máté-Tóth Péter szóvivő a Kisalföld megkeresésére a következőt mondta: „A csomóponttól már háromszáz méterre elsőbbségadási tábla figyelmezteti az autósokat; ezenkívül hét rázóbordát is kihelyeztünk – pontosan azért, hogy a gépkocsik lassítsanak, mire a kereszteződéshez érnek. Magyarán, nem forgalomszabályozási hiányosságokra vezethetők vissza ezek a sajnálatos balesetek, hanem figyelmetlenségre, illetve arra, hogy a sofőrök rutinból vagy az autópályáról maradt sebességgel a lábukban hajtanak. Ezzel együtt azt tudom ígérni, felvesszük a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy közösen elemezzük az itt történt baleseteket. Ha pedig arra jutunk, hogy mégis érdemes új szabályozást bevezetni ezen a szakaszon, akkor lépni fogunk."

Olvasóink írták

  • 1. Jeromos 2008. december 09. 21:13
    „Velem is ugyanitt és ugyanígy történt egy baleset 1996. szeptember 13-án pénteken. A hasonlóság kísértetiesen ugyanaz, mint a közelmúlt baleseteinél. Az én kocsim ráadásul szintén piros volt, az elsőbbséget meg nem adó jármű pedig szintén Mercedes kisteher. Szerencsére épen megúsztam, csak egy hétvégét kellett végigfeküdnöm az izomláz miatt. Az elkövető szinte naponta járta ezt az utat Szentiván felől és ugyanígy nem értette honnan bukkantam fel. Kár, hogy nem tudom mellékelni a fotót, a kocsin levő sérülések is abszolút hasonlóak.
    Azóta sokat járok arra és mély megrendüléssel látom a szaporodó fejfákat és a többi baleset nyomait. Elgondolkodom mi lehet az oka az itteni sok balesetnek. A szakembernek nyilván igaza van, a kereszteződés előjelzése megfelelő, aki akarja észreveszi az elsőbbséget szabályozó jelzéseket. Azonban mégis, valami oka van, hogy azok akik sokadszor járnak arra mégis elmulasztják a figyelmet a főúton haladókra.
    Szerintem a kereszteződésről elvonja a figyelmet az, hogy az aki Szentiván felől érkezik és az autópálya felé halad, már sokkal inkább a nagyobb probléma azaz az autópályára való felhajtásra koncentrál, mint egy sima kis kereszteződésre. Ezért az elsőbbség adásra már nem figyel hanem, mivel számára releváns elemként a pályára ráhajtás a veszélyesebb, szinte figyelmen kívül hagyja a kereszteződés tényét mindenféle jelzés ellenére, amelyek persze el sem jutnak a tudatukig.
    További balesetek elkerülése érdekében csak a fizikai átépítés lehet a megoldás, ugyanis a kereszteződés jelenlegi állapotában a hely pszichológiája változatlan marad, ezáltal további balesetek fognak bekövetkezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfolyt a víz, de folyik a tévések pénze is

Győr – Víztenger hömpölygött a Török István utcában múlt héten. Több, környékbeli panellakó… Tovább olvasom