Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kötetek a karácsonyfa alatt

Győr-Moson-Sopron - A könyvesboltokban ötszöröse, de van, ahol nyolcszorosa-kilencszerese a hétköznapi forgalom az átlagosnak a karácsony előtti hajrában. Van, ahol Szabó Magdának már minden könyve elfogyott, az egyik legdrágább slágerajándék 18.000 forintba kerül.
Az extrém példák között akad 60 ezer forintos könyv is, de a mindenütt forgalomban lévő rekorder a Leonardo da Vinci összes művét tartalmazó album, amiért 17.995 forintot kérnek. S még a festészet iránt mérsékeltebben érdeklődők karácsonyfája alatt is szépen mutathat a Munkácsy-összes, ami árban alig marad le a reneszánsz művészétől: ezt 16.700 forintért vihetjük el. Érdekes, hogy míg Wass Albert népszerűsége töretlen, Máraié viszont erősen megcsappant az elmúlt évben. Szintén lanyhul az érdeklődés Moldova György munkái iránt, de vannak helyette más sikerkönyvek, amik cukorként kelnek el az advent alatt.


A két Talmácsi

A legkeresettebbek közé tartozik ma először is a Talmácsi-életrajzi mű, az „Életem 220 felett", amit azonban hiába keresnek a Talma-rajongók, mert az Alexandra-könyvesbolt már a kiadásával szinte egy időben eladta a nagy részét a 6000 forintos könyvnek. Ezzel együtt jogi lépéseket is kilátásba helyezett egy kiadvány miatt, ami szintén Talmácsi nevét viseli, de nem azonos az általa kiadott önéletrajzi művel, viszont – részben talán a megtévesztő cím miatt – a legsikeresebbek egyike és nem kevesebb, mint 4000 forintba kerül.


Dobogón: nő, öröm, balek

Börcsök Julianna, a győri Puedlo könyvesbolt munkatársa szerint a slágerek sora így folytatódik: Csernus „A nő" című könyve, amiért 3490 forintot kérnek, Müller Péter „Örömkönyve" 3380-ért, és Hugh „dr. House" Laurie A balek című, világsikerű munkája, ami 2580 forintba kerül. Az elsők közé tehetjük még Kő András összeállítását Grosics Gyula, a 82 éves, nyolcvanhatszoros válogatott labdarúgó visszaemlékezéseiről – ezt 4800 forintért adják –, valamint Rhonda Byrne „The Secret" (A titok) című boldogságkereső, lélektani könyvét, amelynek kelendőségéhez hozzájárul a róla készült film is. S jó hírünk van a klasszikuskedvelőknek, mivel nyugodt lelkiismerettel az aktuális sikerlistára tehetünk két magyar örökbecsűt: Vámos Miklóst, akinek ezrével kapkodják az Utazások erotikában című, 3300 forintba kerülő könyvét, és Szabó Magda műveit, különös tekintettel a Für Elise-re. A novemberben elhunyt, egyik legnagyobb huszadik századi író könyvei természetesen mindig is igen népszerűek voltak – főként karácsony előtt, de hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy a halála – akárcsak Szepes Mária esetében – ne növelte volna ugrásszerűen a regényei keresettségét.


A kicsiknek is lesz mit lapozgatni, a nagyobbaknál pedig elnyűhetetlen a Harry Potter. Fotó: Krizsán csaba

Kertész fogy, Pamuk nem

Valamivel kevesebben vásárolnak ma történelmi könyvet, mint néhány éve, amikor sok tízezer fa alá jutott egy színes – bár megkérdőjelezhetően karácsonyra való – alkotás a két világháborúról, a fasizmusról vagy a kommunizmusról. A gyerekek továbbra is szeretik az első hat Harry Pottert és örömet szerezhet sok szülő a szintén fantáziavilágú Philip Pullman-regényekkel, főként az „Arany iránytűvel" kezdődő trilógiával. De visszatérve a felnőttpolchoz: míg a mi Nobel-díjasunk, Kertész Imre alkotásai ma is szép számban fogynak, a tavaly Nobelt kapott Orhan Pamuk Isztambul című művéről alig hallottak és még kevesebben vásárolják. Annál jobban szeretünk – úgy látszik – rajzolni, mert a művészeti – emberről, lóról vagy madárról készült – anatómiák soha nem maradnak gazda nélkül.

A boltok forgalma egyébként a legtöbb helyen jobb a tavalyinál, s el sem tudjuk képzelni, mi lesz a holnapi hajrában. Az már az egész advent alatt is megszokott volt, hogy egy hétköznaphoz képest ötszörös, de valahol nyolcszoros-kilencszeres a vásárlókedv.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadon szomszédolunk

Győr-Moson-Sopron - A csütörtök éjszakai határnyitással bárki szabadon utazhat Európa schengeni… Tovább olvasom