Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kötet a vagongyári munkástanácsról

Az 1956-os forradalom dokumentumait több mint egy évtizede kutatják a győri városi levéltár munkatársai. Munkájuk eredményeként 1996-ban jelent meg az első két könyv.
Az 1956-os forradalom dokumentumait több mint egy évtizede kutatják a győri városi levéltár munkatársai. Munkájuk eredményeként 1996-ban jelent meg az első két könyv, amely a forradalom előzményeivel és az utóvédharcokkal, 2002-ben pedig a harmadik kötet, amely a megtorlással foglalkozik. Sorozatuk most negyedik kötettel bővül, amely a vagongyári munkástanács tevékenységét tárja fel. A dokumentumok a Vadas-per iratanyagához csatolva maradtak fenn. A könyv megjelenésének időszerűséget ad, hogy a győri forradalmárok népbírósági perei ötven évvel ezelőtt, 1957 tavaszán kezdődtek.

A korabeli újságcikkek, jegyzőkönyvek, naplórészletek és fotók közel félezer oldalas gyűjteményét a Győri Tanulmányok 29. könyveként jelentette meg a városi levéltár. A szerző Szakolczai Attila történész, a kötet gazdagsága Bana József és Borbély János levéltárosok kutatómunkájának köszönhető. A kötetet ma délután négy órakor a Xántus János Múzeum barokk termében dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója mutatja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil helytörténeti kutató a közéletben

Szabady János tíz évvel ezelőtt vette át a Szent László-díjat. E jeles kitüntetés odaítéléséként szerepelt, hogy a civilben sajtószóvivőként tevékenykedő Szabady János kiemelkedő helytörténeti kutatói, ismeretterjesztő, kulturális szervező és sokoldalú közéleti tevékenységet is végez, könyvei, tanulmányai sorra látnak napvilágot. Tovább olvasom