Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kötelező azonosító kell a kutyáknak

Győr - Legkésőbb jövő szeptemberig azonosító bilétával kell ellátni minden győri kutyát, ezt mondja ki Győr önkormányzatának új állattartási rendelete. Változtak az állattartási övezetek is, ezután csak mezőgazdasági külterületeken lehet ebeket tenyészteni.

Az új rendelet a kutyatartást is szigorúbban szabályozza ezután. Az ebtartás ily módon történő szabályozására azért is volt szükség, hogy végre megoldódjon a kutyák beazonosítása – mondta el a Kisalföldnek dr. Szabóné dr. Pimpedli Tímea jogtanácsos.

Összeírással együtt

A környezetvédelmi csoport jogi tanácsadója azt is elmondta, hogy az előzetes elképzelések szerint a biléta kiosztásával egyidejűleg, ehhez kapcsolódóan a már időszerű ebösszeírás is megtörténne. 2001 óta nem volt ebösszeírás Győrött, holott 3 évenként kötelező lenne. A biléta egyszeri költségeit az önkormányzat állja majd, ami körülbelül 1 millió forint lesz. A rendeletet megalkotó környezetvédelmi csoportnál azért gondolták úgy, hogy ingyen osztják ki a bilétákat, mert a drága mikrocsip beültetését mint azonosító használatát nem sikerült bevezetni a városban. Így viszont esetleg többen fognak elmenni az esedékes oltásra, ahol kiosztják majd a bilétákat. A műanyag korong hiánya esetén az ebtartóval szemben szabálysértési eljárás indulhat, vagy az ebet a gyepmester is befoghatja és így a gazdához való visszakerülése szinte lehetetlen.

A kötelezően viselendő biléta egy műanyag korong, amelyen egy azonosító sorszám és a város neve, Győr lesz feltüntetve. A bilétán lévő sorszám bekerülne a polgármester által vezetett nyilvántartásba és így az eb azonosítható lenne.

Drága figyelmetlenség

Dr. Szabóné dr. Pimpedli Tímea szerint a legfontosabb előnye a beazonosíthatóság lesz a biléta hordásának, mivel nyomon lehet követni azt, hogy a közterületen megjelenő kutya nyilvántartásba van-e véve, amiből viszont rögtön kiderül, hogy mikor volt utoljára oltva. A kutyák egy nyilvántartási rendszerbe kerülnek, korral, címmel, oltási dátummal, így ha elkóborol az eb, vagy megharap valakit az utcán, lényegesen gyorsabban és egyszerűbben lehet majd beazonosítani. Ha nincs rajta a biléta és úgy sétáltatja a gazda a kutyust, az tízezer forintig terjedő helyszíni bírsággal is járhat, vagy szabálysértési feljelentéssel.

Az állattartási rendelet módosította az ebtenyészetek engedélyezését is, így ezután csak és kizárólag mezőgazdasági területen folyhat a kutyák tenyésztése. Változott az is, hogy kedvtelésből hol, mennyi kutyát, lehet tartani. Így lakásban egy, családi házban két kutya tartható, s annak három hónapnál nem idősebb egyszeri szaporulata.

Harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az az ebtartó, akinek a kutyája felügyelet nélkül ki tud jutni közterületre, vagy póráz nélkül sétáltatja kutyáját, s nem használ szájkosarat, ha a kutya támadó természetű. Ugyancsak pénzbírság jár, ha valaki nem visz magával semmit, amivel a kutyája piszkát el tudná takarítani.

Kijelölték minden városrészben a kutyafuttató területeket is, így Győrben most már összesen tizenöt helyen lehet póráz nélkül szabadon engedni a négylábúakat.

Lehet így is

A győri Nagy Péter és kedvese, Horváth Zsuzsanna már több éve kutyatartók, Kormit a kóborlástól mentették meg. A fiatal pár Nádorvárosban lakik, s a környéken sétáltatják kutyájukat. A parkokban sok az odaszáradt kutyaürülék, s talán fel sem tűnne, ha ők is otthagynák a piszkot, de Péter és Zsuzsanna épp azok közé tartozik, akik másokat is próbálnak rávenni a normális kutyatartásra.

– Kormi nem egy nagy kutya, mégis pórázon vezetjük mindig – mondja Nagy Péter. – Sokan ezt sem teszik meg, s vannak olyanok is, akik előtt húsz méterrel fut hatalmas, német juhászkutyájuk. Az is előfordult már, hogy a mi kutyánkra támadt egy ilyen szabadon engedett kutya. A piszokról pedig annyit, hogy jó lenne végre normálisan kezelni ezt a dolgot, saját egészségünk érdekében is. Nincs annál szörnyűbb, mint amikor játszótéri homokozóban látni kutyapiszkot, ahol kisgyerekek játszanak, mivel tudjuk, ők mindent a szájukba vesznek.

Pozsgai Kitti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmazkodnak a családi napközik

Az idősek klubjainak és a családi napköziknek a fenntartásában is együttműködnek tavasztól a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásához tartozó önkormányzatok. Így több támogatást kapnak a kisgyerekes családok, a nyugdíjasok segítéséhez. Tovább olvasom