Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Koszorúzási botrány: kétféle megdöbbenés

A Kereszténydemokrata Néppárt győri közgyűlési frakciója Balogh József volt polgármester viselkedésén, a koszorúzás egyik szervezője, a Nagy Imre Társaság Simon Róbert Balázs alpolgármester beszédén döbbent meg.
A Kereszténydemokrata Néppárt győri közgyűlési frakciója Balogh József volt polgármester viselkedésén, a koszorúzás egyik szervezője, a Nagy Imre Társaság Simon Róbert Balázs alpolgármester beszédén döbbent meg – derül ki két, a múlt pénteki koszorúzási ünnepség kapcsán készült közleményből.

Ahogy arról június 16-i számunkban beszámoltunk, botrányba fulladt a független Magyarország napja alkalmából a győri Golgota emlékműnél tartott pénteki koszorúzási ünnepség. Balogh József, a város volt polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő durva szavakkal illette – többek között leszarházizta – Simon Róbert Balázs fideszes alpolgármestert, amiért aktuálpolitikai utalásokkal tűzdelt beszédet mondott. Az ügyben két közlemény érkezett lapunkhoz, kétféle megdöbbenéssel.

„Otromba viselkedés"

A KDNP közgyűlési frakcióját mélyen megdöbbentette „Balogh József volt tanácselnök és polgármester otromba viselkedése". „A hivatalban lévő alpolgármesterrel szemben tanúsított magatartásával saját magát járatta le, és a város érdekében komolyan tevékenykedni kívánó párttársait hozta kellemetlen helyzetbe. Ezért a Fidesz–KDNP frakciószövetség KDNP-frakciója nevében felszólítjuk, hogy tartózkodjon zavaros megnyilvánulásaitól, mert egy országgyűlési képviselő ilyen viselkedése választóira nézve is kellemetlen. Megnyilvánulásait visszautasítjuk és felszólítjuk az önvizsgálatra!" – áll a közleményben.

„Megalázó emlékbeszéd"

A Nagy Imre Társaság Győr és Környéke Szervezete szintén nyilatkozatot tett közzé. „Egy évtizede Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nagy Imre Társaság Győr és Környéke Szervezete közös rendezésében a Golgota emlékműnél a független Magyarország napja, június 16. alkalmából minden évben sor került a mártírokra és áldozatokra emlékező koszorúzási ünnepségre. Az emlékbeszédet évente felváltva az önkormányzat vagy társaságunk helyi szervezetének képviselője tartja. Így egyeztettünk Borkai Zsolt polgármester úrral a jövőt illetően is. A koszorúzási ünnepség célja: méltó módon emlékezni Nagy Imrére és mártírtársaira, akiket 1958. június 16-ának hajnalán végeztek ki, de egyúttal természetes kötelességünk emlékezni városunk, megyénk mártírjaira, Szigethy Attilára, Tihanyi Árpádra, Földes Gáborra, Gulyás Lajosra, Török Istvánra is, akik ugyancsak az ’56-os forradalmat követő megtorlás során áldozták életüket hazánk szabadságáért és függetlenségéért.

Mindezeket figyelembe véve megdöbbentőnek és megalázónak, a koszorúzási ünnepség céljához méltatlannak tartjuk azt az »emlékbeszédet«, amelyet Simon Róbert Balázs alpolgármester tartott, amelyben egyetlen szó sem esett a kivégzett mártírokról, azok hazaszeretetéről, emberi tisztességéről, életük máig ható és a jövőnket is formáló példaadásáról. Simon úr megfeledkezett arról, hogy alpolgármesterként kapta a felkérést az emlékbeszédre mindkét rendező szervtől. Emlékbeszédével közérdeket és nem szűk pártérdeket kellett volna szolgálnia!" – olvasható a nyilatkozatban. A szervezet közli: a jövőben is példamutató és hasznos együttműködésre törekszik a győri
önkormányzattal, de a Simon Róbert Balázs által képviselt, szervezetükre nézve is sértő politikusi magatartást nem vállalhatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagyományban megmentett múlt és jövő

A község hagyományait, múltját biztosan, de úgy tűnik, hogy a jövőjét is megmentették azok a… Tovább olvasom