Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Koszi-klán: maffiaper Győrben - Elkezdődött a tárgyalás

Kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész a diósdi maffiaper másodfokú tárgyalásának nyitónapján.
A hosszabb büntetést többük - köztük a Koszi testvérpár - esetében azzal indokolta, hogy ezek a szankciók "nem alkalmasak visszatartásra", míg három vádlottnál szerepük újraértelmezését kérte.

Holicska Dóra ügyész szerint ugyanis M. R., M. J. és I. J. "pótolhatatlan szerepet" töltött be a bűnszervezetben. Előbbi kettő az olajlopásban volt érintett, utóbbi pedig orgazdaként értékesítette a csoport által megszerzett javakat.

Két vádlott esetében kérte, hogy helyezze hatályon kívül a Pest Megyei Bíróság ítéletét, és rendeljen el új eljárást a Győri Ítélőtábla.

Az emberölés vádja alól felmentett P. Gy. esetében azzal indokolta, hogy álláspontja szerint nem lehetett volna kizárni a férfira tett vallomásokat az első fokú eljárásban, amikor azt vizsgálták: ő adott-e át egy társának egy bombát, amelyet később felrobbantottak.

P. Z. esetében pedig nem látja indokát, miért nem adott hitelt az általa amúgy "következetesen szavahihetőek elfogadott" P. S. vallomásának a bíróság, amikor az állította, hogy a férfi segített egy bankrablás előkészítésében.

Az első tárgyalási napon egyetlen védői felszólalás hangzott el. Az elsőrendű vádlottat, Sz. K.-t képviselő ügyvéd - felmenést, illetve enyhébb ítéletet kérve - azt hangoztatta: védence nem lehetett a bűnszervezet irányítója.

Szerinte ezt támasztja alá a férfi személyisége mellett az is, hogy külföldre távozása után is zavartalanul működött a csoport.
A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést szabtak ki.

Az első fokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

11.25 - Van jelentkező!
Folytatódik a tárgyalás, mert egy másik ügyvéd elvállalta a negyedrendű vádlott védelmét.

11.10
- Máris váratlan fordulat! Az egyik vádlott azt mondta, hogy védőjét december óta nem éri utol, hiába hívja hetente többször is. Azt kéri ezért, hogy rendeljenek ki számára ügyvédet. A jelen lévő ügyvédek közül kellene kirendelni valakit, de senki nem vállalja.

Szünetet rendeltek el.

A sztárügyvédek között Zamecsnik Péter is itt van, aki "door step" sajtótájékoztatót tartott a szünetben. Ő azt kifogásolta, hogy már a beléptetés is megalázó volt az ügyvédek számára, hiszen őket ugyanúgy átvizsgálták, sorba állították, mint minden résztvevőt. Holott a jogállásuk nekik azért más ebben az esetben.

10.50 - Dr. Bánáti felszólalt: kifogásolja, hogy a védők egy része a hallgatóság soraiban kapott csak  helyet. Megérti persze a helyzetet, de mint mondja, ha még egy írólapot sem használhatnak az ügyvédek, nem tudnak érdemi munkát végezni.

A per az elején tart, ilyenkor egyeztetik az adatokat. A vádlottak nagy száma miatt ez jó ideig eltart még.

10.35 - Elkezdődött a per, mindenki a tárgyalóteremben van, ami így megtelt.

Csúszik a tárgyalás kezdete
 
Tíz órára írták ki a per indulását, de még ezekben a percekben kígyózik a sor a Győri Törvényszéken, a fémdetektor előtt - jelenti tudósítunk. 
A beléptetést egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda és a rendőrség munkatársai végzik.

A teremben már jelen vannak a sajtó képviselői, illetve hozzátartozók és az ügyvédek is.

A Koszi testvéreket dr. Bánáti János ismet ügyvéd (a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke) védi, ő is megérkezett már Győrbe. 


Előzmények - Kedden kezdi meg a Győri Ítélőtábla a diósdi maffiaügyként vagy a Koszi-klán pereként ismertté vált ügy fellebbviteli tárgyalását. Az eljárás helyszíne nem az ítélőtábla, hanem a Győri Törvényszék nagyterme lesz, amely jóval nagyobb befogadóképességű.

A monstre eljárás 41 vádlottal indult, közülük ötöt felmentett a Pest Megyei Bíróság, az ügy egyik szereplője pedig szökésben van. A felmentettek közül négy vádlott esetében nem érkezett ügyészi indítvány, egyikük ügyében viszont azt kérte a vádhatóság, hogy helyezzék hatályon kívül a döntést, és rendeljen el új eljárást az ítélőtábla.
A hat tárgyalási napra kitűzött másodfokú eljárás során 31 esetben védői, 12-ben pedig ügyészi fellebbezést kell elbírálnia a Győri Ítélőtáblának. Előbbiek zöme felmentést, illetve enyhébb ítéletet kér, az esetek harmadában az utóbbit azzal egybekötve, hogy hagyják el a bűnszervezetben való elkövetést a minősítésből.

A legsúlyosabb - életfogytig tartó - szabadságvesztéssel sújtott vádlott és védője is ezt kérte. E vádlott esetében az ügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta, akárcsak a társaság két másik, húsz-húsz év fegyházzal sújtott tagjánál. A főbüntetés lényeges súlyosbítását kérte a vádhatóság a csoport irányításával vádolt, első fokon egyaránt 18 és fél év fegyházra ítélt testvérpár esetében. (Mindkét férfi védője felmentést kérve nyújtott be indítványt.)

Az ügyészség összesen tíz esetben súlyosbítást, kettőben hatályon kívül helyezést és új eljárást kért a hivatalos közlés szerint "különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt Sz. Károly és társai ellen folyamatban lévő bűnügyben".

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén szabott ki fegyház-, illetve börtönbüntetést a per számos vádlottjára. A 2008. április 1-jén kezdődött tárgyalássorozat alatt ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, és mintegy 70-80 ezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett áttanulmányozni. A százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg, miközben 1996-ig nyúltak vissza a bűncselekmények felgöngyölítéséhez.

Az írásba foglalt 610 oldalas kötetnyi első fokú döntés a társaság számlájára ír a 2000-es évek elején a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapítja azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint több pénzszállító autó és bankfiók ellen elkövetett támadásig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZÉP kártya: a McDonald’s-ban tud vele fizetni, de megyei éttermekben, szállókban nem igazán

Megyénkben egyelőre 252 helyen lehet fizetni az OTP SZÉP kártyával. Önnek a régi vagy az új… Tovább olvasom