Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Kossuth-iskola: sérült az egyenlő bánásmód

A megyei bíróság korábbi döntésével megegyezően jogerősen is kimondta a Győri Ítélőtábla, hogy a győri Kossuth általános iskola falain belül – passzív módon – sérült az egyenlő bánásmódhoz való jog, mivel a cigány etnikai kisebbségbe tartozók aránya meghaladta a törvényben meghatározott mértéket.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány keresete ugyanakkor kétirányú volt, részben az etnikai hovatartozásra, részben a hátrányos helyzetűek szegregációjára vonatkozott, s ez utóbbi esetében elutasította azt az ítélőtábla.

Azt korábban sem állította senki – sem a felperes, sem a bíróság –, hogy a győri önkormányzat tudatosan tesz a jogsértő helyzetért, így passzív szegregációról kell beszélni a roma kisdiákok esetében. Az alperes hangsúlyozta, hogy a környék lakókörzeteiből a szabad iskolaválasztás útján íratták gyerekeiket a szülők a Kossuth-iskolába, de a megyei bíróság ezt a hivatkozást korábban nem tartotta alaposnak, mert az önkormányzatnak be kellett volna mutatni, hogy milyen más lehetőségei vannak a gyerekeknek. A Győri Ítélőtábla kereset e részének helyt adott és kötelezte a fenntartót a jogsértés abbahagyására. Ami viszont a halmozottan hátrányos gyerekek helyzetét illeti: ők ugyebár nem feltétlenül romák, s az ítélőtábla szerint a felperes alapítvány keresetindítási joga csak a személységi jogi sérelem miatt áll fenn, míg a hátrányos helyzet nem a személységhez és egyéniséghez tartozó, hanem gazdasági és szociális kérdés.

Elutasította azt a felperesi igényt is, hogy a jogsértő helyzet abbahagyásán túl a megszüntetésére a bíróság kötelezze az alperest, mivel alapvetése szerint akkor azt a felperesnek kellett volna megmondani, hogy pontosan milyen módon lehet ezt megvalósítani.

Győri cigányiskola: részben jogos a szegregációs kereset

Részben hagyta helyben kedden a Győri Ítélőtábla a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét a szegregációs perben, megállapította, hogy az etnikai szegregáció megvalósult a győri Kossuth-iskolában.

Ezért kötelezte az alperest  a győri önkormányzat a jogsértő helyzet abbahagyására. (Meg kell itt jegyezni, hogy az önkormányzat a 2010/2011-es tanévben már nem indított első osztályt.)
A kereset másik része, a halmozottan hátrányos helyzetűek szegregációja ellen irányult - ezt elutasította az Ítélőtábla.

Korábban:

Jogerős bírósági ítélet várható a győri Kossuth-iskola tanulóinak integrált oktatásáért, a szegregáció megszüntetése ügyében kezdeményezett perben október 4-én.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) a Győr-Moson Sopron Megyei Bíróságon egy évvel ezelőtt első fokon pert nyert a győri önkormányzat ellen.

Az első fokú tárgyalásról tudósításunkat ide kattintva olvashatják el, az ügy előzményeit pedig itt találják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbálák kaptak lángra Győrújbaráton - fotók

Hatvanszor tizenöt méteres részen égtek körbálák kedden délután Győrújbaráton, a Géza fejedelem utca… Tovább olvasom