Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kossuth-díjat kapott Bede-Fazekas Csaba

A legrangosabb állami kitüntetéssel – a Kossuth-díjjal – tüntették ki vasárnap Bede-Fazekas Csabát, a Kisalföld-életműdíjas operaénekest.

A Győri Nemzeti Színház örökös tagját meglepte az elismerés, ami sokak szerint már régóta kijárt neki.

– Az öröm mellett köszönetet érzek, szeretném, ha ezt most el is mondhatnám. Hálás vagyok a színház igazgatójának, Forgács Péternek, aki felterjesztett, és azoknak, akik a díj odaítélésében döntöttek. Természetesen ez tegnap már nem ért meglepetésként, hiszen az ember először értesül a felterjesztésről, azután nyilatkozik arról, hogy elfogadja-e a díjat – persze örömmel elfogadtam – mesél az állami elismerés hátteréről Bede-Fazekas Csaba.

Az országosan elismert énekest már többször ajánlották a díjra, ezért aligha mondhatjuk, hogy eddig soha és egyáltalán nem számított rá.

– Most érett be a dolog, és végül jóleső érzéssel mondhatom, hogy végigjártam az állami elismerések lépcsőit. Érdemes és kiváló művész vagyok, részesültem tisztikeresztben, és ezután jött a Kossuth-díj. Az asztrológia szerint a Bak jegyében születtem, lépésről lépésre jutottam el az életemnek ehhez a pontjához – mondta Bede-Fazekas Csaba.

Bede-Fazekas Csaba operaénekes átveszi a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől. Fotó: Koszticsák Szilárd
Bede-Fazekas Csaba operaénekes átveszi a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől. Fotó: Koszticsák Szilárd

Mint elárulta, a hétvégén még csak igen szűk kör értesült a díjról, ezért nem tud arról, hogy akár a kollégák között, akár otthon megünneplik-e. Az biztos, hogy fia, Máté – akinek abu-dzabi ösztöndíjáról többször is írtunk – már lediplomázott, jelenleg épp itthon van és elkísérte édesapját a Parlamentbe. A másik kísérő – mivel kettőt vihetett magával – természetesen felesége volt. Tegnap egyébként sem hívta színpadra a kötelesség, de szombaton A varázsfuvolát próbálták, s a következő hetek, hónapok programja is sűrű. Az ő szereplésével játsszák Egressy Zoltán Június című darabját, A revizort vagy A walesi lakomát.

– Nem tervezem előre, hogy mikor fejezem be a munkát – feleli kérdésünkre –, amíg kapok feladatot és fizikailag, szellemileg megfelelő színvonalon tudok teljesíteni, addig dolgozom.

Az 1933-ban született Bede-Fazekas Csaba középiskolai tanulmányait a budapesti Mezőgazdasági Szakközépiskolában végezte – derül ki a róla született szócikkből, a Wikipédiából.

Bede-Fazekas Csaba a Csárdáskirálynőben a Győri Nemzeti Színházban Détár Enikővel.
Bede-Fazekas Csaba a Csárdáskirálynőben a Győri Nemzeti Színházban Détár Enikővel.

Zenekonzervatóriumot végzett, majd Ascher Oszkárnál színészetet tanult 1963 és 1965 között. 1963-ban az Állami Déryné Színházhoz szerződött, majd ’68-tól ’74-ig a győri Kisfaludy Színház tagja volt. Egy évadot játszott a debreceni Csokonai Színházban, 1975-ben pedig a győri színház magánénekese lett. Vendégművészként fellépett a Magyar Állami Operaházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Két éve tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Éppen 30 évvel ezelőtt Várady-díjat kapott, azóta csaknem 15 elismerést vehetett át. Érdemes művész lett 1989-ben, kiváló művész 2011-ben és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2009-ben. Győr díszpolgára 2002 óta és a színház örökös tagjává választották 1998-ban. A Kossuth-díj előtt legutóbbi elismerését 2014-ben vehette át, ez a Kisalföld-életműdíj volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatjuk a Kisalföld kertkönyvét!

Dedikálással egybekötött könyvbemutatóra várjuk olvasóinkat kedden 16 órára, a győri VOKE Arany… Tovább olvasom