Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kósáné: Fontos a politikai egyensúly

Győr - „Az nem megy, hogy amikor az uniós szabadságjogok hátrányt okoznak, az új tagországok kötelesek azt elfogadni, amikor pedig előnyt jelentenének, a régiek tisztességtelen versenyről beszélnek" – nyilatkozta a Kisalföldnek Kósáné Kovács Magda szocialista európai parlamenti képviselő szombaton Győrben.
– Archívumunk szerint utoljára 2006 januárjában szerepelt a Kisalföldben, amikor bekerült abba az ideiglenes vizsgálóbizottságba, amelyet a CIA állítólagosan Európában működtetett börtöneivel kapcsolatos információk áttekintésére hoztak létre. Ennyire nem érdekes itthon az Európai Parlament?

– Kénytelen vagyok visszapasszolni a labdát. Az egyik legnagyobb bánatom az, hogy az Európai Parlamentben történtek nem jutnak el a regionális lapokhoz. Szűklátókörű az a politika, amelyik nem tartja ezt fontosnak, de borzasztó nehéz bekerülni.

– Min múlik ez? Strasbourg messze van, vagy a magyar mindennapoktól kissé távolabb álló kérdésekről tárgyalnak az EP-ben?

– Egyrészt messze vagyunk, másrészt a regionális lobbitevékenységhez, amelynek rengeteg nyomát látom Brüsszelben, nem csatlakozott még a regionális média.

Akkor most itt az alkalom. Ha a sok téma közül, amivel foglalkozik, egyet emelhetne ki, mi lenne az?

– Ami Nyugat-Dunántúlon igazán érdekes, az a kiküldetésben dolgozó szolgáltatók szabad megjelenése a régi tagországokban.

– Mit jelent ez pontosan?

– Az alapvető szabadságjogok közé tartozik az unióban a szolgáltatások szabad áramlása. Egyre gyakoribb munkavégzési forma, hogy a munkavállalók kiküldetésben dolgoznak: például egy magyarországi húsipari cég Nyugat-Európába küldi hentesét vagy egy építőipari vállalat németországi iskolaépítésre pályázik. A régi tagországok rádöbbentek arra, hogy az új tagországokból jövő munkaerő képzett, mobil és olcsóbb. Kitört a kenyérért való harc: ugyan ez már vajas kenyér, de akkor is. A luxemburgi Európai Bíróság háromszor egymás után az új tagországok javára ítélt. Most az Európai Parlament előtt pattog a labda. Magyarország messze volt még az uniós tagságtól, de tudomásul vettük, hogy az áru és a pénz szabad áramlása a belépőjegy. Keserves volt, fájt, mert ipari ágazatok omlottak össze és a piacunk jelentős része külföldi nagy cégek kezébe került. Csakhogy azt is tudtuk, hogy munkaerőnk minőségét később gazdasági növekedésre tudjuk váltani. Az azonban nem megy, hogy amikor az uniós szabadságjogok hátrányt okoznak, az új tagországok kötelesek azt elfogadni, amikor pedig előnyt jelentenek, a régiek tisztességtelen versenyről beszélnek.

Kósáné Kovács Magda EP-képviselő, a Horn-kormány egykori munkaügyi minisztere az MSZP győri nőtagozata által szervezett gulyáspartin járt Győrben.
Kósáné Kovács Magda EP-képviselő, a Horn-kormány egykori munkaügyi minisztere az MSZP győri nőtagozata által szervezett gulyáspartin járt Győrben.

– Nem kerülhető meg a jövő évi európai parlamenti választások kérdése, amelyen a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a Fidesz nagyobb sikert aratna, mint 2004-ben. Mire számít?

– Jövő márciusban nagyobb bátorsággal tippelnék képviselői mandátumarányokat. Az igazi bajom nem az, hogy az MSZP-nek esetleg néhánnyal kevesebb mandátuma lesz, hanem hogy a baloldal egész Európában választási hullámvölgyben van. Ha a jobboldal felé billenne a jelenlegi politikai egyensúly az Európai Parlamentben, megváltozhatna a munka stílusa, és lehetne erőből is dönteni. Most ugyanis tárgyalási és konszenzuskényszer van, mert egyik frakció sem tudja egyedül átvinni az akaratát. Fontos, hogy a magyar választók is lássák be: Európának és nekik az a jó, ha a politikai irányzatok egymást kontrollálva hozzák meg az európai döntéseket.

– Tervei szerint újra kap majd mandátumot?

– Nem. Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy csak egy ciklusban szeretnék európai parlamenti képviselő lenni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy aktív politikai karrieremnek ez az öt év lehetett a befejezése.

Olvasóink írták

 • 7. 7. 2008. augusztus 26. 19:40
  „joco1 ügynök? Ez tuti? Így végülis már sok minden érthető!”
 • 6. / joco1 ! 2008. augusztus 26. 19:11
  „... bizony, egy sikamlós lejtőn induntál el, s ha nem figyelsz eléggé, egyszer még akaratlanul is mocskos fasiszta neonáci módra a magyar jelzőt is leírod rá. Nem hagyhatod, hogy az aljas agymosás így hasson rád!!!”
 • 5. /joco1 ! 2008. augusztus 26. 19:05
  „Tisztelt /joco1 ügynök!

  Fogadj meg egy tanácsot, bár nem baráti: ne nevezd tévedésből se romániainak a románt, mert a végén még nem kapsz fizetést a gazdáidtól, ha ilyen súlyos mértékben eltérsz a hivatalos pártállásponttól!”
 • 4. /joco1 2008. augusztus 26. 05:58
  „7-hez, Te sem tudsz konkrétumokat irni, mi?
  1-es.Brüsszelben a "egyatáboregyazászlos" keverék csapat is jelen van/volt.Idén legnagyobb ténykedésük: a romániai pap haverjuknak probálták elintézni, hogy annak kérésére "megfelelö" funkciot(bizottsági helyet) kapjon, ez sem sikerült nekik.”
 • 3. 7. 2008. augusztus 25. 21:50
  „2-höz!

  Ön melyik országban él, kedves uram, vagy hölgyem?”
 • 2. xy- 2008. augusztus 25. 12:54
  „1-hez!
  tudnál konkrét eseményeket is megnevezni az általad állítottakra!”
 • 1. B.István 2008. augusztus 25. 08:19
  „Nagyon jó pénzt kapnak az uniós képviselőink brüsszelben.Jó lenne ha az mszp,szdsz képviselői Magyarország érdekeit képviselnék!Most a gyurcsány kormány kiszolgálása egyet jelent azzal hogy ők is segítenek tönkretenni az országot!Kósáné mellébeszél!Egyáltalán kit képvisel brüsszelben ő a társaival amikor mélyponton van az mszp megítélése?Rohad szét az állam!Tönkretették az egészségügyet,a mezőgazdaságot,emelik az adókat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt házas régiós bölcsődék

Nyugat-Dunántúl - Száz bölcsődei férőhelyre 141 beíratott kisgyermek jutott 2006. május 31-én a… Tovább olvasom