Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kortárs irodalom az érettségin

Győr - Kortárs költők és írók is érettségi tételek lesznek, így többek között megtaláljuk a tételsorban a győri Műhelyt és Villányi Lászlót, kollégánkat, Gülch Csabát, Varró Dánielt, s a már égi mezőkön alkotó Szabó Magdát és Nagy Gáspárt.
A kétszintű érettségi négy éve szabályozza a kortárs magyar irodalom tétel választását. Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna megyei szaktanácsadó szerencsésnek érzi, hogy ezzel napjaink irodalma is némiképp bekerül a témakörökbe, s nem sűrítik azt egyetlen érettségi tételbe úgy, ahogyan azt tették 20–30 évvel ezelőtt.

– Úgy vélem, a mai tanároknak fontos szerep jut abban, hogy a diákok megfelelő kulcsot kapjanak a kortársak értelmezéséhez – szögezte le elöljárójában a tanárnő. – Ha a fiatalok nem kapnak ehhez kellő segítséget, nem válnak nyitottá a kortársak alkotásaira. Tisztában vagyunk az olvasás háttérbe szorulásával, ám a mi felelősségünk, hogy a befogadás valódi élménnyé válhasson.

A megyei szaktanácsadó szerint alapos tájékozódás és felkészültség nélkül mindez lehetetlen. Valamennyire persze pénzkérdés is, törekedni kell például arra, hogy az iskolai könyvtárban legalább pár példányban megjelenjenek a kortárs művek, a Kazinczyban például Bodor Ádám, Nádas Péter, Esterházy kötetei, a Műhely tematikus számai.

Felvételünk a 12. c osztály irodalomóráján készült a győri Révai-gimnáziumban. Az előtérben Villányi László költő, a Műhely főszerkesztője. Fotó: H. Baranyai Edina
Felvételünk a 12. c osztály irodalomóráján készült a győri Révai-gimnáziumban. Az előtérben Villányi László költő, a Műhely főszerkesztője. Fotó: H. Baranyai Edina

S hogy mit jelent ez egy tanórán, ezt is meglestük a Révai-gimnázium 12. c osztályának tanóráján, ahol Villányi Lászlóval találkoztunk. Wenczel Imre tanárnak természetes volt a szándék, hogy a győri költők, írók egyszerűen bekerüljenek a nagy múltú falak közé, s műveiket akár közösen elemezzék a gyerekekkel.

Villányi László legújabb kötetét ebben a körben is bemutatta, s ez nagy valószínűséggel maradandó nyomot hagy bennünk is, a diákjainkban is – magyarázta a Révai-gimnázium magyartanára. – Érdekes, tanulságos találkozás volt ez, de hogy ebből mit szűrnek le a tanulók, miként értelmezik Villányi László költészetét, azzal mi, tanárok is az érettségin szembesülünk.

Gyebnár Gyula kifejezetten örülne, ha kortárs költőt, azaz Villányit húzná a záróvizsgán. Élvezte a szerzővel való találkozás minden pillanatát, s ugyanezt – kérdésünkre – az egyébként mindig szerényen megnyilatkozó költő is megerősítette. Azt már Villányi László mondta el, hogy szerzőként rendkívül inspiráló a fiatalokkal való találkozás, hiszen érdeklődésük, nyitottságuk a jövő olvasóivá válásának egyik záloga lehet.

Az pedig bónusz ajándék, hogy a Műhely nyitott a kezdő írók, költők műveinek bemutatására, így például a mostani számban a tavaly Pannonhalmán végzett Takács Márton, illetve a most érettségiző Horváth Veronika néhány versét is megtaláljuk a folyóirat hasábjain.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2009. április 27. 00:44
    „De jó látni néhány régi ösmerőst ezen a képen. Öreg Villányi Homérosz Ujváros tehetséges költője a jövő nemzedékével. Nem vagyok abban biztos, hogy értik e vagy inkább érzik e Villányi Laci költészetét.
    Remélem igen!
    Az arcokról értelem és érdeklődés tükröződik, kivált a sötéthajú lány a kép baloldalán a második sor első padjában látszik teljesen átitatva a mai magyar poézistől. Látszik rajt, hogy kész fejből idézni Homéroszt, Villányit és a többi görögöt.
    Jobb lesz ha készül keményen az érettségire mert a mai Magyarország az nem Amerika / mindamellett a mai Amerika sem Amerika többé/ és ha nem akar egy cipőboltban eladó lenni /jóllehet nincs ellenérzésem a cipőbolti eladók iránt/ akkor jobb lesz ha felköti a pendelyét és iziben komoly tanulásba kezd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árván, mégsem egyedül

Győr - Két hete, hogy az eddig félárván nevelkedő hetedikes Hajni és negyedikes öccse, Gergő apjukat… Tovább olvasom