Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kortalanul és kórtalanul Győrújbaráton

Győrújbarát lélekszáma néhány napra több mint ezer fővel gyarapodik. A település két helyszíne fogadja be azt az országos rendezvényt, amely hetedik éve kínál találkozási pontot időseknek és fogyatékkal élőknek, valamint a róluk gondoskodó szakembereknek.
A regionális módszertani központként is működő győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) idén hetedik alkalommal szervezett országos találkozót. A kedden kezdődött, háromnapos győrújbaráti rendezvény időseknek és fogyatékkal élőknek, valamint az ellátórendszerben dolgozóknak szól. A Generációk egymás közt, egymásért projekt gondolata 2004-ben született, de csak az első évben kapott minisztériumi támogatást. Kevesen hittek abban, hogy a program nemcsak fenntartható lesz, de folyamatosan bővülve, több mint ezer résztvevőt megmozgató, országosan egyedülálló, népszerű eseménnyé növi ki magát.

– Először csak a Ki mit tud?-ot és az egészségügyi szűrést építettük a kínálatba, aztán jött a torna, a játékos vetélkedő, a kiállítás és az egyre komolyabb szakmai programok. Folyton költöztünk, mert kinőttük a helyszíneket. 2009-ben már az ország tíz megyéjéből vártunk vendégeket, idén pedig csak a vetélkedőre 75 nevezés érkezett kétszáz idős szereplésével – mondja büszkén Ráczné Németh Teodóra, az EESZI igazgatóhelyettese és Kányai Róbert projektkoordinációs csoportvezető. – Az első napot a nappali ellátásban gondozott időseknek, a másodikat az otthonok lakóinak, a harmadikat pedig a fogyatékkal élőknek terveztük. Eközben a kollégák akkreditált konferencián vesznek részt, megtárgyalják, milyen lehetőségei vannak a munkahelyi egészségvédelemnek és az életminőség javításának időskorban. A drámajátékon, kreatív foglalkozáson, sorversenyen túl több további programot – gyerekek és idősek alkotásaiból álló kiállítást és vásárt – ihletett idei mottónk, a népi gyógymódok. Emellett KÓRtalanSÁGOK címmel különböző szűréseket kínálunk a testtömeg-analízistől az akupunktúrás állapotfelmérésen át a csontsűrűség-vizsgálatig.

A Generációk egymás közt, egymásért projekt gondolata 2004-ben született, sikere pedig felülmúlta a várakozásokat. Képünkön az idei találkozó néhány résztvevője. Fotó: Bertleff András
A Generációk egymás közt, egymásért projekt gondolata 2004-ben született, sikere pedig felülmúlta a várakozásokat. Képünkön az idei találkozó néhány résztvevője. Fotó: Bertleff András


A rendezvény három napjának programjain több mint ezren vesznek részt szerte az országból. Bár hivatalosan a hétéves projekt záróeseménye a mostani: a szervezőket is beleértve mindenki abban reménykedik, hogy lesz, lehet folytatás és van jövője a hosszú évek során szövődött szakmai kapcsolatoknak, őszinte barátságoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítők segítése

A polgárőrök ünnepélyes keretek közt köszönték meg a napokban a kultúrházban az abdai Horváth… Tovább olvasom