Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Korszerűbb könyvtár az iskolában

Az NYME Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola az egyetem másik gyakorlóintézményével, a szombathelyi Bolyaival és az ugyancsak szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolával közösen 7.990.000 forintot nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) "A korszerű iskolai könyvtár infrastruktúra-fejlesztése a minőségi oktatásért" című pályázatán.
Az összegből csaknem kétmillió forint értékben új számítógépeket – egy szervergépet a könyvtáros számára és öt munkaállomást az olvasóknak –, valamint a Szirén könyvtári integrált rendszert vásárolta meg a gyakorlóiskola a könyvtára számára. A remények szerint ezzel lehetővé válik az állomány gyorsabb elektronikus feldolgozása, valamint a digitális kompetenciafejlesztés. Segítségével az információkhoz is gyorsabban lehet majd hozzájutni. A feldolgozás után a WebOPAC segítségével a könyvtár állománya nyilvánossá is tehető, így nyitvatartási időn kívül is betekintést nyerhetnek a tételekbe az olvasók, érdeklődők.

A könyvtárszerető gyakorlós gyerekek a fejlesztés első eredményeként birtokukba vehették az új gépeket. Fotó: H. Baranyai Edina
A könyvtárszerető gyakorlós gyerekek a fejlesztés első eredményeként birtokukba vehették az új gépeket. Fotó: H. Baranyai Edina


Illésné Mezei Magdolna, az iskola magyar és média szakos pedagógusa, könyvtáros a Kisalföldnek elmondta: a diákok 80–90 százaléka beiratkozott, a legszorgalmasabb látogatók az alsósok közül kerülnek ki. Az elsősök még csak lapozgatják a képes kiadványokat, de a második-harmadik-negyedikesek körében valóságos olvasói törzsréteg alakult ki, ők már tudatosan használják a könyvtárat. A korosztály jellemző érdeklődésének megfelelően elsősorban állatos könyvek után kutatnak, a slágert a lovakról, kutyákról, macskákról és más hobbiállatokról szóló kiadványok jelentik. A szépirodalmi kínálat a kötelező iskolai olvasnivalókra épül, de a tinik előszeretettel olvassák a vámpíros történeteket is. Gazdag anyag állt össze továbbá pedagógia témából is, az állomány két tankönyvkiadó gazdag palettájáról kínál szakirodalmat.
A déltől fél négyig nyitva tartó könyvtárat naponta átlag 60–80 gyermek keresi fel. A téli hidegben rendszerint többen időznek a könyvek birodalmában, de a kánikulai forgalom is eléri a 20–40 látogatót. A csúcs 180 kis olvasó volt egyetlen délután alatt.

Illésné Mezei Magdolna pedagógus, könyvtáros: A legszorgalmasabb látogatók az alsósok közül kerülnek ki.
Illésné Mezei Magdolna pedagógus, könyvtáros: A legszorgalmasabb látogatók az alsósok közül kerülnek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati felhívás győri sportegyesületeknek

Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet a Sportkoncepcióban pályázati úton támogatott… Tovább olvasom