Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Korszerű orgona barokk hangzással

Győr - Megújult a karmelita templom orgonája. Vasárnap megáldják és koncerttel bemutatják a korszerűsített, barokk hangzású hangszert, a 10 millió forintos átalakítás eredményét.
A múlt század elején Pécsett, a híres Angster-műhelyben épült a győri karmelita templom orgonája. Az idők során többször átalakított nemes hangszernek néhány éve két győri művész, Cziglényi Lászlóés Hoffmann László új formát tervezett, fontos szerkezeti elemeit felújították, korszerűsítették. A munkálatok összesen 10 millió forintba kerültek, amelyet pályázaton nyert pénzből, a hívek adományaiból és a karmelita rend hozzájárulásából fedeztek.

– A hajdani Angster-orgonából csak a sípok kis hányada maradt eredeti. A most véget ért átalakítás eredményeként – többek között – új redőnymű készült, teljesen kiépültek a pedálsípsorok, a pedálzat karakteresebb lett – sorolta Hoffmann László, majd megemlítette: – Az építőkkel, Albert Miklóssal, Szabó Andrással és Szarka Györggyel barokkos hangzást alakítottunk ki, amely teljességgel Bach korába repít vissza bennünket.

Hoffmann László orgonaművész – kollégájával, Cziglényi Lászlóval – nemcsak tervezte, hanem vasárnap meg is szólaltatja a győri karmelita templom megújult hangszerét. Fotó: B. A.
Hoffmann László orgonaművész – kollégájával, Cziglényi Lászlóval – nemcsak tervezte, hanem vasárnap meg is szólaltatja a győri karmelita templom megújult hangszerét. Fotó: B. A.

A megújult hangszert vasárnap este 6 órakor áldja meg Puvák Tarzíciusz karmelita házfőnök, aki örömmel említette: az orgona erősíti a liturgiát, segít ráhangolódni a lényegre, lehetőséget kínál ahhoz, hogy a szentmise méltóságteljesebb legyen. Az ünnepség részeként szervezett koncerten Bach mellett Frescobaldi-, Liszt-, Händel- és Dubois-művek is elhangzanak a templomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe tették az adyvárosi kiserdőt

Győr - Az olvasói észrevétellel kapcsolatban a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivője, Nagy… Tovább olvasom