Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Körpanorámás lakópark

Az egykori gázolajtartályok helyére lakóházakat tervez a tarjánpusztai önkormányzat. Ha mind a húsz társasház megépül, a beruházás értéke eléri a kétmilliárd forintot. A tervek impozánsak, a luxusparknak tűnő házakba fiatalokat vár a község.
Az állami gázolajtartalékot húsz óriástartályban tárolták 1970–72 óta Tarjánpusztán. Tíz éve azonban gyakorlatilag üresek a tartályok, az önkormányzat hasznosította is volna azokat, csakhogy nem az ő tulajdonában voltak.

Egészen idén januárig, amikor nem kevés lobbizás és pénz árán (ez utóbbinál százmilliós nagyságrendben kell gondolkodni) sikerült megvásárolni mind a húsz tartályt. Az önkormányzat azt szeretné, ha ezek helyén házak épülnének – a kör alakú lakóotthonokat 415 négyzetméteren, kétszintesre tervezik.

Egy ház 100 millióból

Az első látványterveket látva luxuslakóparknak tűnik a tarjáni álom, de oda fiatalokat vár a községvezető: az ifjúsági házakban öt, maximum hat évig lakhatnak a fiatalok, s mellette előtakarékossági betétet kell nyitniuk. Kálmán Józsefné polgármester a Kisalföldnek elmondta, az eddig nem publikált tervek szerint egy házban 5–8 lakást alakítanak ki, ezek átlagosan 60–80 négyzetméteres otthonok lesznek. Egy ilyen társasház megépítése számításaik szerint 100 millió forintba kerül, ebből 80-at a Belügyminisztérium pályázatán szeretnének elnyerni. Az nyilvánvaló, hogy mind a húsz házra nem lehet egyszerre ezt az igény benyújtani, hiszen ez így több mint másfél milliárd forintos állami dotációt jelent. A községvezető úgy kalkulál: jövőre két házra, összesen tehát 160 millió forintra pályáznak.

Bárki megveheti

Eleve úgy számolnak, hogy a húsz tartályból hetet értékesítenek. A statikusok szerint a vasborítástól megszabadított és megtisztított betontartályok tökéletes alapot jelenthetnek, erre a vásárló olyan házat húz fel, amilyet gondol. A villanyt és vizet már mindenhova bevezették, ígérik, a hét tartály mindegyikében lesz gáz; a csatornázással pedig teljes lesz a közművesítés. Az alapokhoz 2–4 ezer négyzetméteres kertet kínálnak, s minden otthonhoz garázst is építhetnek a tulajdonosok – valószínűleg oda, ahol egykor a gázolajat tárolták.

A beruházás menekülés

Nem nehéz utánaszámolni, hogy a fennmaradó 13 leendő háznak már az önrésze is akkora összeg, amelyet egy kisközség nehezen tud kigazdálkodni – még akkor is, ha több évre elnyúló beruházásról van szó. Ha házanként 20 millióval kalkulálunk, az 260 millió forint, ennek előteremtését a polgármester a tervezett lakópark melletti ipari terület hasznosításával látja megvalósíthatónak. Elismeri ő is, a község megosztott ebben a kérdésben: akik hisznek az álomban, azok támogatják, de hallani szkeptikus hangokat.

Kálmán Józsefné abban bízik, a 66 hektáros tájvédelmi terület, a csodálatos kilátás és a lehetőség, hogy fiatalok lakáshoz juthatnak, a Pannonhalmához közeli kisközséget ismertté teszi a megyében. Nincs más lehetőségük, hiszen a csökkenő lélekszám és az öregedő lakosság előbb-utóbb halott településsé tenné Tarjánpusztát, amely a postabezárások elől sem tudott menekülni. Így talán igen – vallja a községvezető, kezében az álomlakópark terveivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Hotel Klastrom vallásturisztikában utazik

A vallásturisztika erősítésében látja az előrelépés lehetőségét a győri Hotel Klastrom. A szálloda… Tovább olvasom