Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Koroncó legalább 800 esztendős

Az első írásos emlék Koroncóról 800 évvel ezelőtt kelt. Ennek június 16-i megünneplésére a község többek között Dávid Ibolyát is meghívta.
A kerek évforduló kiváló alkalom a közösségi megmozdulásokra, bár Horváth Lóránt polgármester szerint a környék bizonyíthatóan több mint ezer éve lakott.

– A táj századokon át ideális életfeltételeket nyújtott a megélhetéshez. A Rába, a Marcal közelsége bőséget és biztonságot jelentett – jegyzi meg Gyertyás János képviselő, aki egyedüli nem tősgyökeres falubeliként került a testületbe a tavalyi választásokon. Szép teljesítmény, ha meggondoljuk, hogy pár éve még győri lakosként, internetről nézte ki magának azt a községi telket, amire azóta felhúzta házát.

– Ilyen gyorsan befogadták? – kérdezzük.

– Az nem biztos – hangzik a tömör válasz. – Tény, hogy az önkormányzati választások történetében Koroncón most először zajlott igazi kampány, és én ebben a Győrött szerzett tapasztalataim alapján vettem részt – teszi hozzá. Megtudjuk, a kétharmadrészt megújult képviselő-testületben döntő többséget kapott az állásfoglalás, hogy mozdítani kell a falu „állóvizén".

– Igen ám, csakhogy lesz-e ehhez elegendő forrás, ami az „állóvizet" táplálja?

– Tettrekészség, energia? – kérdez vissza a képviselő, majd a hüvelyk- és mutatóujjak összedörzsölésével kapott válaszra kijelenti: nehéz jósolni.

– Az ipari park mellett alternatív megoldásokon is gondolkodnunk kell: a falusi turizmusban például több van a mostaninál, gondoljunk csak a közeli vizekre, a horgásztóra, a három lovardára, az autópályára. Fel kell pezsdíteni a közös gondolkodást, ezért községi hírmondót szerkesztünk, falutévét indítunk, lehetővé tesszük az internetelérést.

– Sok községben még csak vágyálom ez, hogy sikerült a koroncóiaknak?

– A győri kábelnettel való rádiós összeköttetésen keresztül kapjuk a jeleket – tudjuk meg Horváth Lóránt polgármestertől.

– Telefonon nem lenne egyszerűbb?

– A szolgáltató nyolcvanöt igénybejelentést még nem tart elegendőnek ehhez.

– Érdekes. A kábeltévének úgy látszik, már így is megéri.

– Az internet sokat segíthet a község remek infrastruktúrájának megismertetésében – toldja meg a hallottakat Gyertyás János. Sokan nem tudják, hogy Győrhöz közel, közművel teljesen ellátott telkek ilyen olcsón is kaphatók, mint náluk. A képviselő többet feltételez falujáról az egyszerű megtartóerőnél: ő kifejezetten „vonzerősnek" látja Koroncót. A vonzerő megtartásához nem biztos, hogy mindig elegendő lesz a jó infrastruktúra, ezért a múlt értékeire is igyekeznek alapozni: régi gazdaházak védetté nyilvánításával például.

Az iskolai oktatás finanszírozását megnehezíti, hogy hatvan gyereket a győri általános iskolákba járatnak szüleik. Horváth Lóránt szerint idén ez okozza a legnagyobb költségvetési gondot. Kíváncsian várják, hogy a jövőben Győr miként áll hozzá az alsó tagozatos kisdiákok fogadásához. Két hét múlva a rábapatonaiakkal, ikrényiekkel közös, összevont testületi ülésen tárgyalják meg a lehetőségeket.

A demográfiai adatok mindazonáltal reményt keltőek, míg húsz éve még a lassú elvándorlás volt a jellemző, addig mostanra a falu lakosságának 30 százalékát már az újonnan beköltözöttek teszik ki. A kor szerinti megoszlás is ideálisnak mondható, a kétezres község lakosainak 25 százalékát teszik ki a 18 év alattiak.

Friss koroncói hír viszont, hogy lemondott a nemrég megválasztott alpolgármester. Kovács György, csakúgy, mint Horváth Lóránt, megszakítás nélkül tagja az önkormányzatnak 1990 óta. Döntésének okáról diplomatikusan fogalmaz: két mezőgazdasági cége vezetése mellett úgy érzi, nem lesz elegendő ereje az új összetételű képviselő-testület pergősebb munkastílusának követésére. Kovács György a szövetkezet megszűnését követően folyamatosan 10–11 dolgozó munkaadója, a mezőgazdaság mai helyzetét ismerve ez is elegendően nagy tehernek számít. A futballegyesület vezetésében fél évig még részt vesz, erkölcsi és anyagi támogatására pedig – a lehetőségek függvényében – azután is változatlanul számíthatnak a sportolók, a civil szervezetek egyaránt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglesz a vasút a gönyűi kikötőhöz?

Kontz András, a gönyűi kikötőben biodízelolaj előállítását tervező Tempora Bioenergia Zrt. vezérigazgatója járt előzőleg a szerkesztőségben, és előadta: cége az iparvágány építésének előfinanszírozására is hajlandó lenne, a tervezett üzem gazdaságos működtetésének ugyanis feltétele a vasúti összeköttetés. Tovább olvasom