Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Körmenet püspöki szoboráldással

Úrnapi körmenetet tartottak vasárnap délelőtt a Szentlélek-templomban.
Körmenet.
A hívek egyben Isten háza alapkőletételének húszéves évfordulóját is ünnepelték. A megyés püspök itt áldotta meg A tápláló és tanító Krisztus szobrát.

Lelkigyakorlattal és szentségimádással ünnepelték a hívek a győri Szentlélek-templom alapkőletételének húszéves évfordulóját. A szerdától tartó lelkigyakorlat vasárnap úrnapi körmenettel ért véget, ekkor áldotta meg Pápai Lajos megyés püspök Rieger Tibor szobrát a Szentlélek-templom előtt.

Az úrnap eredete a XIII. századra nyúlik vissza: 1209-ben Belgiumban Szent Julianna lüttichi apáca különös kinyilatkoztatásnak volt részese. Imádság közben látomása volt a csodálatos fényben tündöklő Holdról, melyből azonban egy darabka hiányzott. Látomása értelmére is fény derült. A fénylő Hold az egyházi évet jelenti, mely azonban nem teljes, mert hiányzik belőle az oltáriszentség ünnepe. Ezt jelentette a Hold hiányzó darabkája. A látomásban az is kifejeződött, hogy ez az ünnep a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön legyen.

Szent Julianna csak több évtized elteltével merte elmondani különös látomását gyóntatójának, aki ezt közölte a város püspökével is. A püspök néhány év múlva IV. Orbán néven a pápai trónra került, az oltáriszentség ünnepének bevezetését azonban halogatta. 1264. július 19-én éppen Orvietóban nyaralt, amikor hírül vitték neki, hogy a közeli Bolsena városában szentmise közben az ostya a pap kezében átváltozás alatt vérezni kezdett. IV. Orbánt a csoda most már arra bírta, hogy  Úr napja megünneplését az egész egyházban kötelezővé tegye.

A magyar egyház Szentháromság vasárnapját követő vasárnap üli Jézus testének és vérének ünnepét. A szentmisét követően indul az úrnapi körmenet, s amerre elhalad, virágszirmokkal hintik be az utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezési terv: nem kisstílű

A készülő győri rendezési tervet sok rangos fórum sokféleképpen minősítette, de a kisstílű nem volt köztük – ekként reagált Eredics Imre alpolgármester a pénteki városházi sajtótájékoztatón a győri értelmiségiekből álló Fészek Klub véleményére. Tovább olvasom