Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kormányzati segítség a vihar károsultjainak

Nagyszentjános - Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter meglátogatta a szombati vihar által sújtott települést, ahol ígértetet tett arra, hogy személyesen jár közben a nagyszentjánosi károk helyreállítása érdekében.
Dr. Szakács Imre, az Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke azonnali kormányzati segítséget kért a nagyszentjánosi károk enyhítésére, s a rendkívüli helyzetre való tekintettel vasárnap délután Bajnai Gordon önkormányzati és településfejlesztési miniszter is Nagyszentjánosra érkezett, egyenesen külföldi útjáról. Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RET) elnökeként látogatta meg a települést, de azt egyelőre nem tudni, mennyi támogatást kap, kaphat a falu.

A legnagyobb esély az önkormányzati ingatlanok helyreállításának támogatására van, amely a RET úgynevezett vis maior-keretéből történhet. Súlyos esetekben, mint a jelenlegi, Molnár Csaba a tanács elnökeként dönthet az összeg odaítéléséről, amelyet – úgynevezett kárelőleg címén – akár már a hét közepén megkaphat az önkormányzat. A döntést utólag, legközelebbi ülésén „szentesíti" a tanács, ahogy az a tavalyi győri árvíz idején is történt; akkor az elöntött uszoda kármentesítésére ötmillió forintot utaltak át.

A magánházakat ért károk esetében már nem ilyen „egyszerű" a helyzet, azok fedezete ugyanis – ahogy Bajnai Gordon is utalt rá – ilyen esetekben elsősorban a biztosítók feladata. Lenne, számos megrongálódott épületre ugyanis nem kötöttek lakásbiztosítást... A miniszter elsőként megígérte, hogy végighívja a biztosítótársaságokat, személyesen kérve rendkívüli ügyintézést érintett ügyfeleiknek, s még a héten a kormány elé tárja a nagyszenjánosi helyzetet, hátha sikerül valamilyen forrásból támogatást juttatni a károsultaknak. Ehhez azonban, tette hozzá, jogszabályalkotásra van szükség, mert jelenleg csak köztulajdon esetén van lehetőség kormányzati segítségre. Az elmúlt években, például a tiszai árvizet követően, akadt ugyan ellenpélda is, akkor azonban jelentős területet nyilvánítottak katasztrófa sújtotta területté.

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2008. március 03. 18:04
  „Szerintem teljesen mindegy ki ad pénzt a károsultaknak.Sőt aki hamara ad az "kétszer ad"! A vihar nem nézte a párt hova tartozást! Ez az ügy nem fogja befolyásolni a közelgő szavazást!”
 • 3. rebolika 2008. március 03. 16:05
  „"Eszerint a NYDRET elnöki tisztét 2008-ban dr. Szakács Imre, a GYMS Megyei Közgyűlés elnöke tölti be,"

  A RET elnöke nem Molnár Csaba, ahogy a cikkben is szerepel, hanem Szakács Imre.A fenti idézet nem is oly régi Kisalföld tudósításból való, sajnálatos,hogy a cikk szerzője Pomaranski Luca erről nem értesült.
  Anabolika remélhetőleg ennek tudatában átszerkeszti jópofizó hozzászólását, és bebizonyítja, hogy nem politikai elfogultság mondatta vele balul sikerült jobbos véleményét!”
 • 2. Kapuvári 2008. március 03. 12:49
  „Majd nem tanulmányokra költenek,meg golyóálló audira, aztán marad ilyenre is pénz!bajnai igyekszik,hogy még 9.-e előtt segíthessen!utána a kutya se fog!”
 • 1. anabolika 2008. március 03. 11:57
  „Most virítson a Molnár Csaba, s ne politikát gyártson a vis maior keretből. Mielőbbi segítség kell, nem a jópofizás a Gordonkával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáalakult a megyei békéltető testület

Győr-Moson-Sopron - Huszonkettőről huszonnégyre bővült a megyei békéltető testület tagjainak száma.… Tovább olvasom