Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Korképekből születő történelem

Győr - Fal Ferencné Fias Jolánnál történelmet rejt a polcokon a száznál is több cipősdoboz. Az asszony a hetvenes évek óta néhány százezer fotón örökítette meg a város arcának változásait.

˝A kort fényképezem, ami egyszer majd történelemmé válik˝ – vallja Fal Ferencné Fias Jolán, aki Győr szerelmes megszállottjaként három és fél évtizede járja fényképezőgépével a várost, hogy megörökítse arcának változásait. A múltőrző gyűjtőszenvedély gyökerei gyermekkorába nyúlnak vissza, amikor helytörténeti szakkörösként, egyik tanára biztatására nővérével az utcákat járták és kis füzetekbe összeírták, lerajzolták a győri emléktáblákat. Majd a hetvenes években – férje biztatására – fotózni kezdett.

A hölgy dobozokba gyűjti a sokszor páratlan, dokumentumértékű fotókat. Fotó: H. B. E.
A hölgy dobozokba gyűjti a sokszor páratlan, dokumentumértékű fotókat. Fotó: H. B. E.

– Megörökítettem, megörökítek ma is mindent, ami Győr. Az épületeket, iskolákat, óvodákat, szobrokat, üzleteket, gyárakat, templomokat, temetőket. Azokat a finom részleteket, amelyek az elmúlt néhány évtizedben születtek, vagy még láthatók voltak. Természetesen nemcsak az ˝anyavárosba˝ mentem el, bejártam a környékét is. Így megfordultam Ménfőcsanakon, Gyirmóton, Pinnyéden és Bácsán is – mesélte lelkesen Fal Ferencné Fias Jolán. – Olyan a gyűjteményem, akár egy képes helytörténetkönyv. Több mint száz cipősdoboz rejti a felvételeimet, azt a sok százezer fotót, amelyeknek egyelőre még csak az egyharmadát sikerült rendszereznem.

Hogy mi a legfájóbb és legkedvesebb az elmúlt évtizedek változásaiban, arról az asszony így nyilatkozott:
– Szomorúan éltem át a nagy múltú gyárak lebontását. Olyan épületeket veszített el a város, amelyek többsége száz éve hozzátartozott Győr hangulatához. Bennem a látvány az egykori bombázás képeit idézte. Nagy élmény volt viszont, mikor még a kilencvenes években a Frigyes-laktanyát végigfotózhattam, miként az is, mikor a Káptalandombon a püspöki lakosztályban készíthettem képeket.

Fal Ferencné Fias Jolán a ’70-es évektől fényképezi a várost.
Fal Ferencné Fias Jolán a ’70-es évektől fényképezi a várost.

Fal Ferencné nemcsak ˝makacs˝, hanem hálás missziós is. Hálás, elsősorban szüleinek, édesapjának, aki Győr egyik neves nyomdászaként könyvet írt a mesterségről, és akitől már korán ˝megörökölte˝ a könyvek, a város szeretetét. Hálás a városnak, amely az elmúlt hatvanöt évben otthona volt, amelynek minden zegzugát ismeri, akár a tenyerét. Hálája jeleként gazdag és egyedülálló gyűjteményét Győrnek ajándékozta, de úgy szeretné, ha csak akkor kerülne a városi levéltárba, akkor lenne kutatható, ha a teljes anyagot rendszerezte. Most szinte minden idejét azzal tölti, hogy a polcokon sorjázó dobozokban mielőbb rend legyen...


Díjazta a város

Fal Ferencné Fias Jolán munkáját évekkel ezelőtt a város is elismerte. A ˝Győr közművelődéséért˝ díj indoklásában megemlítették azt a több évtizedes munkát, szolgálatot, amellyel az asszony Győr szellemi életét gazdagítja azzal, hogy a hetvenes évek elejétől tudományos igénnyel gyűjti, kutatja, feldolgozza és rendszerezi a honismereti és helytörténeti dokumentumokat.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2009. július 24. 12:39
    „Sokszor eszembe jutott,ha még egyszer kislány lehetnék én is lefotóznék mindent,mert egy bizonyos kor után már kissé keserédes,de elkerülhetetlen a múltidézés! Szeretném látni a hölgy képeit egy kiállításon,felkarolhatná egy múzeum vagy kiállítóterem!Szeretném hinni,hogy nem csak én gondolom így!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Defibrillátor a tűzoltóknak

Győr - A focigála bevételéből,600 ezer forintból defibrillátort vásárolt a Rotary Club Győr. Az… Tovább olvasom