Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Korkép: a négyökrös gőzöstől a tűzoltószertár avatásáig

Csuti Ernő tűzoltó százados juttatta el lapunkhoz ezeket a felvételeket, melyek közel egy évszázadot ölelnek fel a település múltjából.

Az egyes számú fotó az 1940-es években készült, s az azon látható igavonó állatok a beküldő nagyapjáé voltak.

A lovak – Bandi és Bogár – és az ökrök – Huszár és Busa – általában talajmunkát végeztek. A második képen látható gépeknek körülbelül húsz tulajdonosa volt, s cséplésre, masinázásra használták: a búzának akkoriban nagy értéke volt.

"A gőzöst" fával fűtötték, kiszolgálására tizenhét emberre volt szükség, s négy ökörrel vontatták. A harmadik fotón már modernebb, úgynevezett verőgépek láthatók.A győrzámolyi tűzoltószertár látható a négyes számú felvételen, amely az egyesület százéves évfordulóján készült 1987-ben. Az építését társadalmi munkában végezték a helyiek, s a győri hivatásos tűzoltók is segédkeztek: az előre gyártott tetőszerkezetet darus kocsival emelték a helyére.

Az átadási ceremónián részt vett dr. Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter, Varga Károly vezérőrnagy, országos parancsnok is. Az ötödik fotón a győrzámolyi tűzoltó-egyesület tagjai láthatók a szertár előtt, amint éppen várják a meghívott vendégeket.

Négy kislány – azóta már családanya – látható a hatodik képen, akik a díszebéd során szolgálták ki a vendégeket. A hetedik felvétel 1918-ban készült, s az akkor 21 éves Csuti Vince látható rajta. A felvétel beküldőjének édesapja az orosz, majd az olasz fronton harcolt az első világháborúban.

Egy gránátszilánktól kezén és lábán is megsérült, ám gyógyulása után visszatért századához. Horthy Miklós 1925-ben vitézzé avatta.

Várjuk a fényképeket! Küldjön ön is fotót és hozzá rövid történetet, amelyről úgy érzi, az adott korszakra jellemző és mások számára is érdekes lehet. Cím: Kisalföld szerkesztősége, 9021 Győr, Újlak u. 4/A vagy szerkesztoseg@kisalfold.hu. Ha visszakéri a fotót, mellékeljen felbélyegzett válaszborítékot!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kistérség építő ereje

Többször felvetődött, hogy megszüntetik a kistérségeket. A közigazgatási szakember szerint azért van… Tovább olvasom