Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kórházi véradók százaira lehet számítani

Győr - Az egészségügyi véradó napon több mint 140 kórházi dolgozó adott vért. Kevesen tudják, de ha bármi gond van – például hirtelen lecsökken a vérkészlet vagy egy adott típusú vérből hiány mutatkozik – sürgősen őket értesítik.
– Ha nagy mennyiségű vérre van szükségünk vagy egy adott vércsoportra van igény, a kórházi véradókat hívjuk. Azért nekik szólunk, mert ők tudnak a leghamarabb odaérni és a tapasztalat az, hogy jönnek is. Ezek az úgynevezett készenléti véradások, amelyek nagy részét a kollégáinkkal, tűzoltókkal, rendőrökkel, katonákkal bonyolítjuk le – mondta el dr. Vörös Katalin, a Regionális Vérellátó Szolgálat főorvos igazgatója, majd hozzátette: – „Össznépi" kórházi véradás évente csak egyszer van. Nem sűrűn vesszük őket szervezetten igénybe, inkább a készenléti véradásokkor van rájuk szükség.

Tavaly huszonegyezren nyújtották a karjukat embertársaikért, s a tény jelzi: megyénk ma is élenjár, ugyanúgy, mint a szervezett egészségügyi és készenléti véradásokban is.

Sőt, évente 10 százalék felett van az új „segítők" száma, akiknek többsége fiatal.

– Más kórházakban is vannak önkéntesek, de tudomásom szerint ilyen nagy létszámmal nem képviseltetik magukat. Úgy gondolom, hogy a dolgozóknak van egy megfelelő empátiás készségük, együtt tudnak érezni a betegekkel. Tudják azt, hogy ez fontos, és mással nem helyettesíthető cselekedet – magyarázza a főorvos.

Ezt bizonyítja a szájsebészet munkatársa, Domján Judit kitüntetett készenléti véradó is, aki már 1994 óta dolgozik az osztályon.

– Korábban nem jártam vért adni, pánikoltam, elájultam, féltem, hogy tűvel megszúrnak... Amikor idekerültem, olyan „miliőbe" csöppentem, ahol nemcsak szakmailag, de emberileg is arra figyelmeztettek, hogy pluszot adjunk és példát mutassunk a betegeinknek – hangsúlyozta a többszörös „segítő".

A kórházban orvosok és szakdolgozók is önkéntesek, sőt, a többségük speciális, úgynevezett „ferézises" véradást is vállal. Ilyenkor egy erre alkalmas gép segítségével a vér alkotórészeit elválasztják és csak azt nyerik ki a vérből, amire az adott betegnek szüksége van. A többit ott helyben visszakapja a véradó.

– Ha a páciensnek a legrövidebb időn belül kell például trombocita azaz vérlemezke, akkor a kórházi dolgozóink vállalkoznak erre a nem túl egyszerű „beavatkozásra". Sajnos, kevesen tudják, hogy a kollégáinknak és a vöröskeresztes aktíváknak sokat köszönhetnek – emelte ki dr. Vörös Katalin.

Havonta 1550 segítőre van szükség
A megyében havonta körülbelül 1550 véradóra van szükség, az éves terv pedig 18.600 megjelent önkéntes. Naponta délelőtt 7 és délután 3 óra között lehet jelentkezni véradásra, a győri Regionális Vérellátó Központban (Magyar u. 8.) kivéve a szombatot. Szervezett és kiszállásos véradás a hét minden napján van az intézeten kívül, péntek kivételével.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baross Gábor: Győrben nem, Szegeden igen?

Győr–Szeged - Mint beszámoltunk, a győri filharmonikusok vezetője Baross Gábor szülővárosában… Tovább olvasom