Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kórházi parkolás Győrben - Kint telt házas, bent fizetős

Múlt hét óta fizetnie kell annak, aki fél óránál tovább parkol a győri Petz-kórház udvarán. A kórházigazgató azt mondja, muszáj volt ezt meglépniük, mert áldatlan állapotok uralkodtak a kórház területén. De a kinti parkolóban sincs jobb helyzet.

"Tudjuk mi is, hogy Győrben jelenleg talán itt a legrosszabb a parkolási helyzet. Az egész városrész – Adyváros – problémájáról beszélünk, ez nem csak a kórház gondja" – mondja Borkai Zsolt győri polgármester. Ez nyilván nem vigasz most azoknak, akik betegként vagy hozzátartozóként mennek a győri Petz-kórházba. Megállni ugyanis szinte képtelenség a Vasvári Pál utca két parkolójában, de ez igaz a szomszédos utcákra is. Ráadásul azt a tényt is el kell fogadniuk mostantól a betegeknek, hogy a belső parkolóban ingyen már nem lehet parkolni.

Hány autó jön-megy? Azóta, hogy a Vasvári Pál utcába költözött több szárny is a Zrínyi utcából, még tovább nőtt a betegforgalom. A kórház számítása szerint naponta tízezren fordulnak meg a járó- és fekvőbeteg-részlegeken, ami egy város forgalmának felel meg.
Dr. Tamás László János főigazgatót a hozzánk eljutott panaszokkal kerestük fel. Rögtön az elején leszögezte: a parkolók az önkormányzathoz tartoznak, a kórház a helyzetet orvosolni egymaga éppen ezért nem is tudja, legfeljebb megoldási javaslatokkal áll elő. „Az intézmény annyit tehetett és tett is, hogy 360 parkolóhelyet kialakított a dolgozói számára." A belső részt (figyelem: csak a belső parkolókról beszélünk, nem a Vasvári Pál utcai kintiről!) azért kellett fizetőssé tenni, mert már a mentők, a beteg- és gyógyszerszállítók közlekedését is akadályozták az autók. A katasztrófavédelem szintén büntetést helyezett kilátásba, mert a tűzvédelmi előírásoknak sem lehetett így megfelelni.

"Nem a betegek ellenében tettük, de tovább nem lehetett tartani ezt az állapotot. Hétfő óta azt látjuk, hogy naponta mintegy 120 autó fizet parkolási díjat, ezenfelül pedig 800–1000 autó jön be, s megy ki a fizetési határidőn,  vagyis fél órán belül. Azt sikerült elérnünk ezzel, hogy sok év után legalább bent rendeződni látszik a helyzet. A bevétel – úgy számolunk – várhatóan a rendszer üzemeltetésére megy majd el. Tudni kell, hogy a dolgozók is fizetnek a benti parkolásért – nyilván másképp, mint a betegek –; a mozgássérültek pedig továbbra is ingyen használhatják a számukra kijelölt helyet."

Mielőtt a konkrét panaszokat megemlítenénk, érdemes tisztázni a szabályokat: aki tehát a kórház udvarába behajt a Magyar utca felől, az az első fél órában nem fizet. Ez nyilván azt feltételezi, hogy beviszi a beteget, aztán ki is hajt onnan. Aki viszont parkol, az az első fél órát követő 30 percért 500 forintot fizet, majd onnan a megkezdett félórákért ezer forintot.

S itt jönnek a kérdések: mert például a szülni érkező házaspár eddig a Magyar utcáról hajtott be a szülészetre, s érthető módon az apajelölt nem hagyta ilyenkor magára a vajúdó kismamát. De az onkológiára érkező betegek is általában bent parkoltak az új szárny bejáratához közel (oda költözött az osztály), s ők is többórás kórházi tartózkodással számolhattak. Ezért mostantól nagyon sokat fizetnének.

"Nem tudok mást mondani, mint hogy új szemléletre lesz szükség – válaszolta a főigazgató. – A győri Petz Magyarország utolsó nagy kórháza volt, ahol ingyenesen be lehetett hajtani az udvarra. Ez most megszűnt. A tanácsom az, hogy a Vasvári Pál utca felőli főbejáratot használja mindenki, onnan ugyanis az összes osztály elérhető – a sürgősségi is." De a kinti, a Vasvári Pál utcai parkolók is csurig vannak – vetettük közbe. "Aki tud, valóban jobban jár, ha busszal vagy taxival érkezik."

Dr. Tamás László János erre azt mondja: négy éve tárgyalnak erről az önkormányzattal, de a kórház kevés ehhez, hisz még a parkolók sem az övék. Azt látják ők is és nyilván más is, hogy sokszor a kórházi helyeken parkolnak azok is, akik a szomszédos plázába vagy más intézménybe mennek, sőt, azok az adyvárosi lakosok is, akiknek a házuk előtt már nincs parkoló. Erre utalt Borkai Zsolt polgármester azzal,
hogy egész városrész problémájáról beszélünk.

Valóban igazságtalan lenne a kórház nyakába varrni a problémát. A Győr-Szol – a parkolók üzemeltetője – akkor lép, ha erre az önkormányzattól felhatalmazást kap. A címzett tehát maga város. Borkai Zsolt megkeresésünkre annyit tett hozzá, hogy az önkormányzat nyitott lenne egy parkolóház építésére, de mint minden, ez is pénzkérdés. Befektetőre lenne szükség. Sokáig a választ nem lehet húzni, mert belátható időn belül a Zrínyi utcából a pszichiátria is a Vasvári Pál utcába költözik, s az még tovább terheli az egyébként is telt házas parkolót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-esen, Öttevénynél

Az autópálya jobb oldali leállósávját lezárták a hétfő reggeli baleset miatt. Tovább olvasom